Pizza recept / Recept na těsto

Recepty na pikantní chilli pokrmy
Uživatelský avatar
Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Příspěvky: 1192
Registrován: 26 úno 2010 15:42
Reputace: 18
Obrázky: 1410
Bydliště: Krakonošovo
Kontaktovat uživatele:

Pizza recept / Recept na těsto

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 19 bře 2011 09:21

Pizza recept / těsto na chilli pizzu

Recept na pizza těsto

Suroviny:

1/4 l vlažné vody
40 g droždí
1 čajová lžička cukru
1/2 kg hladké mouky
olivový olej
1 vejce
sůl

Příprava:

1/4 litru vlažné vody rozmícháme spolu se 40g droždí, trochou soli a 1 čajovou lžičkou cukru. Poté přidáme 1/2 kg hladké mouky, 1 syrové vejce a dvě polévkové lžíce oleje. Vše zpracujeme do hladkého těsta a necháme cca 1 hodinu kynout v lednici. Vykynuté těsto pak rozprostřeme na plech vymaštěný olejem a vysypaný moukou a připravíme pizzu dle vlastní chuti.

Sýrová pizza s chilli

Suroviny:

Typy sýrů - fantazii se meze nekladou

mozzarella
gorgonzola
gruyér
eidam
niva

Koření na pizzu - můžeme různě kombinovat ve směsích

bazalka
oregáno
majoránka
rozmarýn
tymián

Rajčatová omáčka nebo chilli omáčka smícháná s kořením.
Kukuřice sterilovaná sladká (sweet corn)
Chilli papričky
Česnek
Šunka

Postup:

Potíráme rajčatovou nebo chilli omáčkou rozválené kulaté placky o průměru 45 cm nebo vyválíme na klasický obdelníkový tvar plechu do trouby. Naklademe suroviny a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C pod dobu 20 - 30 minut.

6195

6196

6197


Jezza
Nový člen
Příspěvky: 7
Registrován: 30 říj 2011 15:19
Reputace: 0
Obrázky: 3
Bydliště: Brno/Hořice

Re: Pizza recept / Recept na těsto

Příspěvekod Jezza » 24 led 2012 08:40

Ahoj, máš nějáké tipy pro rozprostírání těsta? Jak docílit tenkého netrhajícího se těsta? Díky J.
[sup]*** CH[/sup]IL[sub]LI ***[/sub]

Uživatelský avatar
Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Příspěvky: 1192
Registrován: 26 úno 2010 15:42
Reputace: 18
Obrázky: 1410
Bydliště: Krakonošovo
Kontaktovat uživatele:

Re: Pizza recept / Recept na těsto

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 24 led 2012 19:56

Jezza píše:Ahoj, máš nějáké tipy pro rozprostírání těsta? Jak docílit tenkého netrhajícího se těsta? Díky J.
Pizzový těsto je dost vláčný to je pravda :) v pizzerce ho obvykle roztahujou prstama, já ho válím válečkem. Je to trochu sisyfovská práce, ale po chvíli usílí se dílo podaří.

Uživatelský avatar
Gygabite
Stálý člen
Příspěvky: 400
Registrován: 09 kvě 2012 19:30
Reputace: 56
Obrázky: 795
Bydliště: Milton Keynes

Re: Pizza recept / Recept na těsto

Příspěvekod Gygabite » 20 úno 2013 09:27

Pridavam recept na testo ktery jsem dostal od znameho ktery vlastni dve pizzerie.Recept je pri dovezeny z italie.Testo se da bez problemu vyvalet na hodne tenke no zviknu ho i natahovat prstama jak pise Mopslik.

Ingredience:
hl. mouka 600g
meko 3dl
olej 1,5dl
vegetu 1lzici
cukr 1lzicku
oregano 1lzicku
drozdi 30g(mam blizko pekarnu kde mi ho navazi cca za 5kc a je to lepsi nez z kramu)

Postup:Z drozdi,cukru,kousku mouky a mleka udelame kvasek.Pomirnem nakynuti pridame zbytek mouky a mleka,olej,vegetu a oregano a hnetime dokut testo prestane lepit.Prikryjem uterkou a dame do tepla vykynout(trva to cca 20-30min).Dal uz kazdy postupujte dle vlastni fantasie.Daji se z nej delat rohlicky rozdelenim na 4 cast a naslednym rozkrajenim na osminky ktere potreme chilli omackou a zatocime do nich slaninu a posipeme syrem.

