Zdroje světla - který vybrat?
Re: Zdroje světla - který vybrat?
U zarivky nehrozi popaleni prilisnou intenzitou jako u LED. Takze pokud to uchladis, jako ze ve tvem pripade bez problemu, muzes to mit fakt klidne 10cisel daleko, jak jiz psal Lexer. Kdyz jsou vetsi, davas vetsinou o neco dale zejmena kvuli rozptylu svetla abys pokryl co nejvetsi plochu rostliny.
-
- Stálý člen
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
jj, možná největší výhoda lineárních zářivek (pro předpěst) je to, že to je poměrně velkoplošný zdroj světla, takže intenzita světla na čtvereční centimetr není nijak extrémně vysoká ani velice blízko (centimetry) u trubic.
Nejvíce se to uplatní u starších tlustých T8 zářivek. Průměr 28 mm, už i pro moje krátké 60 cm je plocha rozbaleného pláště válce nějakých cca 500 cm2 ze kterých vydává těch tabulkových celkových 1150 lumen. A přímo směrem dolů ke kytkám nejkratší cestou (bez odrazu-rozptylu-útlumu od svítídla atp.) z toho jde jen méně než polovina.
Nejlépe si to člověk uvědomí když si to porovná třeba s 50W COB ledkou, u té jde z nějakých cca 10 cm2 něco jako 7000-8000 lumenů. Typicky do úhlu 90-120°. Řádově padesáktrát menší plocha, desetkrát víc světla, třetinový úhel. Rozdíl o 3 řády.
Nejvíce se to uplatní u starších tlustých T8 zářivek. Průměr 28 mm, už i pro moje krátké 60 cm je plocha rozbaleného pláště válce nějakých cca 500 cm2 ze kterých vydává těch tabulkových celkových 1150 lumen. A přímo směrem dolů ke kytkám nejkratší cestou (bez odrazu-rozptylu-útlumu od svítídla atp.) z toho jde jen méně než polovina.
Nejlépe si to člověk uvědomí když si to porovná třeba s 50W COB ledkou, u té jde z nějakých cca 10 cm2 něco jako 7000-8000 lumenů. Typicky do úhlu 90-120°. Řádově padesáktrát menší plocha, desetkrát víc světla, třetinový úhel. Rozdíl o 3 řády.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
- gyver
- Stálý člen
- Reputace: 825
FYI, zdieľam pre fandov ďalšie použiteľné LED svetlo... teraz to myslím vážne, nie je to namontované na radiátore z kúpelne 
https://youtu.be/dbJHFkDX4AA
Vo videu je to HLG QB120 vo verzii 65W štvorec a je zaujímavé o koľko poráža 100W grow - neónku. Na stránke https://horticulturelightinggroup.com/p ... ntum-board som našiel aj 45W pozdĺžnu verziu dosky l=56cm. Doska funguje bez chladiča a bez ventilátora a udávaná účinnosť je 156lm/W (trochu iné LED diódy ako v tom štvorci, ten ide až na 165lm/W). Škoda, že sú zamerané viac na kvet ako rast, t.j. verzie sú 4000 a 5000K. Každopádne za aktuálne výpredajových 25$ je to oproti kadejakým čínskym panelom veľmi zaujímavé a dobre odladené riešenie (škoda len toho poštovného, ktoré vyjde viac... chcú za DHL 69$). Samozrejme, lokálne tu by bolo treba podľa počtu dosiek dokúpiť adekvátny driver.

https://youtu.be/dbJHFkDX4AA
Vo videu je to HLG QB120 vo verzii 65W štvorec a je zaujímavé o koľko poráža 100W grow - neónku. Na stránke https://horticulturelightinggroup.com/p ... ntum-board som našiel aj 45W pozdĺžnu verziu dosky l=56cm. Doska funguje bez chladiča a bez ventilátora a udávaná účinnosť je 156lm/W (trochu iné LED diódy ako v tom štvorci, ten ide až na 165lm/W). Škoda, že sú zamerané viac na kvet ako rast, t.j. verzie sú 4000 a 5000K. Každopádne za aktuálne výpredajových 25$ je to oproti kadejakým čínskym panelom veľmi zaujímavé a dobre odladené riešenie (škoda len toho poštovného, ktoré vyjde viac... chcú za DHL 69$). Samozrejme, lokálne tu by bolo treba podľa počtu dosiek dokúpiť adekvátny driver.
