TerasovaSahara - 2019
- Quentin_Bull_89
- Stálý člen
- Reputace: 1967
- Obrázky: 0
Re: TerasovaSahara - 2019
Ty statistické údaje spotřeby vody nás balkónových jsou fakt vždycky zajímavé.
Kolik toho máš na balkóně, když bys to vzal na litry zeminy?
„Chilli je jako plamen: jakmile neroste, zhasíná.“ 

-
- Stálý člen
- Reputace: 3908
Něco mezi 240-260 litry substrátu. 23 kytek a nějaká zelená drobotina do kuchyně k tomu. Skoro všechno Jsou samozavlažováky, takže plus nějaký drobný odpar z hladiny. A poměrně hodně vzdušný substrát právě kvuli tomu že jsou to samozavlažováky. Z hlediska vzdušnosti a tím pádem i odparu je to ve výsledku blíže k airpotům a látkáčům než ke klasickým velkým truhlíkům.
Ale už loni jsem si vyzkoušel že u vzrostlých kytek je odpar z nádoby (pokud není maličká u které je poměr povrch/objem dost nepříznivý) zcela zanedbatelný vůči odparu z listů kytek při dýchání a hlavně proti tomu když se odparem začnou ochlazovat ve vedru. Aby taky né, vzrostlá kytka má celkový povrch listů minimálně metry čtvereční, řádově víc než je povrch libovolné nádoby
Zvažoval jsem loni zakrytí povrchu substrátu ve stylu Earthboxu, ale když jsem si vyzkoušel jak málo vody bych ušetřil tak jsem to nedělal, přišlo mi to pro moje podmínky jako moc práce a málo užitku. Ono stejně u mulče/překrytí je na balkóně hlavní důvod udržet vodu i v povrchové vrstvě, takže kořeny mohou prorůstat i těsně pod povrchem. A u překrytí folií se dá udělat i hrůbek, tím pádem se docela znatelně zvětší využitelný objem nádoby. Ale tohle u mne není limitující, kořeny by uživili i větší kytky, limitem je místo nad povrchem, v extrémně hustém sponu který je na balkóně nutnost (když chce člověk vyzkoušet pár odrůd) se kytky nemají kam rozrůstat.
Ale už loni jsem si vyzkoušel že u vzrostlých kytek je odpar z nádoby (pokud není maličká u které je poměr povrch/objem dost nepříznivý) zcela zanedbatelný vůči odparu z listů kytek při dýchání a hlavně proti tomu když se odparem začnou ochlazovat ve vedru. Aby taky né, vzrostlá kytka má celkový povrch listů minimálně metry čtvereční, řádově víc než je povrch libovolné nádoby

Zvažoval jsem loni zakrytí povrchu substrátu ve stylu Earthboxu, ale když jsem si vyzkoušel jak málo vody bych ušetřil tak jsem to nedělal, přišlo mi to pro moje podmínky jako moc práce a málo užitku. Ono stejně u mulče/překrytí je na balkóně hlavní důvod udržet vodu i v povrchové vrstvě, takže kořeny mohou prorůstat i těsně pod povrchem. A u překrytí folií se dá udělat i hrůbek, tím pádem se docela znatelně zvětší využitelný objem nádoby. Ale tohle u mne není limitující, kořeny by uživili i větší kytky, limitem je místo nad povrchem, v extrémně hustém sponu který je na balkóně nutnost (když chce člověk vyzkoušet pár odrůd) se kytky nemají kam rozrůstat.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
-
- Stálý člen
Dnes:
- sklizen poslední salát z truhlíků, zbývá už jen v lazyboxu a i ten během 2-3 dní půjde pod kudlu.
- ochutnán první samovolně spadlý plod tomatillo pineapple: byl to prcek a nejspíš ještě nebyl zcela zralý, ale chutná mi docela dost, už se těším až začnou dozrávat ty mladší z květů po studeném období, které dorostli do plné velikosti.
- mochyně je pro tu nízkou pěstební pozici skoro ideální, pne se šikmo podél zdi a nezabere tak zdaleka tolik místa jako divoké rajče loni nebo Dorsetka letos. Ale na množství plodů galapážského rajčete mít nebude, to už je zjevné. Takže si nejsem jist kdo tuhle pozici vyhraje pro příští sezónu.
- dorazil jsem večer domů a nevěřícně zíral že se kytky v některých truhlících pokusily během dneška vychlastat všechnu vodu! Dyk jsem včera večer všechno zalil úplně do plna než jsem odjel a normálně to i ve vedrech vydržít tak 2,5 až 3 dny?! Takže znovu zalito, balkón si vzal za 24 hodin nějakých 54-57 litrů :-O
- mno a pak jsem se podíval na záznam místních teplot ze dneška a pochopil. Už v 07:06 tady bylo nad 20°, v 10:26 už nad 30°,... mno a v 15:04 letošní celoroční maximum (tedy doufám): 40,1 °C. Ve 21:06 bylo stále ještě nad 30°... a ještě teď když to píšu v 22:40 je 25,3 °C.
- sklizen poslední salát z truhlíků, zbývá už jen v lazyboxu a i ten během 2-3 dní půjde pod kudlu.
- ochutnán první samovolně spadlý plod tomatillo pineapple: byl to prcek a nejspíš ještě nebyl zcela zralý, ale chutná mi docela dost, už se těším až začnou dozrávat ty mladší z květů po studeném období, které dorostli do plné velikosti.

- mochyně je pro tu nízkou pěstební pozici skoro ideální, pne se šikmo podél zdi a nezabere tak zdaleka tolik místa jako divoké rajče loni nebo Dorsetka letos. Ale na množství plodů galapážského rajčete mít nebude, to už je zjevné. Takže si nejsem jist kdo tuhle pozici vyhraje pro příští sezónu.
- dorazil jsem večer domů a nevěřícně zíral že se kytky v některých truhlících pokusily během dneška vychlastat všechnu vodu! Dyk jsem včera večer všechno zalil úplně do plna než jsem odjel a normálně to i ve vedrech vydržít tak 2,5 až 3 dny?! Takže znovu zalito, balkón si vzal za 24 hodin nějakých 54-57 litrů :-O
- mno a pak jsem se podíval na záznam místních teplot ze dneška a pochopil. Už v 07:06 tady bylo nad 20°, v 10:26 už nad 30°,... mno a v 15:04 letošní celoroční maximum (tedy doufám): 40,1 °C. Ve 21:06 bylo stále ještě nad 30°... a ještě teď když to píšu v 22:40 je 25,3 °C.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Reputace: 9606
- Kontaktovat uživatele:
Tady to taky pije jak Dán....
Není to až tak moc teplotami, ale hlavně je nízká vlhkost vzduchu a tak to cucají z kořenů a hlíny i listy. Nejvhodnější doba na hnojení na list, navečer...
Není to až tak moc teplotami, ale hlavně je nízká vlhkost vzduchu a tak to cucají z kořenů a hlíny i listy. Nejvhodnější doba na hnojení na list, navečer...
Tvoje přesný statistiky mě moc baví. Myslím si, že jak jsi říkal, že by jsi jel se mnou na černý kontinent, tak tam by jsi se vyblbnul 

- Quentin_Bull_89
- Stálý člen
S tím čím se to měří a jak souhlasím, nicméně v tomhle případě jsem ani tak nechtěl suplovat ČHMÚ, teplota v okolí mě moc nezajímá, spíš jsem chtěl jen poukázat na to, jaké teploty vládnou u mě na balkoně, ty jsou pro mě směrodatné, dle nich se musím zařídit. Neskutečnou teplotu rovněž naakumuluje panelák.Tea Racer píše: ↑26 čer 2019 21:30Záleží na čem, kde a jak se to měří. Mělo by to být v 2,5-4 m nad zemí a hlavne nad travnatym porostem s aktivním radiačním stitem. Jinak v techto extrémech, to hodne zkresluje. Lidé maji teplomer u okna v jakoby stínu a pak rikají závratné hodnoty. Vedro bylo, ale moc rekordů nepadlo. Tady venkovní vlhkost kolem 40 %, nejnižší, vysplahalo se to na 32,2 °C![]()

- Quentin_Bull_89
- Stálý člen
Ty teploty jsou šílený, v noci mi v ložnici teplota neklesne pod 25.5°C. V půl 11 dopo už mám na balkoně 30°C a to je tam pořád ještě stín. Od půl 3 odpoledne už je to sahara. Zalévám denně... 

-
- Stálý člen
Ono se to občas hodí, nemít podchycený tyhle čísla tak bych si v posledních několika dnech hodně lámal hlavu nad tím, proč mi najednou zaschlo na rajčatech na středních vijanech asi 20-25 květů. Na některých vijanech jsou to skoro všechny květy. Takhle je to jasný, pyl při teplotách co panovaly neměl šanci na opylení. Je to dobře vidět i dle pozice květu na vijanu, zasychali květy které se otevřeli až za těch veder. Takže si nemusím lámat hlavu, tohle neovlivním.
Ale i tak to nepotěší, hlavně u velkoplodých odrůd které těch plodů v součtu moc nemají. Navíc když mám pro kytky jen omezenou výšku a pak už jim musím stříhat růstové vrcholy.
Co potěší je že baccatum ty vrcholná vedra krásně minuly, jsou konečně parádně rozroslé a už masivně nasadily poupata, ale ta velká várka květu se začíná otvírat až teď kdy už týdenní předpověd hlasá rozumné letní teploty typické pro CZ a nikoliv pro nějakou rovníkovou poušť daleko od oceánu