Pizza recept / Recept na těsto
- Seminka-chilli.cz
- Mr. Chilli Approved
- Příspěvky: 1203
- Registrován: 26 úno 2010 15:42
- Reputace: 45
- Obrázky: 0
- Bydliště: Krakonošovo
- Kontaktovat uživatele:
Pizza recept / Recept na těsto
Pizza recept / těsto na chilli pizzu
Recept na pizza těsto
Suroviny:
1/4 l vlažné vody
40 g droždí
1 čajová lžička cukru
1/2 kg hladké mouky
olivový olej
1 vejce
sůl
Příprava:
1/4 litru vlažné vody rozmícháme spolu se 40g droždí, trochou soli a 1 čajovou lžičkou cukru. Poté přidáme 1/2 kg hladké mouky, 1 syrové vejce a dvě polévkové lžíce oleje. Vše zpracujeme do hladkého těsta a necháme cca 1 hodinu kynout v lednici. Vykynuté těsto pak rozprostřeme na plech vymaštěný olejem a vysypaný moukou a připravíme pizzu dle vlastní chuti.
Sýrová pizza s chilli
Suroviny:
Typy sýrů - fantazii se meze nekladou
mozzarella
gorgonzola
gruyér
eidam
niva
Koření na pizzu - můžeme různě kombinovat ve směsích
bazalka
oregáno
majoránka
rozmarýn
tymián
Rajčatová omáčka nebo chilli omáčka smícháná s kořením.
Kukuřice sterilovaná sladká (sweet corn)
Chilli papričky
Česnek
Šunka
Postup:
Potíráme rajčatovou nebo chilli omáčkou rozválené kulaté placky o průměru 45 cm nebo vyválíme na klasický obdelníkový tvar plechu do trouby. Naklademe suroviny a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C pod dobu 20 - 30 minut.
Recept na pizza těsto
Suroviny:
1/4 l vlažné vody
40 g droždí
1 čajová lžička cukru
1/2 kg hladké mouky
olivový olej
1 vejce
sůl
Příprava:
1/4 litru vlažné vody rozmícháme spolu se 40g droždí, trochou soli a 1 čajovou lžičkou cukru. Poté přidáme 1/2 kg hladké mouky, 1 syrové vejce a dvě polévkové lžíce oleje. Vše zpracujeme do hladkého těsta a necháme cca 1 hodinu kynout v lednici. Vykynuté těsto pak rozprostřeme na plech vymaštěný olejem a vysypaný moukou a připravíme pizzu dle vlastní chuti.
Sýrová pizza s chilli
Suroviny:
Typy sýrů - fantazii se meze nekladou
mozzarella
gorgonzola
gruyér
eidam
niva
Koření na pizzu - můžeme různě kombinovat ve směsích
bazalka
oregáno
majoránka
rozmarýn
tymián
Rajčatová omáčka nebo chilli omáčka smícháná s kořením.
Kukuřice sterilovaná sladká (sweet corn)
Chilli papričky
Česnek
Šunka
Postup:
Potíráme rajčatovou nebo chilli omáčkou rozválené kulaté placky o průměru 45 cm nebo vyválíme na klasický obdelníkový tvar plechu do trouby. Naklademe suroviny a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C pod dobu 20 - 30 minut.
Jak přiložit fotografie k příspěvku se dočtete: Osobní foto galerie + Základní práce
Klíčení chilli semínek ; Přesazení chilli rostlin ; Problémy při přesazení chilli paprik z RW
www.seminka-chilli.cz - semena chilli papriček
-
- Nový člen
- Příspěvky: 7
- Registrován: 30 říj 2011 15:19
- Reputace: 0
- Obrázky: 0
- Bydliště: Brno/Hořice
Re: Pizza recept / Recept na těsto
Ahoj, máš nějáké tipy pro rozprostírání těsta? Jak docílit tenkého netrhajícího se těsta? Díky J.
[sup]*** CH[/sup]IL[sub]LI ***[/sub]
- Seminka-chilli.cz
- Mr. Chilli Approved
- Příspěvky: 1203
- Registrován: 26 úno 2010 15:42
- Reputace: 45
- Obrázky: 0
- Bydliště: Krakonošovo
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pizza recept / Recept na těsto
Pizzový těsto je dost vláčný to je pravdaJezza píše:Ahoj, máš nějáké tipy pro rozprostírání těsta? Jak docílit tenkého netrhajícího se těsta? Díky J.

