Chilli pasta

Ostatní recepty s chilli
nolle
Nováček
Příspěvky: 2
Registrován: 29 zář 2011 08:44
Reputace: 0
Obrázky: 0

Chilli pasta

Příspěvekod nolle » 29 zář 2011 09:05

Zdravim, nemate nahodou nekdo nejaky recept na CHILLI PASTU? ne omacku ale PASTU :) ja znam jenom jednu

500 g chilli papriček
2 stroužky česneku
1 lžíce soli
1 lžíce kmínu
1/2 sklenice olivového oleje (125 ml)

Papričky omyjte a očistěte. Přidejte nasekaný česnek, sůl a kmín. Vše umixujte a do vzniklé pasty přilijte olivový olej. Přechovávejte v uzavřené sklenici.


nasel jsem ji na netu, takze je asi dost znama, ale pokud nekdo ma nejaky jiny typ, tak sem s tim :)

Uživatelský avatar
honzek86
Stálý člen
Příspěvky: 918
Registrován: 21 zář 2017 12:13
Reputace: 761
Obrázky: 0
Bydliště: Újezd u Uničova

Re: Chilli pasta

Příspěvekod honzek86 » 25 črc 2018 14:40

Zdarec všem, oživím toto prehistorické vlákno z roku raz dva :) chci zkusit pastu, něco ve stylu maďarské pasty. Recept ale dost odlišný od toho o příspěvek výše. U nás v rodině to má velký odbyt a furt to všichni vozí z maďarska. Taková křiklavě červená a slaná. Jediný recept, co jsem našel na netu je směs chilli a kapií (poměr dle své výdrže a uvážení) a k této směsi ve váhovém poměru 1:1 (!!!) sůl. Promíchat, dát do sklenice a prý to vydrží věky. Dát na kilo paprik kilo soli mi přišlo dost, ale ve finále je to logické. Je třeba to konzervovat a vlastně se to připravuje na studeno (asi elektrický sekáček bych použil), čímž to neztratí svou úchvatnou barvu a chuť. Napadlo mě do toho dát trochu česneku, mám ale strach, aby nezpůsobil zkazení. Děláte toto někdo? Děláte to takto nebo jinak?
"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 5414
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 9082
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Chilli pasta

Příspěvekod Tea Racer » 25 črc 2018 16:37

Nejlepší je Chunanská chilli pasta..



300 g červených chilli papriček - nejčastěji se používají kayenské papričky, ale vyberte si dle možností a lásce k pálivému,
50 g čerstvého zázvoru,
50 g česneku,
50 ml rýžového vína, případně nějakého čirého, chuťově nevýrazného destilátu,
50 - 100 g cukru,
20 g soli.

Pak nech tyden kvasit pri pokojové teplote....

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Chilli pasta

Příspěvekod chris » 25 črc 2018 17:06

Chunanská pasta je naprosto super, poslední sklenice z loňské sezóny dle tvého receptu, (uchovávám v chladničce) se za tu dobu uležela do stavu božská mana. Např. kydnout lžičku či lžíci (dle použitého chilli a odolnosti jedince) na obsah jedné krabičky sardinek ve vlastní šťávě...k tomu krajíček dobrécho chleba...jedna z mých nejoblíbenějších svačin :-)

Ale chunanku je imho jednak škoda zpracovat uplně na jemno, imho je lepší když se ponechají drobné kousky, a taky i nechat většinu semínek.
A navíc její chuť je díky zázvoru přecijen specifická, uplně do všeho se nehodí.

Takže letos taky koketuju s myšlenkou na nějakou čistě sladko-slanou pastu maďarského typu, velmi jemné konzistence, bez semínek. Např. jako základ marinád, pro namazání na bílé pečivo spolu se sladkou ovocnou marmeládou, atp.
Kdyby měl někdo tip či odkaz na ověřený recept, jehož výsledek by nebylo nezbytné uchovávat jen v chladničce, to by bylo skvělé.

Uživatelský avatar
honzek86
Stálý člen
Příspěvky: 918
Registrován: 21 zář 2017 12:13
Reputace: 761
Obrázky: 0
Bydliště: Újezd u Uničova

Re: Chilli pasta

Příspěvekod honzek86 » 25 črc 2018 18:28

Tak ale mezi tou chunanskou a maďarskou je základní rozdíl :) ta druhá nekvasí, jen se udělá matla se solí a naplní sklenice. Ta chunanská - dost mi to připomíná onu bájnou srírachu, ne? Že by byl rozdíl jen v tom zázvoru? Pro mě za mě, asi rozdělím dozrálé chilli na půl a zkusím obě ... jednu maďarskou a jednu kvašenou. Jak ale zajistím, aby to správně prokvasilo? Mám strach, že se mi to zkazí. Nemá se tam ocet a sůl přidat až nakonec, aby nezastavily to kvašení?
"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Chilli pasta

Příspěvekod chris » 25 črc 2018 18:59

Chu nan dělej podle Tea Racera, má to odladěno, recept funguje při danném poměru surovin spolehlivě: post47570.html#p47570

Uživatelský avatar
gyver
Stálý člen
Příspěvky: 383
Registrován: 27 říj 2017 12:16
Reputace: 825
Obrázky: 0
Bydliště: Novohrad 219m n.m.

Re: Chilli pasta

Příspěvekod gyver » 25 črc 2018 21:20

Co sa tyka dostatocneho mnozstva soli, nasiel som komercny extrakt chilli, ktory je podla vsetkeho zakonzervovany cca. 83:17 iba solou. Zrejme ide o papriky prebehnute cez odstavovac:
http://www.chillis.sk/trinidad-skorpion ... -yellow/21
Pouzivaju kolegovia uz par mesiacov bez znamok pokazenia, skladovane pri kancelarskej teplote. :wave:

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 5414
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 9082
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Chilli pasta

Příspěvekod Tea Racer » 25 črc 2018 21:50

Ano, delá se to tak, že se dá zázvor a česnek, to na dost jemno a pak chilli nahrubo i semínka... pak zamichat to ostatní. Já to skladuji ve sklepe, kde mam ted 19 °C, testuji i 3 roky staré chunan pasty, naprosto super záležitost, žádny konzervatny, chemie atd... a díky tomu, že to je kvasené to vydrzí a má to vsechny živiny :-)


Zpět na „Ostatní chilli recepty“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů