Mletí papriček

Jak nejlépe usušit a uskladnit
dejv89
Nováček
Příspěvky: 4
Registrován: 09 úno 2013 14:26
Reputace: 0
Obrázky: 2

Re: Mletí papriček

Příspěvekod dejv89 » 02 lis 2015 18:39

Zdarec! Taky se podělím o pár zkušeností ohledně výroby koření. Dělám to tak, že plody rozpůlím, vyčistím od semínek a hodím do sušičky na ovoce. Teplotu reguluju od 40st až po maximum, které se v mém případě nabízí tj.70st, prostě tak, aby se papriky rozpadali v ruce. V létě to dělám tak, že když je horko, dám papriky do zavřeného auta na palubovku. (ale pak je to peklo, když tam člověk vleze - je to nouzovka) :D Jak jsou papriky řádně usušené, tak je dám do takového uzavíratelného sáčku (pevného), kde je rozdrtím, aby mi to můj ruční mlýnek dokázal "sežrat"... Pokud zůstanou větší kousky z toho pytlíku, tak to ještě proženu takovou drtičkou (na trávu) co se dá koupit za pár kaček v trafice... V tom mlýnku to melu nejčastěji na 3x a je z toho takový prášek. Takhle to koření dávám do malých uzaviratelných skleniček, kdy mi vydrží dlouho. Takto mám jednu skleničku už dva roky a koření je krásně sypké a nádherně voní. Netvoří ani po tom čase hrudky... Každopádně metoda to je pracná, jak jsem již psal, tak používám ruční mlýnek... :)

27792

27793

Uživatelský avatar
OMO
Stálý člen
Příspěvky: 2190
Registrován: 03 říj 2012 19:03
Reputace: 2957
Obrázky: 857
Bydliště: Uh. Hradiště
Kontaktovat uživatele:

Re: Mletí papriček

Příspěvekod OMO » 03 lis 2015 13:50

Máš to hezké, ale radši si namel menší množství a zbytek nech vcelku. Zachováš si vůni i pal. Takto to víc degraduje. Jinak luxusní zásobička.
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce

Uživatelský avatar
oskar69
Stálý člen
Příspěvky: 679
Registrován: 05 srp 2014 14:35
Reputace: 473
Obrázky: 322
Bydliště: uherskohraďišťsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Mletí papriček

Příspěvekod oskar69 » 07 lis 2015 12:07

tak dnes du nato taky, ale ne vse naráz

https://plus.google.com/111795840559474 ... owASE1fJhx

BlueShark
Stálý člen
Příspěvky: 1106
Registrován: 18 zář 2014 07:49
Reputace: 185
Obrázky: 342

Re: Mletí papriček

Příspěvekod BlueShark » 23 lis 2015 13:20

Já má sklenice od nescafé, krásně umyté bez nálepek, popsané druhama a melu jak potřebuju, zatím jsem mlel jen malou kořenku těch okrasek a pořád je tam půlka a vůbec to nemizí :-D Hamty hamty a tímhle tempem mám asoby na 2 roky :-D A to mám polné 3 skleničky cca :-D

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 1744
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 1218
Obrázky: 1371
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: Mletí papriček

Příspěvekod gandalf » 23 lis 2015 14:29

A pak to najednou taky vyhodíš, až ti to zvětrá. Nebo nevyhodíš, ale ta kvalita to už nebude.

Uživatelský avatar
Vasjis
Stálý člen
Příspěvky: 1333
Registrován: 26 úno 2015 08:21
Reputace: 489
Obrázky: 466
Bydliště: České Budějovice

Re: Mletí papriček

Příspěvekod Vasjis » 24 lis 2015 18:50

Já teda melu el. mlýnkem na kafe s tříštivým nožem

27494

Mám toho už celkem dost a bojím se že když si nechám v celku usušené že mi to zas někde zvlhne a nepůjde mi to rozemlít tak melu všechno něco si nechám něco rozdám jako suvenýry když jdem někam na akci :) Ale většinou to nikdo nechce a cpou mi to zpátky domů :dunno:

Uživatelský avatar
DarthVikta
Stálý člen
Příspěvky: 274
Registrován: 04 kvě 2013 10:09
Reputace: 115
Obrázky: 164

Re: Mletí papriček

Příspěvekod DarthVikta » 24 lis 2015 22:18

Dobrý je ihned po namletí otevřít víko a čichnout, jak to voní. Vřele doporučuji! :D

Uživatelský avatar
Vasjis
Stálý člen
Příspěvky: 1333
Registrován: 26 úno 2015 08:21
Reputace: 489
Obrázky: 466
Bydliště: České Budějovice

Re: Mletí papriček

Příspěvekod Vasjis » 25 lis 2015 05:49

:thumbup: přesne rada pro zacatecniky ;)


Zpět na „Sušení chilli papriček - koření“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti