Zdravim, nemate nahodou nekdo nejaky recept na CHILLI PASTU? ne omacku ale PASTU ja znam jenom jednu
500 g chilli papriček
2 stroužky česneku
1 lžíce soli
1 lžíce kmínu
1/2 sklenice olivového oleje (125 ml)
Papričky omyjte a očistěte. Přidejte nasekaný česnek, sůl a kmín. Vše umixujte a do vzniklé pasty přilijte olivový olej. Přechovávejte v uzavřené sklenici.
nasel jsem ji na netu, takze je asi dost znama, ale pokud nekdo ma nejaky jiny typ, tak sem s tim
Chilli pasta
- honzek86
- Stálý člen
- Příspěvky: 918
- Registrován: 21 zář 2017 12:13
- Reputace: 761
- Obrázky: 0
- Bydliště: Újezd u Uničova
Re: Chilli pasta
Zdarec všem, oživím toto prehistorické vlákno z roku raz dva chci zkusit pastu, něco ve stylu maďarské pasty. Recept ale dost odlišný od toho o příspěvek výše. U nás v rodině to má velký odbyt a furt to všichni vozí z maďarska. Taková křiklavě červená a slaná. Jediný recept, co jsem našel na netu je směs chilli a kapií (poměr dle své výdrže a uvážení) a k této směsi ve váhovém poměru 1:1 (!!!) sůl. Promíchat, dát do sklenice a prý to vydrží věky. Dát na kilo paprik kilo soli mi přišlo dost, ale ve finále je to logické. Je třeba to konzervovat a vlastně se to připravuje na studeno (asi elektrický sekáček bych použil), čímž to neztratí svou úchvatnou barvu a chuť. Napadlo mě do toho dát trochu česneku, mám ale strach, aby nezpůsobil zkazení. Děláte toto někdo? Děláte to takto nebo jinak?
"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5414
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9082
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chilli pasta
Nejlepší je Chunanská chilli pasta..
300 g červených chilli papriček - nejčastěji se používají kayenské papričky, ale vyberte si dle možností a lásce k pálivému,
50 g čerstvého zázvoru,
50 g česneku,
50 ml rýžového vína, případně nějakého čirého, chuťově nevýrazného destilátu,
50 - 100 g cukru,
20 g soli.
Pak nech tyden kvasit pri pokojové teplote....
300 g červených chilli papriček - nejčastěji se používají kayenské papričky, ale vyberte si dle možností a lásce k pálivému,
50 g čerstvého zázvoru,
50 g česneku,
50 ml rýžového vína, případně nějakého čirého, chuťově nevýrazného destilátu,
50 - 100 g cukru,
20 g soli.
Pak nech tyden kvasit pri pokojové teplote....
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: Chilli pasta
Chunanská pasta je naprosto super, poslední sklenice z loňské sezóny dle tvého receptu, (uchovávám v chladničce) se za tu dobu uležela do stavu božská mana. Např. kydnout lžičku či lžíci (dle použitého chilli a odolnosti jedince) na obsah jedné krabičky sardinek ve vlastní šťávě...k tomu krajíček dobrécho chleba...jedna z mých nejoblíbenějších svačin
Ale chunanku je imho jednak škoda zpracovat uplně na jemno, imho je lepší když se ponechají drobné kousky, a taky i nechat většinu semínek.
A navíc její chuť je díky zázvoru přecijen specifická, uplně do všeho se nehodí.
Takže letos taky koketuju s myšlenkou na nějakou čistě sladko-slanou pastu maďarského typu, velmi jemné konzistence, bez semínek. Např. jako základ marinád, pro namazání na bílé pečivo spolu se sladkou ovocnou marmeládou, atp.
Kdyby měl někdo tip či odkaz na ověřený recept, jehož výsledek by nebylo nezbytné uchovávat jen v chladničce, to by bylo skvělé.
Ale chunanku je imho jednak škoda zpracovat uplně na jemno, imho je lepší když se ponechají drobné kousky, a taky i nechat většinu semínek.
A navíc její chuť je díky zázvoru přecijen specifická, uplně do všeho se nehodí.
Takže letos taky koketuju s myšlenkou na nějakou čistě sladko-slanou pastu maďarského typu, velmi jemné konzistence, bez semínek. Např. jako základ marinád, pro namazání na bílé pečivo spolu se sladkou ovocnou marmeládou, atp.
Kdyby měl někdo tip či odkaz na ověřený recept, jehož výsledek by nebylo nezbytné uchovávat jen v chladničce, to by bylo skvělé.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
- honzek86
- Stálý člen
- Příspěvky: 918
- Registrován: 21 zář 2017 12:13
- Reputace: 761
- Obrázky: 0
- Bydliště: Újezd u Uničova
Re: Chilli pasta
Tak ale mezi tou chunanskou a maďarskou je základní rozdíl ta druhá nekvasí, jen se udělá matla se solí a naplní sklenice. Ta chunanská - dost mi to připomíná onu bájnou srírachu, ne? Že by byl rozdíl jen v tom zázvoru? Pro mě za mě, asi rozdělím dozrálé chilli na půl a zkusím obě ... jednu maďarskou a jednu kvašenou. Jak ale zajistím, aby to správně prokvasilo? Mám strach, že se mi to zkazí. Nemá se tam ocet a sůl přidat až nakonec, aby nezastavily to kvašení?
"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: Chilli pasta
Chu nan dělej podle Tea Racera, má to odladěno, recept funguje při danném poměru surovin spolehlivě: post47570.html#p47570
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
- gyver
- Stálý člen
- Příspěvky: 383
- Registrován: 27 říj 2017 12:16
- Reputace: 825
- Obrázky: 0
- Bydliště: Novohrad 219m n.m.
Re: Chilli pasta
Co sa tyka dostatocneho mnozstva soli, nasiel som komercny extrakt chilli, ktory je podla vsetkeho zakonzervovany cca. 83:17 iba solou. Zrejme ide o papriky prebehnute cez odstavovac:
http://www.chillis.sk/trinidad-skorpion ... -yellow/21
Pouzivaju kolegovia uz par mesiacov bez znamok pokazenia, skladovane pri kancelarskej teplote.
http://www.chillis.sk/trinidad-skorpion ... -yellow/21
Pouzivaju kolegovia uz par mesiacov bez znamok pokazenia, skladovane pri kancelarskej teplote.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5414
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9082
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chilli pasta
Ano, delá se to tak, že se dá zázvor a česnek, to na dost jemno a pak chilli nahrubo i semínka... pak zamichat to ostatní. Já to skladuji ve sklepe, kde mam ted 19 °C, testuji i 3 roky staré chunan pasty, naprosto super záležitost, žádny konzervatny, chemie atd... a díky tomu, že to je kvasené to vydrzí a má to vsechny živiny
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů