Zdar všem, tak i já sem přidám jeden recept. Tenhle je hlavně na dobu, kdy není čerstvá zelenina a člověk musí mít nějakou pálivou omáčku k jídlu.
Ingredience na cca 350ml omáčky
- chilli papričky dle chuti (Teď jsem dával 5x habanero orange a 1x Naganero)
- voda (cca 3/4 hrnku)
- cukr (dle chuti, za mě 1/2 hrnku)
- 1 cibule
- 1/2 palice domácího česneku
- 4 cm zázvoru
- ocet Balsamico (přiměřeně dle chuti)
- sůl
- 1/2 limetky
- Povidla (2 polévkové lžíce)
- 1 rajčatový protlak / pyré
- Sojová omáčka
Do menšího hrnce nasypeme cukr a zalijeme vodou a necháme cukr rozpustit. Postupně přidáme najemno nakrájenou cibuli, česnek, chilli papričky, zázvor a nakonec trochu soli a necháme 5-10 minut dusit (občas promícháme). Přilijeme malou štamprli balsamica a promícháme.
Díky cukru vznikla sirupová konzistence. Teď přidáme povidla a pořádně rozmícháme a necháme zase chvilku provařit. Vymačkáme šťávu z půlky limetky, sojovku (cca 1-2 polévkové lžíce, dle chuti) a rozmícháme. Nakonec dáme protlak, rozmícháme a necháme 2 minut provařit.
Výslednou majdu proženeme tyčovým mixérem do hladké konzistence. A plníme do sklenic.
Když přidáte trochu skořice, nic nezkazíte a omáčka dostane hned jiný rozměr.
Nepranýřujte mě prosím za protlak a povidla. Ne všichni máme štěstí na zahrádku. A jak název napovídá, je to omáčka z nouze, ale opravdu dobře chutná, je sladká a potom začíná trochu pálit. Kdo nemá rád sladké, může cukr vynechat.
Nouzová omáčka
- Golonka
- Stálý člen
- Příspěvky: 434
- Registrován: 07 čer 2016 15:30
- Reputace: 1316
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha
Nouzová omáčka
Čím blbější sedlák, tím větší
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 521
- Registrován: 05 říj 2017 12:27
- Reputace: 1654
- Obrázky: 0
- Bydliště: Chudčice, 247 m.n.m.
Re: Nouzová omáčka
Nějak ti chybí mezi seznamem ingrediencí ten Jameson!!!
Vyzkouším, zelenina už došla, jen koupit to Balsamico
Vyzkouším, zelenina už došla, jen koupit to Balsamico
- Golonka
- Stálý člen
- Příspěvky: 434
- Registrován: 07 čer 2016 15:30
- Reputace: 1316
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha
Re: Nouzová omáčka
Jameson byl pro okamžitou spotřebu, pivo bohužel došlo
Čím blbější sedlák, tím větší
- Johny4481
- Stálý člen
- Příspěvky: 252
- Registrován: 21 srp 2020 15:04
- Reputace: 716
- Obrázky: 0
- Bydliště: Slavětín nad Metují
Re: Nouzová omáčka
Ahoj,
Tak jak jsi psal, vzhledem k nedostatku surovin ze zahrádky jsem vyzkoušel tvou omáčku. Použil jsem povidla. Rajčátka ještě svoje ze zahrádky, ale švestičky prostě nebyly. Každopádně skořice ke švestkám patří.
V žádném případě bych ji nenazýval nouzovou omáčkou. Výsledek po dochucení na můj a dcery jazýček je naprosto úžasný.
Přikládám foto výsledku. Bohužel jsem nějak nestíhal fotit při přípravě, ale vzhledem ke spotřebě ji brzo budu vařit znova.
Tak jak jsi psal, vzhledem k nedostatku surovin ze zahrádky jsem vyzkoušel tvou omáčku. Použil jsem povidla. Rajčátka ještě svoje ze zahrádky, ale švestičky prostě nebyly. Každopádně skořice ke švestkám patří.
V žádném případě bych ji nenazýval nouzovou omáčkou. Výsledek po dochucení na můj a dcery jazýček je naprosto úžasný.
Přikládám foto výsledku. Bohužel jsem nějak nestíhal fotit při přípravě, ale vzhledem ke spotřebě ji brzo budu vařit znova.
Není hořkého života. Jen občas pálí, ale většinou příjemně hřeje. Bohu dík.
- Johny4481
- Stálý člen
- Příspěvky: 252
- Registrován: 21 srp 2020 15:04
- Reputace: 716
- Obrázky: 0
- Bydliště: Slavětín nad Metují
Re: Nouzová omáčka
Ahoj,
Tak jsem do toho šel znova. Jen jsem si dovolil mírně poupravit postup.
Ingredience stejné, Jen jsem na kapičce oleje orestoval cibulku, česnek a papričky, pak přidal cukr a nechal ho zkaramelizovat. Teprve potom jsem přidal vodu a řádně rozmíchal. Dostaneš tak nádherně zlatavě hnědou barvu. Pak už je postup stejný.
Výsledek je chuťově opravdu echt.
Tak jsem do toho šel znova. Jen jsem si dovolil mírně poupravit postup.
Ingredience stejné, Jen jsem na kapičce oleje orestoval cibulku, česnek a papričky, pak přidal cukr a nechal ho zkaramelizovat. Teprve potom jsem přidal vodu a řádně rozmíchal. Dostaneš tak nádherně zlatavě hnědou barvu. Pak už je postup stejný.
Výsledek je chuťově opravdu echt.
Není hořkého života. Jen občas pálí, ale většinou příjemně hřeje. Bohu dík.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 26 hostů