Zdravím . Rád bych se zeptal zkušených na možnost pěstování Chilli paprik v Mini Foliovníku na Balkónu . Koupil jsem si Mini Foliovník na rajčata a zkusil v něm pěstovat Chilli papriky . První potíž byla při větru , kdy Foliovník lítal po balkónu jako balón , tak jsem ho šroubama ukotvil a je to O.K. Další zásadní potíž byla při slunci , kdy uvnitř teplota razantně stoupla a listy paprik byly zemdlelé a svěšené . Boční odvětrávání se pro papriky ukázalo jako nevhodné - papriky průvan ze spodu moc nesnášejí . Střešní část Foliovníku nemá větrací možnosti , tak jsem to nahoře říznul , což při slunečném počasí bylo pro papriky dobré , ale ve večerních hodinách a při chladnějším počasí jsem to musel zase zakrývat . Přesto se mi takto dost nedaří uvnitř Foliovníku pro papriky udržet ideální teplotní atmosféru a znatelně dost kolísá . Koupil jsem i stínící síťovinu a igelit kryl netkanou textílií , ale pomohlo to jen málo .
Napadlo mně zkusit podlahovou základnu pod květináčem vyložit tzv. Zahřívací podložkou - gumovou rohoží 42W a k tomu Termostat s čidlem . K tomu všemu i napojit dva malé ventilátorky a umístit je z boků Foliovníku pod střešní částí . Termostat by podložkou zajišťoval uvnitř stabilní teplotu v chladnějším období a v horkém by zase spouštěl větrací ventilátorky . Tím by tak mohl být vyřešen existenční problém pro papriky v době , kdy jsem celý den a i přes noc v práci a není čas to vše osobně hlídat . Myslíte , že by to tak mohlo fungovat ? Dík všem za případné rady . Erik .
Chilli papričky v balkonovém Foliovníku
Re: Chilli papričky v balkonovém Foliovníku
Ahoj. Jakej jsi presne koupil. Ja jsem ten z OBI vloni nakonec pouzival tak, ze jsem vyhrnul roletu a dal netkanou textilii nastrop a na predni stenu. Mam ten 100x50x100cm
Ahoj Martine . Koupil jsem ho v Lahovicích u Prahy v BTGreen - http://www.btgreen.cz/pareniste-a-male- ... 76939.html" onclick="window.open(this.href);return false; . Určitě není zas tak zlý , ale pro pěstování chilli paprik a k udržení stabilních podmínek je nedostatečný . Takže musím zaimprovizovat a taky něco málo investovat , ale není to zas tak strašný . Kdyby to šlo s tím Termostatem , podložkou a větráčky , což myslím , že asi ano , tak pak by to bylo dobrý . No vyzkouším to a uvidím . Když jsem to na balkónu postavil a umístil tam papriky , tak to bylo furt lítání kolem toho , sledování stavu při změnách teploty a počasí , zkoušení a furt to bylo málo . Hlavně když musím chodit do práce na dvanáctky , tak to uhlídat nelze . Tak jsem musel dumat o nějaké automatice a čidlovém hlídači . V tom BTGreen mají i malé solární závlahy , solární větráčky , ale ty podložky musím splašit jinde . Myslím , že by to tak šlo . Akorát , že ten Foliovník je čirý plast a to taky není úplně super , ale to se taky dá řešit .
Netkanou textílii jsem taky dal na strop a v mírně chladném počasí to jakž-takž šlo , ale jak se výrazně ochladilo , tak to bylo v pytli a rostlinky dostaly smrtelně zabrat . Teď zkusím Termostat s podložkou a větráky .
Netkanou textílii jsem taky dal na strop a v mírně chladném počasí to jakž-takž šlo , ale jak se výrazně ochladilo , tak to bylo v pytli a rostlinky dostaly smrtelně zabrat . Teď zkusím Termostat s podložkou a větráky .
Tak to mas uplne stejnej jen s tim rozdilem ze jej mas vyssi 150cm misto mych 100cm.
Ja jsem s nim nemel problem, akorat v lete jsem mel roletu nahore a taky jsem mel trochu ohrnute boky aby to luftovalo.
Vlastne i tu zadni cast jsem mel trochu shrnutou.
Mel jsem tam tu netkanou textilii jen nasunutou, ale ted to udelam tak ze ji zastrcim do konstrukce a pak to dam k sobe.
Kdyz budu "secvakavat" ten vrchi dil, tak tam do toho skripnu tu textilii a zase ji asi pres strop prehnu az na zem dolu.
Jeste ale uvidim, zene vadi ten foliak u parapetu, tak jej mozna otocim zady ke stene balkonu, takze mozna nebude textilie potreba.
Protoze otevorani bude na stranu k baraku odkud nejde slunicko. A to nejvetsi slunicko pujde pres ty balkonove sklenene vyplne(takove to tluste sklo a uvnitr drat)
Mam balkon na Jizni stranu.
Jeste jsem ale koupil druhej foliak, a tam urcite textilii hodim. Zase to zachytnu tak ze to vsunu do tech plastovych spojek nez to finalne slozim.
Bude to drzet perfektne, lepsi nez to nejak provazkovat.
Takhle to vypadalo vloni:

S tim ze pokud to mas treba jen castecne pod nebem, musis pak vyresit aby se strecha neprohybala.
ja to vyresil trubkou od vysavace a nakonci jeste byla pet lahev. Jinak se mi udelalo nahore jezero coz je spatne....
