Sušené maso s chilli
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1367
- Registrován: 09 srp 2012 18:40
- Reputace: 3321
- Obrázky: 0
- Bydliště: Žopy
Re: Sušené maso s chilli
Co bych nedal??? Vždyť tady visí několik let!!! Strana č.2 Crown National z Jihoafrické republiky.. strana 4 easispice z Jamajky
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 781
- Registrován: 09 pro 2019 22:24
- Reputace: 2386
- Obrázky: 0
- Bydliště: Stod
Re: Sušené maso s chilli
Celé tohle vlákno jsem několikrát pročítal. Když jsem psal o receptu, tak tím jsem nemyslel jen samotné koření, které je samozřejmě důležité, ale i způsob přípravy a sušení, zda předem odvodňovat atd. Píšeš, že sušit jsi se naučil podle způsobů sušení v Africe, ale tam jsou úplně jiné podmínky než v ČR. Přeci jen pokud se nesuší v sušičce s ohřevem, kde je hotovo za pár hodin, tak to chce více zkušeností. Například vepřové, nebo maso z ptáků by mělo projít alespoň na chvilinku teplotou cca 71°C. A sušení volně v prostoru je tudíž jiná liga a chce k tomu jinak přistupovat.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.
Re: Sušené maso s chilli
Popis sušení tu někde popdal koniash a to způsobem, který já používám a už předtím jsem Ti někam tady napsal. Vepřové mi zcela jistě neprochází teplotou 71°C. Jen to poslední zůstalo viset dva měsíce (protože jsem ho před poslední cestou zapoměl sundat a žena ho nechala na garnýži). Takže po návratu to je tvrdé jako kámen, ale v tenkém plátku mňamka. Ale jak jsem psal v popisu, já používám vepřovou pečeni a funguje to dokonale. Ale nevidím důvod proč by to nemělo fungovat na jiné maso (krkovice či hovězí roštěnec ). Drůbež bych nesušil.vsezved píše: ↑17 úno 2021 09:49Celé tohle vlákno jsem několikrát pročítal. Když jsem psal o receptu, tak tím jsem nemyslel jen samotné koření, které je samozřejmě důležité, ale i způsob přípravy a sušení, zda předem odvodňovat atd. Píšeš, že sušit jsi se naučil podle zpúsobů sišení v Africe, ale tam jsou úplně jiné podmínky než v ČR. Přeci jen pokud se nesuší v sušičce s ohřevem, kde je hotovo za pár hodin, tak to chce více zkušeností. Například vepřové, nebo maso z ptáků by mělo projít alespoň na chvilinku teplotou cca 71°C. A sušení volně v prostoru je tudíž jiná liga a chce k tomu jinak přistupovat.
A podmínky sušeni v Africe...koupil jsem lidem do kempu mražené ryby (karton cca 15kg) pro místní zaměstnance. S tím, že jim ho uskladním u sebe v mrazáku a každý den si kuchařka vyfasuje co potřebuje. Tak druhý nebo třetí den koukám, že ona má u kuchyně vlnitý plech na střech a něco tam "čaruje". Kadyž jsem se šel podívat, tak ona si den před tím vzala celý karton a všechny ryby vyskládala na ten plech. Mražené ryby . Druhý den to tam smrdělo jako bolavá noha, ale stejně sušila na plechu a bylo jí to jedno, že to tak dělají vždy. Tak příště jsme jí po přivezení ryb museli nechat rozdělit ryby na jednotlivé denní porce a ty jsme jí zamrazili. Každý den 2-3 velké makrely a tak si to pak chodila fasovat. Venku tam je hezkých 32-42°C, slunce. Vlhkost v pralese cca 75-85%...To jsou podmínky tam co se pohybuju já. Myslím si, že tady u nás to jde lépe a bezpečněji.