Jak přiložit fotografie k příspěvku se dočtete: Osobní foto galerie + Základní práce
Klíčení chilli semínek ; Přesazení chilli rostlin ; Problémy při přesazení chilli paprik z RW
www.seminka-chilli.cz - semena chilli papriček
- Gygabite
- Stálý člen
- Příspěvky: 434
- Registrován: 09 kvě 2012 19:30
- Reputace: 99
- Obrázky: 0
- Bydliště: Milton Keynes
Re: Pizza recept / Recept na těsto
Pridavam recept na testo ktery jsem dostal od znameho ktery vlastni dve pizzerie.Recept je pri dovezeny z italie.Testo se da bez problemu vyvalet na hodne tenke no zviknu ho i natahovat prstama jak pise Mopslik.
Ingredience:
hl. mouka 600g
meko 3dl
olej 1,5dl
vegetu 1lzici
cukr 1lzicku
oregano 1lzicku
drozdi 30g(mam blizko pekarnu kde mi ho navazi cca za 5kc a je to lepsi nez z kramu)
Postup:Z drozdi,cukru,kousku mouky a mleka udelame kvasek.Pomirnem nakynuti pridame zbytek mouky a mleka,olej,vegetu a oregano a hnetime dokut testo prestane lepit.Prikryjem uterkou a dame do tepla vykynout(trva to cca 20-30min).Dal uz kazdy postupujte dle vlastni fantasie.Daji se z nej delat rohlicky rozdelenim na 4 cast a naslednym rozkrajenim na osminky ktere potreme chilli omackou a zatocime do nich slaninu a posipeme syrem.
Dobrou chut.
Ingredience:
hl. mouka 600g
meko 3dl
olej 1,5dl
vegetu 1lzici
cukr 1lzicku
oregano 1lzicku
drozdi 30g(mam blizko pekarnu kde mi ho navazi cca za 5kc a je to lepsi nez z kramu)
Postup:Z drozdi,cukru,kousku mouky a mleka udelame kvasek.Pomirnem nakynuti pridame zbytek mouky a mleka,olej,vegetu a oregano a hnetime dokut testo prestane lepit.Prikryjem uterkou a dame do tepla vykynout(trva to cca 20-30min).Dal uz kazdy postupujte dle vlastni fantasie.Daji se z nej delat rohlicky rozdelenim na 4 cast a naslednym rozkrajenim na osminky ktere potreme chilli omackou a zatocime do nich slaninu a posipeme syrem.
Dobrou chut.
Obcas si dam i neco co nepali jako treba kafe nebo caj!!!
-
- Nový člen
- Příspěvky: 4
- Registrován: 09 dub 2019 13:16
- Reputace: 24
- Obrázky: 0
Re: Pizza recept / Recept na těsto
Dobrý den.
Pizza odstartovala můj zájem o pěstování chilli, proto bych se chtěl podělit o můj recept
Těsto
Hotové těsto zabalím do většího sáčku, aby mělo prostor pro kynutí, a dám jej do lednice minimálně na 12 hodin.
Z tohoto množství dělám tři 30cm pizzy.
Jen s 250ml vody byla s těstem hrozná makačka, víckrát jsem nezkoušel. Při 300ml vody zase dosypávám dost mouky. Množství droždí jsem postupně snižoval z 20g (těsto pak zbuchtovatí) na 10-7g, úplně stačí. Naopak soli postupně přidávám. Těsto solím asi dost, ale jinak je mdlý.
Nejdůležitější je nechat těsto vyzrát v lednici. Optimálně 24 hodin a víc. Nejdéle jsem měl těsto v lednici 5 dnů a bylo super.
Můžete si pořídit plno speciálních surovin určených na pizzu, ale ještě jsem se nedostal k jejich vyzkoušení
Rajčatový základ
Používám buď konzervovaná rajčata nebo rajčatové pyré. Nakrájím cibuli na jemno, orestuju, česnek, podliju trochou červeného vína, vysypu rajčata a půl hoďky povařím, pak rozmixuju. Vychladit. Dochutit. Někdy rajčata jen tak (bez vaření) rozmixuju se stroužkem česneku a přidám bazalku, oregano, sůl a pepř.
Základ si většinou připravuji v den kdy těsto. Přes noc se pěkně odleží.
Připravit si to je pěknej voser, ale teď začíná ta pravá zábava!
Z těsta v lednici si oddělím počet potřebných porcí. Ideálně nechám odležet na cca pokojovou teplotu, mezi tím kafe
Po asi půl hodině každou porci propracuji a nadělám si boule. Těsto jakoby překládám a balím do sebe, kyne potom v pěkný bochánek. Čím kulatější, tím líp se dosahuje pravidelného tvaru pizzy.
Boule posypu a podsypu moukou (hrubou) a nechám další hodinu kynout bokem. Těsto jsem takhle měl v pohodě hodinu až hodinu a 3/4, delší dobu nevím jak vydrží. Je ho dobrý nějakým způsobem přikrýt, jinak osychá.
Během té hodiny si chystám suroviny na pizzu a roztápím troubu s pizza kamenem na max (asi 275°C). Zhruba po hodině začínám pracovat s prvním kusem těsta. Nakynutý bochánek položím na hrubou moukou posypaný pečící papír a rozvalím rovnoměrně do všech stran placku, dám bokem a připravím si druhou placku
Takhle rozválenou pizzu potřu základem a začínám od sýru, přes masné výrobky a končím zeleninou. Při kombinaci se sýrem nahoře se mi stávalo, že se zbytek surovin pod sýrem dusil a uprostřed upečené pizzy zůstávala šťáva.
Doma mám dřevěný prkýnko široký 29cm a dlouhý přes 30cm. Prkýnkem podeberu pizzu i s pečícím papírem, otevřu troubu, s citem sesunu na kámen, zavřu troubu a
Pizzu peču cca 7-8minut (podle okrajů a citu). Stáhnu z kamene na prkýnko a i s papírem nechám lehce orazit na nějaké mřížce.
Místo kamene lze použít rozpálený plech (peču 12-15min)
Dobrou chuť