-- 01 kvě 2015 17:00 --
tady jeste pred vytunenim

Ja jsem s nim nemel problem, akorat v lete jsem mel roletu nahore a taky jsem mel trochu ohrnute boky aby to luftovalo.
Vlastne i tu zadni cast jsem mel trochu shrnutou.
Mel jsem tam tu netkanou textilii jen nasunutou, ale ted to udelam tak ze ji zastrcim do konstrukce a pak to dam k sobe.
Kdyz budu "secvakavat" ten vrchi dil, tak tam do toho skripnu tu textilii a zase ji asi pres strop prehnu az na zem dolu.
Jeste ale uvidim, zene vadi ten foliak u parapetu, tak jej mozna otocim zady ke stene balkonu, takze mozna nebude textilie potreba.
Protoze otevorani bude na stranu k baraku odkud nejde slunicko. A to nejvetsi slunicko pujde pres ty balkonove sklenene vyplne(takove to tluste sklo a uvnitr drat)
Mam balkon na Jizni stranu.
Jeste jsem ale koupil druhej foliak, a tam urcite textilii hodim. Zase to zachytnu tak ze to vsunu do tech plastovych spojek nez to finalne slozim.
Bude to drzet perfektne, lepsi nez to nejak provazkovat.
Takhle to vypadalo vloni:
S tim ze pokud to mas treba jen castecne pod nebem, musis pak vyresit aby se strecha neprohybala.
ja to vyresil trubkou od vysavace a nakonci jeste byla pet lahev. Jinak se mi udelalo nahore jezero coz je spatne....
-- 01 kvě 2015 17:00 --
tady jeste pred vytunenim
Letos planuji dat papricky ven tuto nedeli. Od pristiho tydne uz ma byt relativne teplo i v noci. Zatim mam vsechny doma az na tri chcipacky co jsou venku na test uz 14 dnu a celkem prezivaji ok.
Ted uz bude pomerne teplo a nejake pritapeni ve foliaku je podle me zbytecne.
Ted uz bude pomerne teplo a nejake pritapeni ve foliaku je podle me zbytecne.
Pěkné to máš , fakt . A to je máš v tom Foliovníku pod textílií na balkónu venku i teď v chladnu , anebo je máš v bytě a pak je dáváš v lepším počasí ven ? Já právě řeším mít papriky venku , protože v bytě s tím mám problém se spolubydlící . Potřebuji vychytat stabilní teplotu a odvětrání , aniž by to klima srazilo prudce dolů .
Pokud tomu tedy dobře rozumím , tak máš papriky běžně v doma v bytě ( i ve foliovníku ?) a při oteplení je dáváš ven . Textilii máš instalovanou jen asi venku , ano ? Martine , já v tom jedu teprve jen dva týdny a tak se snažím pochytit důležité informace . Teď , co je chladno , tak jsem papriky dal domů za okno na parapet , kde se trochu z toho chladna zmátořily , ale nevím , mám-li je ještě na tom parapetu klimaticky jistit tou textílií , nebo lépe foliákem . Ven je zas dám , až bude mnohem tepleji . A až bude tepleji , tedy za cca. příští týden , jak říkáš , tak je třeba je jistit ve foliovníku i tou textílií , stejně jak to máš ty na fotce ? Já to mněl jen částečně a moc to nepomohlo . Tak jo Martine , díky za rady . Já teď mažu z práce domů a doma internet nemám , takže si s tebou moc nepopovídám . Ještě jednou moc díky za rady a zatím ahoj - Erik .
Tohle jsou fotky z lonska, letos jsem zacal zase od seminek.
Vloni bylo uz teplo v Breznu, ted je davam do foliacku az v Kvetnu.
Mel jsem je tam, i na parapete, ale na parapet sly loni az v Kvetnu, predtim byly rostlinky doma. Pestoval jsem je taky od seminek(klicit jsem zacal v pulce unora)
Do foliaku sla jen cast co se tam vesla a zbytek az v Kvetnu. Letos byla celkem zima, takze je davam vsechny ven nebo do foliaku az tento vikend.
Pokusim se prezimovat neco na pristi rok, preci jen je pak ten start rychlejsi. Uvidime.
Muzes je mit i na parapetu, textilie je tam uchrani pred ostrym slunickem, alespon prvnich par tydnu, pak uz se nespalej.
Normalne treba poves textilii na pradelni snury. Muzes to kombinovat. Nejake druhy maji radsi sklenik/foliak, neco zase klidne muze byt venku.
Vloni bylo uz teplo v Breznu, ted je davam do foliacku az v Kvetnu.
Mel jsem je tam, i na parapete, ale na parapet sly loni az v Kvetnu, predtim byly rostlinky doma. Pestoval jsem je taky od seminek(klicit jsem zacal v pulce unora)
Do foliaku sla jen cast co se tam vesla a zbytek az v Kvetnu. Letos byla celkem zima, takze je davam vsechny ven nebo do foliaku az tento vikend.
Pokusim se prezimovat neco na pristi rok, preci jen je pak ten start rychlejsi. Uvidime.
Muzes je mit i na parapetu, textilie je tam uchrani pred ostrym slunickem, alespon prvnich par tydnu, pak uz se nespalej.
Normalne treba poves textilii na pradelni snury. Muzes to kombinovat. Nejake druhy maji radsi sklenik/foliak, neco zase klidne muze byt venku.