Dobrou chut.
Obcas si dam i neco co nepali jako treba kafe nebo caj!!!

Kouba Kubes
Nový člen
Příspěvky: 4
Registrován: 09 dub 2019 13:16
Reputace: 24
Obrázky: 17

Re: Pizza recept / Recept na těsto

Příspěvekod Kouba Kubes » 11 dub 2019 18:32

Dobrý den.
Pizza odstartovala můj zájem o pěstování chilli, proto bych se chtěl podělit o můj recept :foods:

Těsto
  • hladká mouka 500g
  • vlažná voda 275ml
  • olej 1 lžíce
  • droždí 10g
  • cukr 5g
  • sůl 10g
V misce rozdrobím droždí, přidám cukr, rozňahňám (omlouvám se kuchařům) na kašičku a zaleju vodou. Rozmíchanou směs umístím na teplé místo. Do mísy si připravím mouku, smíchám se solí a udělám si kafe . Po čtvrt hodině přidám do mouky se solí olej a vodu s droždím. Vypracuji těsto.
Hotové těsto zabalím do většího sáčku, aby mělo prostor pro kynutí, a dám jej do lednice minimálně na 12 hodin.
Z tohoto množství dělám tři 30cm pizzy.

Jen s 250ml vody byla s těstem hrozná makačka, víckrát jsem nezkoušel. Při 300ml vody zase dosypávám dost mouky. Množství droždí jsem postupně snižoval z 20g (těsto pak zbuchtovatí) na 10-7g, úplně stačí. Naopak soli postupně přidávám. Těsto solím asi dost, ale jinak je mdlý.
Nejdůležitější je nechat těsto vyzrát v lednici. Optimálně 24 hodin a víc. Nejdéle jsem měl těsto v lednici 5 dnů a bylo super.
Můžete si pořídit plno speciálních surovin určených na pizzu, ale ještě jsem se nedostal k jejich vyzkoušení :blush:

Rajčatový základ
Používám buď konzervovaná rajčata nebo rajčatové pyré. Nakrájím cibuli na jemno, orestuju, česnek, podliju trochou červeného vína, vysypu rajčata a půl hoďky povařím, pak rozmixuju. Vychladit. Dochutit. Někdy rajčata jen tak (bez vaření) rozmixuju se stroužkem česneku a přidám bazalku, oregano, sůl a pepř.
Základ si většinou připravuji v den kdy těsto. Přes noc se pěkně odleží.

Připravit si to je pěknej voser, ale teď začíná ta pravá zábava!

Z těsta v lednici si oddělím počet potřebných porcí. Ideálně nechám odležet na cca pokojovou teplotu, mezi tím kafe :canabis:
Po asi půl hodině každou porci propracuji a nadělám si boule. Těsto jakoby překládám a balím do sebe, kyne potom v pěkný bochánek. Čím kulatější, tím líp se dosahuje pravidelného tvaru pizzy.
Boule posypu a podsypu moukou (hrubou) a nechám další hodinu kynout bokem. Těsto jsem takhle měl v pohodě hodinu až hodinu a 3/4, delší dobu nevím jak vydrží. Je ho dobrý nějakým způsobem přikrýt, jinak osychá.
Během té hodiny si chystám suroviny na pizzu a roztápím troubu s pizza kamenem na max (asi 275°C). Zhruba po hodině začínám pracovat s prvním kusem těsta. Nakynutý bochánek položím na hrubou moukou posypaný pečící papír a rozvalím rovnoměrně do všech stran placku, dám bokem a připravím si druhou placku :cooking:
Takhle rozválenou pizzu potřu základem a začínám od sýru, přes masné výrobky a končím zeleninou. Při kombinaci se sýrem nahoře se mi stávalo, že se zbytek surovin pod sýrem dusil a uprostřed upečené pizzy zůstávala šťáva.
Doma mám dřevěný prkýnko široký 29cm a dlouhý přes 30cm. Prkýnkem podeberu pizzu i s pečícím papírem, otevřu troubu, s citem sesunu na kámen, zavřu troubu a :angry1:
Pizzu peču cca 7-8minut (podle okrajů a citu). Stáhnu z kamene na prkýnko a i s papírem nechám lehce orazit na nějaké mřížce.

Místo kamene lze použít rozpálený plech (peču 12-15min)

Dobrou chuť :jalapeno:
56878
56871


Zpět na „Recepty na pikantní chilli pokrmy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host