Pizza odstartovala můj zájem o pěstování chilli, proto bych se chtěl podělit o můj recept

Těsto
- hladká mouka 500g
- vlažná voda 275ml
- olej 1 lžíce
- droždí 10g
- cukr 5g
- sůl 10g
Hotové těsto zabalím do většího sáčku, aby mělo prostor pro kynutí, a dám jej do lednice minimálně na 12 hodin.
Z tohoto množství dělám tři 30cm pizzy.
Jen s 250ml vody byla s těstem hrozná makačka, víckrát jsem nezkoušel. Při 300ml vody zase dosypávám dost mouky. Množství droždí jsem postupně snižoval z 20g (těsto pak zbuchtovatí) na 10-7g, úplně stačí. Naopak soli postupně přidávám. Těsto solím asi dost, ale jinak je mdlý.
Nejdůležitější je nechat těsto vyzrát v lednici. Optimálně 24 hodin a víc. Nejdéle jsem měl těsto v lednici 5 dnů a bylo super.
Můžete si pořídit plno speciálních surovin určených na pizzu, ale ještě jsem se nedostal k jejich vyzkoušení

Rajčatový základ
Používám buď konzervovaná rajčata nebo rajčatové pyré. Nakrájím cibuli na jemno, orestuju, česnek, podliju trochou červeného vína, vysypu rajčata a půl hoďky povařím, pak rozmixuju. Vychladit. Dochutit. Někdy rajčata jen tak (bez vaření) rozmixuju se stroužkem česneku a přidám bazalku, oregano, sůl a pepř.
Základ si většinou připravuji v den kdy těsto. Přes noc se pěkně odleží.
Připravit si to je pěknej voser, ale teď začíná ta pravá zábava!
Z těsta v lednici si oddělím počet potřebných porcí. Ideálně nechám odležet na cca pokojovou teplotu, mezi tím kafe

Po asi půl hodině každou porci propracuji a nadělám si boule. Těsto jakoby překládám a balím do sebe, kyne potom v pěkný bochánek. Čím kulatější, tím líp se dosahuje pravidelného tvaru pizzy.
Boule posypu a podsypu moukou (hrubou) a nechám další hodinu kynout bokem. Těsto jsem takhle měl v pohodě hodinu až hodinu a 3/4, delší dobu nevím jak vydrží. Je ho dobrý nějakým způsobem přikrýt, jinak osychá.
Během té hodiny si chystám suroviny na pizzu a roztápím troubu s pizza kamenem na max (asi 275°C). Zhruba po hodině začínám pracovat s prvním kusem těsta. Nakynutý bochánek položím na hrubou moukou posypaný pečící papír a rozvalím rovnoměrně do všech stran placku, dám bokem a připravím si druhou placku

Takhle rozválenou pizzu potřu základem a začínám od sýru, přes masné výrobky a končím zeleninou. Při kombinaci se sýrem nahoře se mi stávalo, že se zbytek surovin pod sýrem dusil a uprostřed upečené pizzy zůstávala šťáva.
Doma mám dřevěný prkýnko široký 29cm a dlouhý přes 30cm. Prkýnkem podeberu pizzu i s pečícím papírem, otevřu troubu, s citem sesunu na kámen, zavřu troubu a

