Protislunecni folie

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
mglaedr
Stálý člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Protislunecni folie

Příspěvekod mglaedr » 17 led 2018 21:05

Ahojte,
budu se stehovat do noveho bytu a vim, ze v lete tam je vedro na padnuti, protoze to je z jizni strany. Slunce pari cely den do oken a tak musi byt neustale stazene zaluzie. Mam v planu prodlouzit si parapet a pestovat za oknem co mi takove podminky dovoli. Nechce se mi kvuli tomu vedru kupovat klimatizace, proto jsem se dival po protislunecnich foliich, ktere by odrazily slunecni paprsky pryc. Jenze skoro u vsech folii pisou, ze blokuji velkou cast UV a jineho zareni. Myslite, ze je mozne za takto upravenymi okny potom neco pestovat?

Predem diky

Tea Racer
Stálý člen
Reputace: 9615
Kontaktovat uživatele:

Re: Protislunecni folie

Příspěvekod Tea Racer » 17 led 2018 21:40

Já klidne (viz me lonské vlakno) nechám popalit rostliny a nikdy nebyl problém.... rostlina se z toho vzdy dostala a nikdy už pak nemela upal a rostla dál...

mglaedr
Stálý člen

Příspěvekod mglaedr » 17 led 2018 21:42

Nejde mi ani tak o to, jestli se kytka spali, ale spis o to, jestli bude schopna tam zit. Normalni teplota oproti peklu je pro me dulezitejsi nez kytka :D takze ty folie tam budou tak jako tak

Tea Racer
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tea Racer » 17 led 2018 21:51

Ale prime slunce je jedna vec a teplota druhá.... prime slunce nevadí, mozná spalí rostlinu (zejmena po umelém pestovani v groo boxech pod umelym svetlem) ale jinak vůbec nevadí. :-) to že je upečes teplotne (nad x tupne °C) je vec jiná. JInak, čím vice slunícka, tím lepe... ale to není primo umerné teplote....

mglaedr
Stálý člen

Příspěvekod mglaedr » 17 led 2018 21:56

Asi jsem to spatne vysvetlil. Jde mi o to, jestli ty kytky budou moct rust za tou folii, ktera nepropusti cast svetelneho spektra. Teplota by mela byt v pohode, ze slunce spali kvetiny taky. Spis at mi to neumre, protoze bude folie stinit tu cast svetla, kterou to bude potrebovat k rustu.

Tea Racer
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tea Racer » 17 led 2018 22:03

Myslím ze to bude naprosto ok a rostline to bude vyhovovat.

chris
Stálý člen
Reputace: 3908

Příspěvekod chris » 18 led 2018 01:01

Jsem si jist že taková folie nebude kdovíjaký cia-top_secret_high-tech-invisible_camo-... :-) ona nebude v celém viditelném spektru a blízkém infra skoro vůbec selektivní.
Ono kdyby byla, bylo by hodně nepříjemné za ní bydlet, i v tom nejlepším případě by pak fungovala jako takové růžové brýle :-)
Ona prostě sebere (tj. část odrazí a část převede na teplo) jistý podíl světla, velmi podobně jako zatmavovací folie do aut (ty taky nesměji nijak výrazně měnit barevné podání reality).

Chozee77
Stálý člen
Reputace: 2847

Příspěvekod Chozee77 » 18 led 2018 07:16

Asi bude záležet jaká to je ta fólie.. Nemam v tomhle žádný přehled.. Ale vzpomněl sem si že strejda dělal v nějaké reklamace a tak měl přístup k foliim na okna... Já si ji kdysi taky nalepil do nebožtíka favorita.. A co sem sám vypozoroval . Na předním okně sem měl nalepeny pásek nahoře... A bylo to poznat když dal člověk ruku před okno v autě tak kde nebyla fólie tak slunce palelo a přes folii ne... Ale to byly mé zkušenosti v autě.. A teď.. Co se týče rostlin... Strejda si to taky nalepili v domě na jižní stranu a zdechli jim všechny kvítky..tak to museli sundat....
Vyhodili ho z okna!!! Tůnu... Tůnu??? Tolik toho zas nebylo...🤟😎 Jára Da Cimrman

Zpět na „Začátečnický koutek“