Příspěvekod Kendy » 08 říj 2015 14:46
1) Zelené papriky většinou nemají rozvinutou chuť tak jako ty zralé. Chutnají prostě hůř. S některými vyjimkami, jako jsou třeba ta jala, které i když nejsou zralé, tak už chutnají dobře. Mě víc chutnají zralé jala, ale opravdu jsou dobrá i ta nedozrálá.
Až tak moc to zase nevadí. Můžeš z nich vyrobit něco, co jim tu chuť přidá. Nějaké omáčky, čatní.. Můžeš je zavařovat s něčím, co má výraznou chuť. Jde o to přidat něco (rajčata, broskve, nebo třeba česnek, ocet) co zařídí, že výsladná chuť nebude nevýrazná.
2) Ale je tady jedno ale. Nezralé papriky obsahují alkaloid solanin. Když dozrávají, tak ho ztrácí. Zralé papriky ho mají už minimum. Ten alkaloid není moc zdravý prospěšný. Stejně je to třeba u rajčat, lilku, nebo brambor. Brambory jsou trošku extrém. V nezralých bramborách, nebo naopak v bramborových klíčcích, je solaninu tolik, že se tím vážně můžeš otrávit. Někde jsem četl, že solanin ze 4 nezralých brambor zabije krysu.
V paprikách je ho mnohem méně, ale přesto je potřeba s tím počítat. Množství solaninu se zmenšuje tepelnou úpravou. Údajně o 40-50%.
Tedy pokud máš hodně nezralých paprik, tak je nějak zpracuj dohromady se spoustou něčeho jiného a pokud možno tepelně uprav. Taková chilli omáčka, kam dáš soustu zralých rajčat, mrkve, jablek a kdovíčeho, navíc se pomerně dlouho tepelně zpracovává, by asi byla nejlepší.
Bude to mít dobrou chuť po přidaných surovinách, pálivost z paprik a zmenšíš množství solaninu. Jednak tím, že to budeš vařit a samozřejmě taky tím, že to "naředíš" spoustou hmoty, která solanin neobsahuje.