TerasovaSahara - 2020

Naše pěstitelské snažení v roce 2020
chris
Stálý člen
Reputace: 3908
Obrázky: 0

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod chris » 28 dub 2020 20:15

Peperoncinu jsem dneska utrhal 4 největší svěšené listy abych trošku omezil celkový odpar, prokypřil mu zeminu aby ke kořenům více mohl kyslík a teď už je to na něj jestli se zmátoří nebo né. Nicméně začínám mít podezření jestli to není bakteriální choroba přenesená z loňského substrátu, průběh je bohužel velice podobný tomu jak mi loni zcela nečekaně chcíplo velmi dobře rozjeté indoor rajče předskokan.

chris
Stálý člen

Příspěvekod chris » 01 kvě 2020 09:15

Doufám že dneska ještě jednou trošku zaprší, protože po včerejších přeháňkách mi na balkóně jednak zbyla vyschlá sytě žlutá koryta plná pylu z několika týdnů kvetení všeho (včetně řepky) v okolí, ale hlavně horní strany listů teď vypadají tak, že by na nich člověk snadno přehlédl i stočlenou kolonii mšic.

Btw, duben tu byl opravdu hodně suchý měsíc, měsíční součet je pouhých 10,8 mm.

chris
Stálý člen

Příspěvekod chris » 06 kvě 2020 11:22

Ranní minimum jen 0,4° a celkově pro kytky nepříjemná noc, od 22:20 bylo až do rána méně než 4°.

Report stavu ke dni:
Peperoncino stále ve stavu zombie, ani definitivně neumřelo, ani se nezlepšuje. Už bych byl rád aby se nějak rozhodlo, držím v bytě záložní rajče které půjde na jeho pěstební pozici kdyby peperoncino chcíplo a v bytové teplotě už začíná být rajče dost nezvladatelná Adéla. :-)

Jamaican Bell povyrostlo za dobu co je venku už asi o 15 cm.

El Oro se stále nezbavilo mírné flekatosti listů, začínám uvažovat jestli to u něj není spíše než lehký neodstatek nějakoho prvku nějaká genetická odchylka konkrétního semínka (je ve společném substrátu a na společné hnojivé zálivce s dalšími kytkami která jsou v pohodě).

CGN21500 na J pozici přišla kvuli kombinaci spálenin a celkem nezvykle dlouhotrvajícího (několik dní) větrného počasí o všechny listy v návětrném směru (s vyjímkou růstového vrcholu), ale celkově je v pohodě a moc pěkně obrůstá.

Aji Margariteno mi dělá radost, i na severní (zastíněné ale taky závětrné) straně vypadá naprosto ukázkově, rozhodnutí dávat na tyhle pozice kytky po jedné bylo jednoznačně správné.

A i ostatní kytky začínají moc hezky obrůstat odspodu v reakci na dostatek světla.

Rajčata měla pár lehce popálených listů ale tím že skoro všechna mají spíše Z než JZ pozici tak pohoda, spokojeně si rostou a je na nich vidět že čekají jen na to až se zvýší teploty aby začali explozivní růst.
Subarctic Plenty na severní straně je letos taky samostatně a vyloženě se mu to líbí, z rajčat je to nejpokročilejší kytka, vysoká, rozrostlá, začíná chystat prvních pár poupat.
Andy's Forty na J straně mělo jednu dobu dost co dělat aby udrželo tempo růstu s bazalkovou podsadou :-) ale dalo to a ke dnešku je z něj parádní podsaditá nízká sazenice s tustým stonkem a listy doširoka.

Mochyně peruánka (neplánovaný velmi pozdní výsev) měla hodně práce s tím přežít kombinaci spousty světla a velký chlad, ale zatím to dala. Nicméně je to furt jen prcek, jen pár cm výšky a jen pár listů, k růstu do výšky se ještě nerozhoupala, tak doufám že alespoň trošku tvořila kořenový systém.

chris
Stálý člen

Příspěvekod chris » 06 kvě 2020 17:05

Furt mi vrtalo v hlavě to mírně flekaté El Oro, a i celkově jsem měl z odstínu kytek takový né uplně optimální a přitom nejasně povědomý pocit.
Takže když jsem před chvílí zjistil že zbytky z přípravy zeleninové svačiny se už k žížalkám nevejdou a že je na čase přidat další patro paláce, tak jsem si taky našel chvilku na změření pH zálivkové vody. Protože mi docvaklo že jak v posledních dnech semtam spadlo pár kapek, a jak jsou kytky ještě malé a chlastají jen pomalu, tak že už je voda v soudečku na balkóně víc než týden a uhličitanový cyklus měl spoustu času na to, aby se hodnota původně kohoutkové vody usadila na finálním čísle (soudeček má sice poklop, ale mám v něm udělaný otvor na dopouštění, takže výměna atmosferického CO2 skrz hladinu může nerušeně probíhat).
Mno a taky že ano, stejně jako loni touhle dobou, výsledek je 8,6. :-(
Pokud by se tahle hodnota nějak vyrazněji promítala i do efektivního pH substrátu, tak by se problému s přijmem fosforu, bóru, železa, mědi či zinku nebylo vůbec co divit. A ani chelatační činidla mikroprvků v plnospektrálních hnojivech by nefungovala.
Takže budu muset, stejně jako loni, po nějakou dobu pH zálivky začít korigovat (někam mezi 6,5-7), minimálně do doby než začnou kytky více chlastat a dožadovat se občasného přihnojení, tj. než se začne uplatňovat typicky mírně kyselý charakter hnojivé zálivky.