- oskar69
- Stálý člen
- Příspěvky: 759
- Registrován: 05 srp 2014 14:35
- Reputace: 808
- Obrázky: 0
- Bydliště: uherskohraďišťsko
Re: Sušené maso s chilli
boss, i have a problemPedro píše: ↑17 úno 2021 10:46Popis sušení tu někde popdal koniash a to způsobem, který já používám a už předtím jsem Ti někam tady napsal. Vepřové mi zcela jistě neprochází teplotou 71°C. Jen to poslední zůstalo viset dva měsíce (protože jsem ho před poslední cestou zapoměl sundat a žena ho nechala na garnýži). Takže po návratu to je tvrdé jako kámen, ale v tenkém plátku mňamka. Ale jak jsem psal v popisu, já používám vepřovou pečeni a funguje to dokonale. Ale nevidím důvod proč by to nemělo fungovat na jiné maso (krkovice či hovězí roštěnec ). Drůbež bych nesušil.vsezved píše: ↑17 úno 2021 09:49Celé tohle vlákno jsem několikrát pročítal. Když jsem psal o receptu, tak tím jsem nemyslel jen samotné koření, které je samozřejmě důležité, ale i způsob přípravy a sušení, zda předem odvodňovat atd. Píšeš, že sušit jsi se naučil podle zpúsobů sišení v Africe, ale tam jsou úplně jiné podmínky než v ČR. Přeci jen pokud se nesuší v sušičce s ohřevem, kde je hotovo za pár hodin, tak to chce více zkušeností. Například vepřové, nebo maso z ptáků by mělo projít alespoň na chvilinku teplotou cca 71°C. A sušení volně v prostoru je tudíž jiná liga a chce k tomu jinak přistupovat.
A podmínky sušeni v Africe...koupil jsem lidem do kempu mražené ryby (karton cca 15kg) pro místní zaměstnance. S tím, že jim ho uskladním u sebe v mrazáku a každý den si kuchařka vyfasuje co potřebuje. Tak druhý nebo třetí den koukám, že ona má u kuchyně vlnitý plech na střech a něco tam "čaruje". Kadyž jsem se šel podívat, tak ona si den před tím vzala celý karton a všechny ryby vyskládala na ten plech. Mražené ryby . Druhý den to tam smrdělo jako bolavá noha, ale stejně sušila na plechu a bylo jí to jedno, že to tak dělají vždy. Tak příště jsme jí po přivezení ryb museli nechat rozdělit ryby na jednotlivé denní porce a ty jsme jí zamrazili. Každý den 2-3 velké makrely a tak si to pak chodila fasovat. Venku tam je hezkých 32-42°C, slunce. Vlhkost v pralese cca 75-85%...To jsou podmínky tam co se pohybuju já. Myslím si, že tady u nás to jde lépe a bezpečněji.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 781
- Registrován: 09 pro 2019 22:24
- Reputace: 2386
- Obrázky: 0
- Bydliště: Stod
Re: Sušené maso s chilli
Po 4 dnech dehydratace v soli a cukru hovězí ztratilo 26% vody. Doufám, že jsem ten čas naložení nepřehnal a že to nebude přesolené. Největší úbytek vody byl do 2 dnů. Po dvou dnech vyměněn cukr se solí a ten již jen zvlhl. Delší kousek jsem do nádoby musel trochu ohnout a v místě ohnutí bylo znatelně vidět, že maso nebylo tolik proschlé, tak snad zde nevznikne problém.
Ještě jedna drobnost, vykašlal jsem se na dělání kašičky za pomocí alkoholu s kořením a světe div se, koření krásně drží i za sucha.
Ještě jedna drobnost, vykašlal jsem se na dělání kašičky za pomocí alkoholu s kořením a světe div se, koření krásně drží i za sucha.
Naposledy upravil 1 dne vsezved; celkem upraveno 19x.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1367
- Registrován: 09 srp 2012 18:40
- Reputace: 3321
- Obrázky: 0
- Bydliště: Žopy
Re: Sušené maso s chilli
A můmijáky jsou na světě...
Re: Sušené maso s chilli
Vypadá to super a těším se na výsledek...tedy na info o výsledku. A neodpustím si...já Ti říkal, že koření drží i za suchavsezved píše: ↑19 úno 2021 06:26Po 4 dnech dehydratace v soli a cukru hovězí ztratilo 26% vody. Doufám, že jsem ten čas naložení nepřehnal a že to nebude přesolené. Největší úbytek vody byl do 2 dnů. Po dvou dnech vyměněn cukr se solí a ten již jen zvlhl. Delší kousek jsem do nádoby musel trochu ohnout a v místě ohnutí bylo znatelně vidět, že maso nebylo tolik proschlé, tak snad zde nevznikne problém.
Ještě jedna drobnost, vykašlal jsem se na dělání kašičky za pomocí alkoholu s kořením a světe div se, koření krásně drží i za sucha.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1367
- Registrován: 09 srp 2012 18:40
- Reputace: 3321
- Obrázky: 0
- Bydliště: Žopy
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 18 hostů