Chrisi, k tomu vyhřívanému skleníku bych dodal ještě jednu věc. To vyhřívaní stojí násobně více, než svítit 2ma trubicema doma u okna. Skleník není nijak zaizolovaný. Je tam jen jednosklo. Někdo si dává bublinky na balení na ta skla, aby to trochu odizoloval. A stejně je od listopadu do února krátký den a chtělo by to aji v tom skleníku trochu přisvítit.
Navíc předpěst u některých čili paprik je nutný už od ledna. A jak už tam má člověk rozsvíceno pro papričky, tak proč tam nemít i bylinky,že?
Asi ideální je, když má někdo na to volnou místnost(částečně můj případ-momentálně nevyužívaný pokoj). Pokud nemá, tak je potřeba skloubit vzhled a užitnost z toho světla. Máme pokovené trojskla, síť proti hmyzu, otevřené žaluzie a záclony, takže jak se venku zatáhne, tak rožínáme světla. I když jsou pokoje orientovány na jih, tak i když venku pere kula, tak stejně je v domě trochu přítmí. Lze u toho v pohodě číst, ale shodli jsme se, že více světla by neuškodilo. Je to daň za zaizolovaný dům.
A tak když má někdo pěkný regál(ne takový hulvát jak jsem udělal do neobydlené místnosti- ale do obyváku bych ho udělal pěkněji. Tam ale tyto věci nechceme.), pěkné osvětlení, a ještě málo světla z venku, tak mu celodenní svícení pro rostlinky zlepšuje jas i pro lidi. Tam se to dobře skloubí. A finanční užitek se dá taky vyčíslit. 2x36W x 12h x 120dnů /1000 /sazba za kWh(u mě 2kč)=207kč za elektřinu navíc. Salát stojí v akci 10kč, jinak tak 20?kč. Jestli vypěstuju za ty 4měsíce 10salátů, tak mám cosi jako bio salát a zaplacenou elektřinu. Zkouším i květák, pek.zelí, ředkvičky, pažitku. Tak jestli se mi podaří vypěstovat přes zimu ještě další zeleninu a bylinky, tak se mi splatí i náklady na osvětlení a regály za 2 roky (mě to moc nestálo). Pěstovat si to doma, když se vychytá nějaké optimum, je lepší, než když to pěstuje pod světlem nějaký velkopěstitel. On spotřebuje na tu jednu kytku tu samou elektřinu, ale pak se musí tato zelenina ještě převést do obchodu a z obchodu.
Navíc je to zábava. Mohu tlemit na TV(spotřeba elektřiny), nebo hrát hry na PC(elektřina), nebo si číst u lampičky... člověk at dělá co dělá, vždy spotřebovává elektřinu. A ze zeleniny mám navíc užitek. A navíc v zimě to svícení vydává teplo, které se drží doma. O toto množství se snižuje účet za teplo. Nutno dodat, že je to bráno v elektrokotli. Většina lidí má levnější zdroj tepla(plyn,dálkové topení, tuhá paliva, tepelné čerpadlo). Ale i tak to není zcela promarněná elektřina(v zimě).
Ti, co mají pasivní dům(my jen nízkoenergetický), ti musí uvažovat doslova i nad zdrojem světla. Od obyčejných žárovek by se mohli v přechodných obdobích "uvařit". A pro ty s PD je takové přisvěcování rostlinkám doslova součást zdroje tepla. PD většinou nemá klasickou otopnou soustavu-nemají topení ani podlahovky. Využívají pasivní příjmy ze slunce a z běžících el.-spotřebičů(pračka, PC, lednička, bedna, osvětlení...)