A taky budu muset příležitostně někde v growshopu dokoupit skladovací/kalibrační roztok pro pH sondu, při dnešní kalibraci jsem spotřeboval poslední zbytek. Je to sice otravný, ale nastěstí né brutálně velký výdaj když vezmu v úvahu že první 300 ml lahvička mi vydržela na 2 celé sezóny.

Btw, když jsem přídával další patro žížalám, tak jsem lehce prohrábnul spodní patro a bylo tam docela dost mláďat, rozhodně více než kolik bylo v násadě, vypadá to že vše je na dobré cestě :-)

Jazwec
Stálý člen
Reputace: 192

Příspěvekod Jazwec » 07 kvě 2020 06:39

Ake je optimalne ph pre zalievku? Robil som test s akvarijnou vodou, len na par rastlinach kvoli nizkemu ph akvarijnej vody cca 4.0, rastliny to nespalilo a ani nejak razantne nerastli prislo mi to na rovnako, citam v prispevkoch o ph a tds metroch ktore mi ostali po chove tercovcov tak sa pytam ci ich pouzijem aj pri pestovani chilli 🙂

chris
Stálý člen

Příspěvekod chris » 07 kvě 2020 14:22

Optimum je, jako u spousty kytek, lehce pod neutrálním pH. Chilli není kyselomilné, takže jde jen o optimální příjem živin dle klasického grafu dostupnost prvku v závislosti na pH. Osobně bych viděl optimum zálivky někde mezi 5,8-6,5, ale z mojí zkušenosti je chilli docela tolerantní, dokud tu vodárny neprodloužily vodovod o pár desítek km a nezačali pufrovat vodu co to jde tak tu teklo z kohoutku po odstátí něco typu 7,4-7,8 a vůbec jsem to nemusel řešit. Takže jestli už máš měřáky tak prima to tebe, nejspíš to nebudeš muset vůbec řešit, ale máš možnost si to občas zkontrolovat. Navíc já mám samozavlažováky, né že by to chovalo jako plnohodnotné hydro, chraň pámbů, ale přecijen má pH vody u mne trošku větší vliv než kdybych měl klasické květináče. A substrát už mi jede 4. rokem, to má taky trochu vliv, rašelinová složka v něm už je asi dost "propláchnutá".
Naposledy upravil 1 dne chris; celkem upraveno 8x.

chris
Stálý člen

Příspěvekod chris » 08 kvě 2020 11:26

Včera sklizena Rooster Spur. Nějakých 35-40 plodů. A po dlouhé úvaze ukončena coby dvouletá kytka.
Byla to prima kytka, na celoroční indoor, případně do klasických balkónových truhlíků jako jedlá ozdoba, nebo na tvarování do chundelaté koule v solitérním květináči s podstavcem jak dělaná.
Docela dlouho jsem rozmýšlel jestli se s ní nepokusím o bonchi, základní tvar koruny na to měla moc pěkný. Ale kmínek měla přecijen moc tenký, jedna z vlastností téhle odrůdy je, že se docela bohatě rozvětvuje hned odspodu a člověk rozhodně nechce stříhat něco z čeho se chystá během zimy ozobávat čerstvé pálivé jehličky. :-)
Druhý důvod byl ten, že už maličko ztrácela vitalitu, sice by další rok určitě dala, ale odrůd je spousta a pěstební místo je značně omezené.
Třetí důvod byl čas, ono zajistit jakžtakž pravidelné zalévání není pro mne uplně jednoduché ani v normální době, natožpak v nejistých covidových časech řešit jestli bonsai miska během pár dní pracovní nepřítomnosti náhodou nevyschne na troud.
Časem se k ní určitě vrátím, buď jí vyseju pro radost už na zimu až mi zkončí období zelených žaluzií které vytvářejí balkónové kytky, nebo za rok či dva, až vyzkouším nějakou další "kapesní" odrůdu které mi padne do oka.

chris
Stálý člen

Příspěvekod chris » 08 kvě 2020 23:49

Vypadá to že pondělní odpoledne a podvečer budou docela "zajímavé" nějak si nevzpomínám kdy jsem naposledy v dlouhodobé předpovědi viděl pokles teploty o 15°za pouhých 6 hodin, a k tomu za stejný čas odhad srážek 27 mm a ustálený čistě severní vítr 8-9 m/s... :dunno:

Zpět na „Co jsme pěstovali v roce 2020“