Na růst pro 40 sazenic to jistě bude stačit, ale já osobně bych šel do trubice. 250W sodík na trvalý indoor se mi zdá vhodnější než CFL.
potřebuji poradit začínam
- Lexter
- Stálý člen
- Reputace: 1300
- Obrázky: 0
Re: potřebuji poradit začínam
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This
7 litrů na haba mi tedy připadá málo.
Na malé kytky (jalapenos, ROF..) používám 8 litrové, ale 7 litrů by jim stačilo.
Na haba bych dal větší. 12-15 litrů. Velké kytky mám v 15 litrových (ajiny třeba) a je jim to málo.
Nedostatek substrátu se dá dohnat hnojením (v nějakých rozumných hranicích), když trošku víš, co děláš. Ale zůstanou ti další problémy. Velkou kytku v malém květináči (pokud ti v něm tedy vyroste jak má) ti bude převracet vítr. Dá se to zatížit nějakou cihlou, nebo dvěma, ale je to komplikace.
Ale hlavně. V létě budeš lítat s konví jak blázen a stejně nebudeš stíhat. Málo substrátu prostě udrží málo vody. Během letních veder zaleješ večer tak, že ti voda bude stát v podmisce (což samo o sobě není dvakrát dobře-vyplavuješ si živiny) a během 24 hodin ti to kytka vycucne tak, že substrát bude jako troud. Zapomeň na dovolenou.
Na malé kytky (jalapenos, ROF..) používám 8 litrové, ale 7 litrů by jim stačilo.
Na haba bych dal větší. 12-15 litrů. Velké kytky mám v 15 litrových (ajiny třeba) a je jim to málo.
Nedostatek substrátu se dá dohnat hnojením (v nějakých rozumných hranicích), když trošku víš, co děláš. Ale zůstanou ti další problémy. Velkou kytku v malém květináči (pokud ti v něm tedy vyroste jak má) ti bude převracet vítr. Dá se to zatížit nějakou cihlou, nebo dvěma, ale je to komplikace.
Ale hlavně. V létě budeš lítat s konví jak blázen a stejně nebudeš stíhat. Málo substrátu prostě udrží málo vody. Během letních veder zaleješ večer tak, že ti voda bude stát v podmisce (což samo o sobě není dvakrát dobře-vyplavuješ si živiny) a během 24 hodin ti to kytka vycucne tak, že substrát bude jako troud. Zapomeň na dovolenou.
- Lexter
- Stálý člen
- Reputace: 1300
A to jsem myslel, že budou dostatečné. 15-litrový kbelík je už řádná nádoba. Musím pohledat.
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This
Ale jo. 15 litrů je poměrně dost. Já větší nepoužívám. Ale u některých kytek by se občas hodilo i víc jak 15 litrů. Konkrétně ty Ajiny (to jsou strašné keře), El Oro da Equador (to je taky obr) a další.
Mam 7POT brown, jalapeno chichimeca, habanero bonda, dorset naga,trinidad moruga scorpion. Jak velke nadoby tedy??
..Dekuji vsem 

Velmi zhruba, není to přesně dané.
jala chichimeca - 7-8 litrů
7 pot - 10-12 litrů
haba - 10 litrů
dorset naga - 15 litrů
tsm - 15 litrů a víc
Jak jsem napsal. Není to dogma. Někdo jiný by na to mohl trošku jiný názor. Ale tak zhruba řekněme by to mohlo být.
Super,diky moc 
- stankar
- Stálý člen
- Reputace: 1311
Z mojich zkusenosti a predeslych let
jala - 5L, ale v prubehu sezony jsem menil substrat a kratil koreny, uroda ale pekna
haba - 7-10L, letos ale zkousim 25L

dorset naga - 10L / moje dorset naga x - 10L a letos zkousim 25L taky
tsm - 10L jako kazdym rokem
Samozrejme to jsem byl limitovany tim, co dum dal, mistem v byte atp. Samozrejme ne vzdy plati cim vetsi kvetinac, tim lepe, rozumny objem z Kendyho rozsahu podle odrudy staci
Stankar s1 | Stankar s2 | Stankar s6 | Stankar s7 | Stankar s8 | Stankar s9 | Stankar s10
stankar1990@gmail.com