Dovolil jsem si založit speciální vlákno o rocotech v začátečnickém koutku. Jsem totiž toho názoru, že rocota jsou svými nároky natolik specifická, že si to prostě zaslouží

A rovnou bych začal prvním problémem k brainstormingu ...
Některá rocota (na fotce třeba Rocoto Guatemalan Orange) začala po přesazení svinovat listy směrem dolů. Nehnojil jsem. Substrát je sice předhnojený, ale tohle na příznaky přehnojení stejně moc nevypadá. Zvažoval jsem přelití ... vyschnutí substrátu nepomohlo. Zvažoval jsem nedostatek vláhy ... zalití nepomohlo. Myslel jsem, že to je reakce na příliš vysokou intenzitu světla ... přestal jsem jim svítit, přesunul jsem je na parapet a tam se to zhoršilo. Sice byl zrovna slunečný víkend, ale okna jsou na jihovýchod a v tuto roční dobu tam svítí jenom pár hodin denně. Přijde mi, že délka a intenzita umělého osvětlení byly větší než na parapetu. Navíc by se taková reakce na světlo měla poměrně rychle upravit a tady se ani přes noc nic neděje. Moje pracovní diagnóza je reakce na přesazení nebo na substrát, takže je nebudu stresovat dalším přesazováním ... Hádám, že se to časem upraví

Ať vám rostou!