Já nevyštipuju. A důvody pro to mám dva.
První je ten že kytky po přesazení ven mají najednou řádově více světla a prostoru odkud čerpet živiny. Takže pokud počasí trochu spolupracuje, tak na přesazení reagují explozivním růstem. Za pár týdnů se listová plocha několikrát znásobí a kytky nemájí problém souběžně živit jak první ranné plody tak svůj další růst.
A druhý důvod je to, že cíleně sázím relativně pozdě, mám pro kytky v bytě jen omezený prostor u oken, na balkón toho taky víc nenacpu, takže mi nedává smysl trápit velké dospívající kytky indoor s málo světlem a v malých nádobách.
Jiná věc by byla kdyby se nějaká kytka zbláznila a velmi brzy vytvořila ještě indoor povícero plodů, v takovém případě bych nějakou tu populační politku aplikoval a v chuti do plození ji omezil, nechal jí tak maximálně 2-3. Ale tohle se mi zatím, už kvuli termínům výsevu, ještě nestalo.
A teď jak to píšu mne asi napadá ještě jeden důvod, v první půlce zaří, v době kdy je případné babí léto ještě v nedohlednu, tu mívám docela výrazné ochlazení. Třeba zrovna loni to bylo dost hraniční, pár dní v noci se teploty podívaly i těsně pod nulu. Takže čím dříve se vytvoří nějaké plody, tím dříve je první úroda s jistotou sklizena. To že mi tu pak skoro jistě přijde ještě 6-7 týdnů použitelného počasí okolo babího léta a dozrají další kila úrody je pak prima bonus