Sušené maso s chilli

Ostatní recepty s chilli
Baron z Žop
Stálý člen
Příspěvky: 983
Registrován: 09 srp 2012 18:40
Reputace: 1757
Obrázky: 0
Bydliště: Žopy

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod Baron z Žop » 17 úno 2021 05:32

Co bych nedal??? Vždyť tady visí několik let!!! Strana č.2 Crown National z Jihoafrické republiky.. :angry1: strana 4 easispice z Jamajky :angry1:

vsezved
Stálý člen
Příspěvky: 337
Registrován: 09 pro 2019 22:24
Reputace: 763
Obrázky: 0
Bydliště: Stod

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod vsezved » 17 úno 2021 09:49

Celé tohle vlákno jsem několikrát pročítal. Když jsem psal o receptu, tak tím jsem nemyslel jen samotné koření, které je samozřejmě důležité, ale i způsob přípravy a sušení, zda předem odvodňovat atd. Píšeš, že sušit jsi se naučil podle způsobů sušení v Africe, ale tam jsou úplně jiné podmínky než v ČR. Přeci jen pokud se nesuší v sušičce s ohřevem, kde je hotovo za pár hodin, tak to chce více zkušeností. Například vepřové, nebo maso z ptáků by mělo projít alespoň na chvilinku teplotou cca 71°C. A sušení volně v prostoru je tudíž jiná liga a chce k tomu jinak přistupovat.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.

Pedro
Stálý člen
Příspěvky: 1713
Registrován: 09 zář 2014 21:20
Reputace: 2450
Obrázky: 0

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod Pedro » 17 úno 2021 10:46

vsezved píše:
17 úno 2021 09:49
Celé tohle vlákno jsem několikrát pročítal. Když jsem psal o receptu, tak tím jsem nemyslel jen samotné koření, které je samozřejmě důležité, ale i způsob přípravy a sušení, zda předem odvodňovat atd. Píšeš, že sušit jsi se naučil podle zpúsobů sišení v Africe, ale tam jsou úplně jiné podmínky než v ČR. Přeci jen pokud se nesuší v sušičce s ohřevem, kde je hotovo za pár hodin, tak to chce více zkušeností. Například vepřové, nebo maso z ptáků by mělo projít alespoň na chvilinku teplotou cca 71°C. A sušení volně v prostoru je tudíž jiná liga a chce k tomu jinak přistupovat.
Popis sušení tu někde popdal koniash a to způsobem, který já používám a už předtím jsem Ti někam tady napsal. Vepřové mi zcela jistě neprochází teplotou 71°C. Jen to poslední zůstalo viset dva měsíce (protože jsem ho před poslední cestou zapoměl sundat a žena ho nechala na garnýži). Takže po návratu to je tvrdé jako kámen, ale v tenkém plátku mňamka. Ale jak jsem psal v popisu, já používám vepřovou pečeni a funguje to dokonale. Ale nevidím důvod proč by to nemělo fungovat na jiné maso (krkovice či hovězí roštěnec :angry1: ). Drůbež bych nesušil.
A podmínky sušeni v Africe...koupil jsem lidem do kempu mražené ryby (karton cca 15kg) pro místní zaměstnance. S tím, že jim ho uskladním u sebe v mrazáku a každý den si kuchařka vyfasuje co potřebuje. Tak druhý nebo třetí den koukám, že ona má u kuchyně vlnitý plech na střech a něco tam "čaruje". Kadyž jsem se šel podívat, tak ona si den před tím vzala celý karton a všechny ryby vyskládala na ten plech. Mražené ryby :dunno: . Druhý den to tam smrdělo jako bolavá noha, ale stejně sušila na plechu a bylo jí to jedno, že to tak dělají vždy. Tak příště jsme jí po přivezení ryb museli nechat rozdělit ryby na jednotlivé denní porce a ty jsme jí zamrazili. Každý den 2-3 velké makrely a tak si to pak chodila fasovat. Venku tam je hezkých 32-42°C, slunce. Vlhkost v pralese cca 75-85%...To jsou podmínky tam co se pohybuju já. Myslím si, že tady u nás to jde lépe a bezpečněji. :tiphat:

Uživatelský avatar
oskar69
Stálý člen
Příspěvky: 726
Registrován: 05 srp 2014 14:35
Reputace: 653
Obrázky: 0
Bydliště: uherskohraďišťsko

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod oskar69 » 18 úno 2021 18:41

