Jalapeňo
První zrající paprička Jalapeňo
Byl jsem překvapen jak jsou lusky Jalapeň velké, čekal jsem malé a krátké papričky. O Chilli jsem věděl, že pálí, to bylo tak všechno.
Jalapeňa
Jalapeňa v kýblech
Habaňera. Těm se venku moc nedařilo, Některé jsem nechal doma za oknem, kde z nich nic nebylo. Ze tří Habaněr venku dobře prosperovala jenom dvě. Ty jsou, ale nádherné. Obrázek nedozrálého plodu Habaněro ze srpna.
Habaněro. Fotka z října. Venku se ochladilo a začaly žloutnout listy. Evidentně jim říjnové počasí nedělalo dobře. Proto jsem je přenesl do bytu, aby dozrály v teple.
Detail plod Habaněro
Foceno dnes 7.10.2017.
Tato kytka z těch dvou Habaněr je ta menší, ale tyto její dva plody jsou největší. No není to nádhera?
Habaněro, jedním slovem krása
Nemůžu se na ně vynadívat
Finále. První várka Habaněr zpracována podle receptu ze zdejšího fóra. Je to chilli omáčka s Jalapeňama.
Závěrem. Tento můj pokus o vypěstování vlastního chilli mě pohltil. Pro příští rok se do toho vrhnu naplno. Už mám vybráno zhruba šest druhů papriček, co bych chtěl sázet. Tedy plánuji více druhů a kytek. Po letošním roce se mým favoritem stalo Habaněro. Je nejen krásné, ale i chutné a skvěle pálí. Příští rok, bych chtěl Habaněr více druhů. Konkrétně Habaněro Red a Habaněro Red savina. No uvidíme.
Dodatek. Protože jsem si poprvé vyrobil ze svého chilli svoji chilli omáčku (recept zde z fóra), musel jsem jít do hospody, kam jsem sezval pár kamarádů., abychom omáčku mohli řádně vyzkoušet. Podával se steak na který se nanesla "Moje chilli omáčka". Výsledkem byl skvělý gastronomický zážitek, kdy omáčka sklidila velký úspěch.
Pěstování zdar.