Zdravím,
fórum čítam už dlhšie ale až teraz som sa zaregistroval. Bolo to príjmné čítanie! S pestovaním mám už niekoľkoročné skúsenosti (rajčiny, základné druhy chilli), ale teraz som to povýšil na vyššiu úroveň, keď si vypestúvávam sám planty. Mám cca 10 odrôd chilli, ktoré som pred 5-6 týždnami zasadil do Jiffi. Už sú v substráte, ale moc sa im nedarí kvôli svetelným podmienkám. Najprv som to skúšal cez tie lacné čínsky LED žiarovky, ale už tomu sám neverím po prečítaní tohto vlákna. Mám 30 plánt a riešim ako im dokážem poskytnúť svetelné podmienky do mája, kedy ich vysadím v záhrade.
Potreboval by som nejakú žiarovku (E27) alebo ak to ináč nepôjde tak aj žiarivkové svietidlo do šírky 60 - 65cm a vhodné trubice. Sú postačujúce 18W trubice? U tohto rozmeru nemôžem nájsť nič s vyššou W. Rozpočet tak 30-40e by som stanovil
Aktuálny stav
EDIT:
takéto niečo by pripadalo v úvahu?
https://www.iled.sk/t8-549cm/led-trubic ... gh-lumens/
fórum čítam už dlhšie ale až teraz som sa zaregistroval. Bolo to príjmné čítanie! S pestovaním mám už niekoľkoročné skúsenosti (rajčiny, základné druhy chilli), ale teraz som to povýšil na vyššiu úroveň, keď si vypestúvávam sám planty. Mám cca 10 odrôd chilli, ktoré som pred 5-6 týždnami zasadil do Jiffi. Už sú v substráte, ale moc sa im nedarí kvôli svetelným podmienkám. Najprv som to skúšal cez tie lacné čínsky LED žiarovky, ale už tomu sám neverím po prečítaní tohto vlákna. Mám 30 plánt a riešim ako im dokážem poskytnúť svetelné podmienky do mája, kedy ich vysadím v záhrade.
Potreboval by som nejakú žiarovku (E27) alebo ak to ináč nepôjde tak aj žiarivkové svietidlo do šírky 60 - 65cm a vhodné trubice. Sú postačujúce 18W trubice? U tohto rozmeru nemôžem nájsť nič s vyššou W. Rozpočet tak 30-40e by som stanovil
Aktuálny stav
EDIT:
Naposledy upravil 1 dne matej.t; celkem upraveno 4x.
-
- Stálý člen
- Reputace: 2977
- Kontaktovat uživatele:
Používám lampu Secret Jardin T26 (T42) LED, které jsou určeny pro růst (existuje i varianta na květ a plod). Mám obě varianty; liší se pouze velikostí. Na kompenzaci nedostatku světla jsou nadstandardní, jsem s nimi velmi spokojen. Náhled najdeš v mých pěstebních vláknech.
Já jsem tento rok dělal velký průzkum světel a pro mě vyhrály klasické zářivky T8. Nízká cena a velmi slušná účinnost a spektrum pro růst. Z ledek mě zaujali pouze nové Quantum boardy se Samsung čipy, ale jsou dost drahé a doprava z USA také není za pusu. Výhoda T8 trubic je, že vůbec netopí a tak můžou být velmi blízko sazenic a výšku pak prispusobovat. Mám přesně trubice T8 master tl-d 18w 865 60cm. Mám to v regálu na tři patra, dohromady tři světla, v každém dvě trubice, dohromady teda 6x18w. Ale mám tu od rajčata, papriky, bylinky a saláty. Papriky a rajčata půjdou pak ven ale zbytek pojedu po celý rok. Tohle vše platí jen na předpěstování a nebo ty saláty a bylinky. Prostě těm trubicím zatím věřím více
.
O trochu lepší by mohli být Narva bio vítal, ale zase cena o dost vyšší a myslím že takový rozdíl to nebude.
Armaturu pro 2x18w zářivky jsem koupil za 300,- a kus zářivky za 50,-. Armatura i pěkně odráží a nesvítí do stran, za mě supr.

O trochu lepší by mohli být Narva bio vítal, ale zase cena o dost vyšší a myslím že takový rozdíl to nebude.
Armaturu pro 2x18w zářivky jsem koupil za 300,- a kus zářivky za 50,-. Armatura i pěkně odráží a nesvítí do stran, za mě supr.
- gyver
- Stálý člen
- Reputace: 825
Ahoj, ja používam 120cm verziu toho svetla a zdá sa mi použiteľné, minulý rok som mal pod ním asi 100 sadeníc. Bolo to ale ako prísvit na okne. A musel som dorobiť papierové tienidlo, lebo to dosť silno svieti aj do strán a v obývačke to vadilo.matej.t píše: ↑04 bře 2019 18:50
Porovnať to ale nemám s čím, klasické T8 som nikdy nemal...