Papričky mám na balkoně, co teď s nima?

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
peedee
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Papričky mám na balkoně, co teď s nima?

Příspěvekod peedee » 07 zář 2015 20:49

Ahoj všem pěstitelům:) Předem upozurňuju na to, že se mi v životě nepodařilo nic vypěstovat..až teď:) A teď si nevím rady:)) Mám na baloně v truhlíkách (asi 80cm) po 4 kusech chilli vypiplaných ze semínek vyseparovaných z papriček. Je to nějaký mix (měl jsem habanero, pak nevim co, a takový ty klasický chilli - podlouhlý) - fakt se omlouvám, sice jím pálivý, ale v názvech a v pěstování se ztrácím:) Tak a teď k věci. Mám asi 20 stromů vysokých asi půl metru se stonky tak 1 cm, průběžně jsem zastřihával. Teď si ale myslím, že jsem to mohl dělat víc, jsou to docela haluze:) Jediný 4 rostliny malí jiné listy a rostou na nich zelené podlouhlé papričky. Nejdelší je ale tak 4cm a všechny jsou zelené. Na ostatních jsou dohromady jen 3 mini papričky podobné habaneru. No a já bych se chtěl zeptat, jestli to mám ještě nechat na balkoně a čekat:) Bojím se, aby jim nebyla zima a tak (řekl bych, že je kolem 10C v noci). Poraďte prosím, načetl jsem toho spousty, ale i tak si nevím si rady a nechci zahodit víc jak půl roku piplání. Moc díky:)

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Re: Papričky mám na balkoně, co teď s nima?

Příspěvekod Kendy » 07 zář 2015 21:09

Nevím jistě, jestli chápu na co se ptáš...

10 stupňů v noci není problém. Nesmí ti zmrznout samozřejmě. A čím bude větší zima (a budou se zkracovat dny), tím pomaleji budou dozrávat.

Příští týden má přijít babí léto a přes den má být kolem 22 stupňů. Do konce září můžou být určitě venku. Možná i větší část října.. Záleží na počasí.

Vzhledem k tomu, že se ptáš.. Ty hodláš těch 20 půlmetrových stromů (jak píšeš) stěhovat někam dovnitř a tam je nechat růst?

To nevím jestli se ti to povede. Jedna věc je, že by ti po přestěhování mohly papričky dozrát. Ale jestli na nich nemáš ještě žádné plody (jak píšeš), tak to teda nevím nevím.

peedee
Nový člen
Reputace: 0

Příspěvekod peedee » 07 zář 2015 22:23

D9ky za radu, tak to je nechám ještě venku. No a ty bez plodů bych asi tedy osekal na ty 15cm pahejlky:) Ale to nevím, kdy udělat. No a k těm, kde ty malý plody ještě mám se chci zeptat, jestli je ještě šance, že to na stromku dozraje? Nerad bych se nějak ukvapil a očesal to, a ostříhal to:) Ty stromy nechci přes zimu stěhovat domu, bydlím v paneláku a místa je málo.

Ernest
Stálý člen
Reputace: 10

Příspěvekod Ernest » 08 zář 2015 01:00

Mam taky panelakovy balkon a taky mam nektere plody jeste male...cili obavu mam lehce pdobnou...nicmene pokud ti to nespali mraz bude to samo pomalu dozravat...pomalu ale preci.
Kendy to rika dobre...nechej je co to pujde venku. Pokud jsi v nejakem vyssim patru, mraz ti na ne nevleze jeste docela dlouho.

....a pripadne kdyby bylo nejhur ti pak mohou jeste chvilku dozravat doma - rostliny uz neporostou a mozna budou i stradat...ale ty plody se trosku dotahnou. Drzim palce a posli fotku jak rostou :-)

tifik
Stálý člen
Reputace: 1

Příspěvekod tifik » 08 zář 2015 06:48

Proč by doma strádaly? Myslíš, že doma neporostou? Já to mám stejně, teď jsem tasmaniany a jolokii dal zkušebně dovnitř, jinak zůstaly venku a budu porovnávat.

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 08 zář 2015 08:49

tifik píše:Proč by doma strádaly? Myslíš, že doma neporostou? Já to mám stejně, teď jsem tasmaniany a jolokii dal zkušebně dovnitř, jinak zůstaly venku a budu porovnávat.
Pokud jim nebudeš přisvěcovat něčím lepším, tak budou mít málo světla. Denního světla bude čím dál méně a normálním světlem co máš v lustru to moc nedoženeš.

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4481

Příspěvekod MartinS » 08 zář 2015 09:02

Hlavne u chinesek, kdyz je malo svetla tak zacnou opadavat listy.
Nicmene kdyz se to zastrihne tak pahyly samy uz behem zimy obrasi.

Ja jsem na vazkach co zazimovat, co ne, a jestli vubec zazimovavat.
Nekdo ma zkusenost takovou, ze papricky z novych seminek v pohode dohnaly prezimovane.
Nekde jsem naopak videl poradne kere co prezily prezimovani a po vysazeni do vetsiho kvetniku s novou zemi se jim skvele darilo.

Ja budu zimovat asi jen neco. Nevim kam bych nacpal 1,2m TSM kere :-D
Resp vyska by nebyla problem, to se zastrihne. Jenze koruna zacina nekde v 1m vysky a tak by zbyl jen kmen.

tifik
Stálý člen
Reputace: 1

Příspěvekod tifik » 08 zář 2015 12:15

Takže je raději ještě hodit ven dokud to půjde? Na přezimování jsem četl, že je třeba tak cca 10-15°C, zastřihnout a zálivka 1x za 14 dní. Já mám možnost je nechat jen v bytě při pokojové teplotě, to by asi nefungovalo, že? Já měl představu, že si budu přes zimu doma krásně pěstovat tasmánky a jolokie a na jaře to budou super keře :-)

Zpět na „Začátečnický koutek“