Rocota, ta naše láska ... tipy a triky, jak na ně.

BigVD
Stálý člen
Reputace: 626
Obrázky: 0

Re: Rocota, ta naše láska ... tipy a triky, jak na ně.

Příspěvekod BigVD » 10 zář 2015 12:27

Také se podělím, letos jsem zasadil 3 kousky Manzano, abych otestoval v jiných prostředích.
1) V bytě (230 m.n.m.) - okna směr jihozápad, příliš vysoké vedro, rostla velice rychle, ale nasadila jen 4 květy, které odpadly.
2) Ve stínu za plotem (300 m.n.m.) - buďto přehnojený substrát, nebo jsem ji přelil, ale opadaly mi všechny listy, zbyl 20cm slabý stonek.. :dunno: Přesadil jsem a naštěstí se vzpamatovala. Má přes půl metru, ale bez květů, příští rok se ji snad zadaří.
3) Ve foliovníku (300 m.n.m.) - značně vzrostlá asi 120x120cm nyní má cca 8 plodů (cca 3cm v průměru) a další jsou na cestě. Jedna ukázečka viz foto z 29.08. :thumbup:
26936
".....A tak jako při kousnutí do Nagy, jsem při prvních pokusech o pěst chilli zažíval blaženost, jakési uspokojení, které žádná jiná činnost nepřináší. Záhy na to mne chytla ona závislost, která neustále stoupá, tak jako pal Nagy....."
Sezóna 2019, 2018, 2017, 2016

enikybeniky
Nový člen
Reputace: 1

Příspěvekod enikybeniky » 08 říj 2015 09:26

Zdravím,

letos pěstujeme rocoto poprvé, máme pěkné vysoké rostliny s pár zelenými plody. Dá se počítat, že ještě dozrají do červena? Je případně zelený plod k jídlu nebo radeji nasušit třeba na semínka? Už začíná být docela zima, takže sluníčka si už moc neužijí a budeme se pomalu přesouvat z balkonu dovnitř...

Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169

Příspěvekod Colostomizer » 08 říj 2015 09:51

Zelený nezralý plod na semena určitě ne :) Přesun rostlin je dobrý nápad, vevnitř budou mít větší šanci dozrát ...

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

enikybeniky
Nový člen

Příspěvekod enikybeniky » 08 říj 2015 10:34

Tak jeden plod upadl a pomalu červená a bude schnout, takže potom na semena? Tak doufám, že vevnitř se ještě letos dočkáme červených plodů. Díky :)

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 08 říj 2015 10:45

enikybeniky píše:Tak jeden plod upadl a pomalu červená a bude schnout, takže potom na semena? Tak doufám, že vevnitř se ještě letos dočkáme červených plodů. Díky :)
Všeobecně je to tak, že čím déle je plod na rostlině a zraje až přezrává, tím lepší mají semena klíčivost.

V ideálním případě necháš plod na rostlině tak dlouho, až je měkký a přezrálý..

To ale nutně neznamená, že ze semen z toho tvého plodu nic nevyroste. Ale klíčivost asi bude nižší.

Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169

Příspěvekod Colostomizer » 08 říj 2015 10:55

Stejné děje budou probíhat i při dozrávání utrženého plodu ... tím se dá klíčivost trochu dohnat, nicméně pořád bude nižší, než když plod dozraje na rostlině. Ale co už ... prostě zaseješ víc semen :)

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

enikybeniky
Nový člen

Příspěvekod enikybeniky » 08 říj 2015 12:10

A jinak zelený rocoto není tedy moc k jídlu? Jako tomu je třeba u jalapenos, kdy zelené jsou dobré :)

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 08 říj 2015 14:46

1) Zelené papriky většinou nemají rozvinutou chuť tak jako ty zralé. Chutnají prostě hůř. S některými vyjimkami, jako jsou třeba ta jala, které i když nejsou zralé, tak už chutnají dobře. Mě víc chutnají zralé jala, ale opravdu jsou dobrá i ta nedozrálá.

Až tak moc to zase nevadí. Můžeš z nich vyrobit něco, co jim tu chuť přidá. Nějaké omáčky, čatní.. Můžeš je zavařovat s něčím, co má výraznou chuť. Jde o to přidat něco (rajčata, broskve, nebo třeba česnek, ocet) co zařídí, že výsladná chuť nebude nevýrazná.

2) Ale je tady jedno ale. Nezralé papriky obsahují alkaloid solanin. Když dozrávají, tak ho ztrácí. Zralé papriky ho mají už minimum. Ten alkaloid není moc zdravý prospěšný. Stejně je to třeba u rajčat, lilku, nebo brambor. Brambory jsou trošku extrém. V nezralých bramborách, nebo naopak v bramborových klíčcích, je solaninu tolik, že se tím vážně můžeš otrávit. Někde jsem četl, že solanin ze 4 nezralých brambor zabije krysu.

V paprikách je ho mnohem méně, ale přesto je potřeba s tím počítat. Množství solaninu se zmenšuje tepelnou úpravou. Údajně o 40-50%.

Tedy pokud máš hodně nezralých paprik, tak je nějak zpracuj dohromady se spoustou něčeho jiného a pokud možno tepelně uprav. Taková chilli omáčka, kam dáš soustu zralých rajčat, mrkve, jablek a kdovíčeho, navíc se pomerně dlouho tepelně zpracovává, by asi byla nejlepší.

Bude to mít dobrou chuť po přidaných surovinách, pálivost z paprik a zmenšíš množství solaninu. Jednak tím, že to budeš vařit a samozřejmě taky tím, že to "naředíš" spoustou hmoty, která solanin neobsahuje.

Zpět na „Capsicum Pubescenses“