Pedro píše:
17 úno 2021 10:46
vsezved píše:
17 úno 2021 09:49
Celé tohle vlákno jsem několikrát pročítal. Když jsem psal o receptu, tak tím jsem nemyslel jen samotné koření, které je samozřejmě důležité, ale i způsob přípravy a sušení, zda předem odvodňovat atd. Píšeš, že sušit jsi se naučil podle zpúsobů sišení v Africe, ale tam jsou úplně jiné podmínky než v ČR. Přeci jen pokud se nesuší v sušičce s ohřevem, kde je hotovo za pár hodin, tak to chce více zkušeností. Například vepřové, nebo maso z ptáků by mělo projít alespoň na chvilinku teplotou cca 71°C. A sušení volně v prostoru je tudíž jiná liga a chce k tomu jinak přistupovat.
Popis sušení tu někde popdal koniash a to způsobem, který já používám a už předtím jsem Ti někam tady napsal. Vepřové mi zcela jistě neprochází teplotou 71°C. Jen to poslední zůstalo viset dva měsíce (protože jsem ho před poslední cestou zapoměl sundat a žena ho nechala na garnýži). Takže po návratu to je tvrdé jako kámen, ale v tenkém plátku mňamka. Ale jak jsem psal v popisu, já používám vepřovou pečeni a funguje to dokonale. Ale nevidím důvod proč by to nemělo fungovat na jiné maso (krkovice či hovězí roštěnec :angry1: ). Drůbež bych nesušil.
A podmínky sušeni v Africe...koupil jsem lidem do kempu mražené ryby (karton cca 15kg) pro místní zaměstnance. S tím, že jim ho uskladním u sebe v mrazáku a každý den si kuchařka vyfasuje co potřebuje. Tak druhý nebo třetí den koukám, že ona má u kuchyně vlnitý plech na střech a něco tam "čaruje". Kadyž jsem se šel podívat, tak ona si den před tím vzala celý karton a všechny ryby vyskládala na ten plech. Mražené ryby :dunno: . Druhý den to tam smrdělo jako bolavá noha, ale stejně sušila na plechu a bylo jí to jedno, že to tak dělají vždy. Tak příště jsme jí po přivezení ryb museli nechat rozdělit ryby na jednotlivé denní porce a ty jsme jí zamrazili. Každý den 2-3 velké makrely a tak si to pak chodila fasovat. Venku tam je hezkých 32-42°C, slunce. Vlhkost v pralese cca 75-85%...To jsou podmínky tam co se pohybuju já. Myslím si, že tady u nás to jde lépe a bezpečněji. :tiphat:
boss, i have a problem :D

vsezved
Stálý člen
Příspěvky: 337
Registrován: 09 pro 2019 22:24
Reputace: 763
Obrázky: 0
Bydliště: Stod

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod vsezved » 19 úno 2021 06:26

Po 4 dnech dehydratace v soli a cukru hovězí ztratilo 26% vody. Doufám, že jsem ten čas naložení nepřehnal a že to nebude přesolené. Největší úbytek vody byl do 2 dnů. Po dvou dnech vyměněn cukr se solí a ten již jen zvlhl. Delší kousek jsem do nádoby musel trochu ohnout a v místě ohnutí bylo znatelně vidět, že maso nebylo tolik proschlé, tak snad zde nevznikne problém.
Ještě jedna drobnost, vykašlal jsem se na dělání kašičky za pomocí alkoholu s kořením a světe div se, koření krásně drží i za sucha.

7142871427
71429
Naposledy upravil 1 dne vsezved; celkem upraveno 19x.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.

Baron z Žop
Stálý člen
Příspěvky: 983
Registrován: 09 srp 2012 18:40
Reputace: 1757
Obrázky: 0
Bydliště: Žopy

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod Baron z Žop » 19 úno 2021 06:35

:tiphat: A můmijáky jsou na světě... :foods: :angry1: :thumbup:

Pedro
Stálý člen
Příspěvky: 1713
Registrován: 09 zář 2014 21:20
Reputace: 2450
Obrázky: 0

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod Pedro » 19 úno 2021 16:30

vsezved píše:
19 úno 2021 06:26
Po 4 dnech dehydratace v soli a cukru hovězí ztratilo 26% vody. Doufám, že jsem ten čas naložení nepřehnal a že to nebude přesolené. Největší úbytek vody byl do 2 dnů. Po dvou dnech vyměněn cukr se solí a ten již jen zvlhl. Delší kousek jsem do nádoby musel trochu ohnout a v místě ohnutí bylo znatelně vidět, že maso nebylo tolik proschlé, tak snad zde nevznikne problém.
Ještě jedna drobnost, vykašlal jsem se na dělání kašičky za pomocí alkoholu s kořením a světe div se, koření krásně drží i za sucha.
Vypadá to super a těším se na výsledek...tedy na info o výsledku. :angry1: A neodpustím si...já Ti říkal, že koření drží i za sucha :tiphat:

Baron z Žop
Stálý člen
Příspěvky: 983
Registrován: 09 srp 2012 18:40
Reputace: 1757
Obrázky: 0
Bydliště: Žopy

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod Baron z Žop » 19 úno 2021 19:31

Rozkaz zněl jasně... 8 kousků
71436
Ale co ze zbytkem???
Tohle je sušený bez nakládání do láku nebo nálevu, čistě suchá kořenící směs!!!


Zpět na „Ostatní chilli recepty“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host