Ingredience na cca 350ml omáčky
- chilli papričky dle chuti (Teď jsem dával 5x habanero orange a 1x Naganero)
- voda (cca 3/4 hrnku)
- cukr (dle chuti, za mě 1/2 hrnku)
- 1 cibule
- 1/2 palice domácího česneku
- 4 cm zázvoru
- ocet Balsamico (přiměřeně dle chuti)
- sůl
- 1/2 limetky
- Povidla (2 polévkové lžíce)
- 1 rajčatový protlak / pyré
- Sojová omáčka
Do menšího hrnce nasypeme cukr a zalijeme vodou a necháme cukr rozpustit. Postupně přidáme najemno nakrájenou cibuli, česnek, chilli papričky, zázvor a nakonec trochu soli a necháme 5-10 minut dusit (občas promícháme). Přilijeme malou štamprli balsamica a promícháme.
Díky cukru vznikla sirupová konzistence. Teď přidáme povidla a pořádně rozmícháme a necháme zase chvilku provařit. Vymačkáme šťávu z půlky limetky, sojovku (cca 1-2 polévkové lžíce, dle chuti) a rozmícháme. Nakonec dáme protlak, rozmícháme a necháme 2 minut provařit.
Výslednou majdu proženeme tyčovým mixérem do hladké konzistence. A plníme do sklenic.
Když přidáte trochu skořice, nic nezkazíte a omáčka dostane hned jiný rozměr.

Nepranýřujte mě prosím za protlak a povidla. Ne všichni máme štěstí na zahrádku. A jak název napovídá, je to omáčka z nouze, ale opravdu dobře chutná, je sladká a potom začíná trochu pálit. Kdo nemá rád sladké, může cukr vynechat.