Pizzu peču cca 7-8minut (podle okrajů a citu). Stáhnu z kamene na prkýnko a i s papírem nechám lehce orazit na nějaké mřížce.
Místo kamene lze použít rozpálený plech (peču 12-15min)
Dobrou chuť

Re: Pizza recept / Recept na těsto
Ahojte,
pridám aj ja môj osvedčený a rýchly recept na cesto. Z tohto množstva vyjdú 3 menšie pizze (aby sa dali upiecť v obyčajnej rúre) alebo 2 vačšie. Píšem to tak, aby to vedel spraviť aj absolútny začiatočník.
•300g hladkej múky
•150ml vody
•20g kvasníc
•2-3 PL olivový olej
•štipka soli
Múku, olej a soľ dáme do misky, v ktorej budeme pripravovať cesto. Vo vlažnej vode rozpustíme kvasnice a vylejeme do misky. Následne cesto vypracujeme tak, aby sa odlepovalo od stien misky. (nakoľko manželka pečie domáce kváskové chlebíky, dávam to vymiesiť do kuchynského robota) Ak by bolo cesto mokré prisypeme trocha múky, ak suché dáme troška vody. Ak máme cesto hotové, misku zakryjeme čistou utierkou, aby nakyslo. Po cca 40 minútach cesto opatrne vyložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 3 časti. S cestom sa dobre pracuje, ide rozvaľkať na papierovú hrúbku, no potom sa moc vypečie, osobne nechávam trocha hrubšie.
Na cesto rozotriem domáci kečup, čerstvú bazalku a oregano (môže byť aj sušené). Od tejto fázy si už na pizzu môže ingrediencie podľa chuti. Pre deti klasicka kombinacia šunka, kukurica, syr, pre mňa väčšinou šunka, klobasa, jalapeno, habanero, kukurica, syr.
Pečieme pri 200°C vrchný aj spodný ohrev cca 10-12 minút.
"Dlouhodobým skoumáním" som zistil, že je lepšie piecť prvé 4 minúty len spodný a vrchný ohrev, potom púšťam ventilátor spolu s ohrevmi. Treba si to odsledovať, ak už bude vrch zapečený, treba ventilátor vypnúť, aby nebol vrch zhoretý a cesto nedopečené. Niekedy vypínam možno minútu dve pred finálom.
Po vybratí z rúry pizzu potieram roztlačeným cesnakom vo vode a jemne posypem hoblinami parmezánu.
Dobrú chuť.

pridám aj ja môj osvedčený a rýchly recept na cesto. Z tohto množstva vyjdú 3 menšie pizze (aby sa dali upiecť v obyčajnej rúre) alebo 2 vačšie. Píšem to tak, aby to vedel spraviť aj absolútny začiatočník.
•300g hladkej múky
•150ml vody
•20g kvasníc
•2-3 PL olivový olej
•štipka soli
Múku, olej a soľ dáme do misky, v ktorej budeme pripravovať cesto. Vo vlažnej vode rozpustíme kvasnice a vylejeme do misky. Následne cesto vypracujeme tak, aby sa odlepovalo od stien misky. (nakoľko manželka pečie domáce kváskové chlebíky, dávam to vymiesiť do kuchynského robota) Ak by bolo cesto mokré prisypeme trocha múky, ak suché dáme troška vody. Ak máme cesto hotové, misku zakryjeme čistou utierkou, aby nakyslo. Po cca 40 minútach cesto opatrne vyložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 3 časti. S cestom sa dobre pracuje, ide rozvaľkať na papierovú hrúbku, no potom sa moc vypečie, osobne nechávam trocha hrubšie.
Na cesto rozotriem domáci kečup, čerstvú bazalku a oregano (môže byť aj sušené). Od tejto fázy si už na pizzu môže ingrediencie podľa chuti. Pre deti klasicka kombinacia šunka, kukurica, syr, pre mňa väčšinou šunka, klobasa, jalapeno, habanero, kukurica, syr.
Pečieme pri 200°C vrchný aj spodný ohrev cca 10-12 minút.
"Dlouhodobým skoumáním" som zistil, že je lepšie piecť prvé 4 minúty len spodný a vrchný ohrev, potom púšťam ventilátor spolu s ohrevmi. Treba si to odsledovať, ak už bude vrch zapečený, treba ventilátor vypnúť, aby nebol vrch zhoretý a cesto nedopečené. Niekedy vypínam možno minútu dve pred finálom.
Po vybratí z rúry pizzu potieram roztlačeným cesnakom vo vode a jemne posypem hoblinami parmezánu.
Dobrú chuť.

Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti