Co k tomu budete potřebovat:
- rajčata...dle origo receptu by to měla být San Marzano odrůda...ale já to každý rok dělám z obyčejných keříkových rajčat co koupím v hypermarketech....odrůdu neřeším
- olivový olej - já používám z pokrutin neb extra virgin se mi zdá jednak zbytečný a to jak cenou tak i aromatičností...ale dá se použít i obyč, např. řepka, slunečnice...moje mamka to z nich dělá
- sůl obyč kuchyňská ale nevidím důvod nepoužít i mořskou, hrubozrnou, himalájskou či podobně
- cukr krystal
- pepř mletý (můžete použít i chilli, ale doporučil bych něco slabšího a už nepřidávat syrové chilli do sklenic)
- bazalka...jak sušená tak čerstvá!!!
- tymián
- oregáno
- česnek
- nějaké ty sklenice se šroubovacím víčkem
- plechy nebo nějaké tácy, podnosy apod. na čem lze rajčata sušit
A teď hurá na recepis...
Mně se osvědčilo dávat nakrájená rajčata (cca 3-5mm plátky-tenší se vysuší na prach, tlustší se dýl suší a pak mají tendenci v oleji plesnivět - to je tím, že nejsou dostatečně vysušená)na plechy co jsou do trouby. Kdo chce, může plechy ještě vyložit pečícím papírem, ale to nedělám (jen u umělých hmot nebo dřeva)...Takže pokud už máte plátky obsypané plechy, můžeme přistoupit k solení, pocukrování a obylinkování (vše kromě čerstvé bazalky)rajčat. A to z obou stran. Za chvíli co dáte plechy na sluníčko, uvidíte, že rajčata začala pouštět kvanta vody...tu průběžně slívejte, ať to neleží ve vodě. A když už se plátky rajčat chytají k plechům, což v tomto počasí trvá 1-2 dny, plátky rajčat otočíte na druhou stranu a opět necháte vysušit...pokud už jsou plátky rajčat vysušené dost - poznáte to tak, že jsou již tvrdší ale nesmí být už jako troud!!! tak můžeme plnit sklenice rajčaty. Já to dělám tak, že naspodek dám na plátky nakrájený česnek, pak vrstvu rajčat, vrstvu česneku, bazalku (čerstvou!!!) a celé to opakuju - rajče, česnek, bazalka a poslední vrstvu dávám jen rajčata. Rajčata průběžně stláčím ve skleničce...jednak aby jich tam bylo víc a jednak není potřeba tolik oleje. No a ve finiši zaleju celou sklenici olivovým olejem tak, aby všechny vrstvy byly pod hladinou oleje - to je d ů l e ž i t é !!! No a skladuju v temnu a spíš chladnu - ideálně ve skříni ve sklepě...Ale u nás to dlouho nevydrží, tak si s tím nelámu hlavu Je s tím sice neskonalá p*cačka, ale vynaložené úsilí o p r a v d u s t o j í z a TO!!! Tu je pár fotek a garantuju vám, že to nebudou ty kožovité hnusy co koupíte za nekřesťanské $$$ v Kauflandu!!!!!!!
Ještě poznámka...já preferuju sušení na sluníčku...je to levnější a dle mě i lepší co se týče chuti...ale dá se to provést i v sušičce, např. na ovoce, nebo v troubě pokud má trouba nejmenší teplotu 50-60°C. Toto je recept na klasická sušená rajčata jak to dělají Taliáni...ale můžete do sklenic zkusit dát nějakou syrovou chilli krásku nebo místo mletého pepře použít chilli, kayenský pepř apod. Když tak můžet v komentech napsat připomínky, či zkušenosti s tímto recepisem....
Stay !!!
Sušená rajčata...
- diabolus
- Nový člen
- Příspěvky: 40
- Registrován: 16 led 2020 19:43
- Reputace: 58
- Obrázky: 0
- Bydliště: Hodonín
Sušená rajčata...
Naposledy upravil 1 dne diabolus; celkem upraveno 30x.
Chilli rookie i rockie,nehledám extrémy,spíš zajímavé chutě.19-20´ jsem zahájil svou první sezónu.A jelikož máme galaktickou spotřebu všemožných past,chilli a jiných laskomin,pídím se po výnosných odrůdách středního spektra atomové stupnice,aby nezabraly stodolu neb domeček není nafukovací.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1727
- Registrován: 21 pro 2016 12:53
- Reputace: 2904
- Obrázky: 0
- Bydliště: Tlustovousy
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sušená rajčata...
Zajímavý recept, jen doporučím - vkládej obrázky přímo do příspěvku, lépe se v tom orientujeme
- Praha
- Moderátor
- Příspěvky: 483
- Registrován: 05 srp 2015 10:50
- Reputace: 1010
- Obrázky: 0
- Bydliště: Mladá Boleslav
Re: Sušená rajčata...
Vypadá to pěkně a docela mám chuť to vyzkoušet.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: Sušená rajčata...
za to poctivé pomalé sušení na slunci.
Já mám nejraději polosušená, takže stopnu sušení někde poblíž konzistence žvýkačky. Olej dávám domácí panenský pokud k němu mám přístup, tj. když se občas zadaří a někdo ho přiveze ze středomoří. Když nemám, tak holt něco, co je po ruce. K těm polosušeným imho pasuje poctivý extra virgin parádně. A naopak, než vyhazovat penize za velkou většinu toho co tu prodávají hyper-super coby extra virgin, tak to je fakt lepší Sanza, chuťově to skoro nejde odlišit :-( a cena je úplně jinde
Btw, https://youtu.be/HD9cCOJdFog?t=21
Co se odrůdy rajčat týče, tak to by bylo na delší debatu, imho jsou na (polo)sušená rajčata v oleji i lepší odrůdy než klasické San Marzano. Ale on je taky rozdíl v tom jak chutnají plně dozrálé SanMar někde na zahrádce či trhu ve středomoří versus co a kdy dozraje v našem klimatu.
Na pomalou metodu na slunci je lepší když použitá odrůda není hodně šťavnatá kvuli kratší době sušení.
A pokud bych měl na výběr, tak bych nepoužil vyloženě kečupové odrůdy, pro tuhle metodu uskladnění mají na můj vkus moc sušiny a málo intenzivní chuť, ty je lepší nechat na domácí kečup.
Ale jak píšeš, vyhoví skoro každé rajče.
A jedna poznámečka: zkus vzít pár poupat kapari (bohatě stačí ty nakládané do láku které jsou ke koupení v malé skleničce v každém hyper-super), a až budeš vrstvit jednu sklenici tak jich tam několik přihoď (dle velikosti sklenice) a šup s ní někam do chladu a temna.
Teď přijde ta těžká část, dokázat alespoň tak týden, lépe dva, sklenici neotevřít a nesežrat.
Pak otevři a ochutnej. Myslím že nebudeš litovat.
Já mám nejraději polosušená, takže stopnu sušení někde poblíž konzistence žvýkačky. Olej dávám domácí panenský pokud k němu mám přístup, tj. když se občas zadaří a někdo ho přiveze ze středomoří. Když nemám, tak holt něco, co je po ruce. K těm polosušeným imho pasuje poctivý extra virgin parádně. A naopak, než vyhazovat penize za velkou většinu toho co tu prodávají hyper-super coby extra virgin, tak to je fakt lepší Sanza, chuťově to skoro nejde odlišit :-( a cena je úplně jinde
Btw, https://youtu.be/HD9cCOJdFog?t=21
Co se odrůdy rajčat týče, tak to by bylo na delší debatu, imho jsou na (polo)sušená rajčata v oleji i lepší odrůdy než klasické San Marzano. Ale on je taky rozdíl v tom jak chutnají plně dozrálé SanMar někde na zahrádce či trhu ve středomoří versus co a kdy dozraje v našem klimatu.
Na pomalou metodu na slunci je lepší když použitá odrůda není hodně šťavnatá kvuli kratší době sušení.
A pokud bych měl na výběr, tak bych nepoužil vyloženě kečupové odrůdy, pro tuhle metodu uskladnění mají na můj vkus moc sušiny a málo intenzivní chuť, ty je lepší nechat na domácí kečup.
Ale jak píšeš, vyhoví skoro každé rajče.
A jedna poznámečka: zkus vzít pár poupat kapari (bohatě stačí ty nakládané do láku které jsou ke koupení v malé skleničce v každém hyper-super), a až budeš vrstvit jednu sklenici tak jich tam několik přihoď (dle velikosti sklenice) a šup s ní někam do chladu a temna.
Teď přijde ta těžká část, dokázat alespoň tak týden, lépe dva, sklenici neotevřít a nesežrat.
Pak otevři a ochutnej. Myslím že nebudeš litovat.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
- diabolus
- Nový člen
- Příspěvky: 40
- Registrován: 16 led 2020 19:43
- Reputace: 58
- Obrázky: 0
- Bydliště: Hodonín
Re: Sušená rajčata...
chris píše: ↑30 črc 2020 15:24
A jedna poznámečka: zkus vzít pár poupat kapari (bohatě stačí ty nakládané do láku které jsou ke koupení v malé skleničce v každém hyper-super), a až budeš vrstvit jednu sklenici tak jich tam několik přihoď (dle velikosti sklenice) a šup s ní někam do chladu a temna.
Teď přijde ta těžká část, dokázat alespoň tak týden, lépe dva, sklenici neotevřít a nesežrat.
Pak otevři a ochutnej. Myslím že nebudeš litovat.
Díky za komenty...všem....kapary nezní zle, ale někteří lidi je nemusí...takže to spíš dělám takové "univerzální"....a taky mi přijde že ty kapary bývají v již slaném nálevu, tak bych měl strach aby to nebylo přesolené
petr.polasek píše: ↑30 črc 2020 10:48Zajímavý recept, jen doporučím - vkládej obrázky přímo do příspěvku, lépe se v tom orientujeme
Tak jsem opravil téma a vložil obrázky přímo do vlákna....
Chilli rookie i rockie,nehledám extrémy,spíš zajímavé chutě.19-20´ jsem zahájil svou první sezónu.A jelikož máme galaktickou spotřebu všemožných past,chilli a jiných laskomin,pídím se po výnosných odrůdách středního spektra atomové stupnice,aby nezabraly stodolu neb domeček není nafukovací.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1727
- Registrován: 21 pro 2016 12:53
- Reputace: 2904
- Obrázky: 0
- Bydliště: Tlustovousy
- Kontaktovat uživatele:
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti