Po pravdě s LED experimentuji teprve druhým rokem. Speciální hotová grow světla jsem zavrhl kvůli cenám. Vyšel jsem z absorpčního spektra chlorofylu, které je podstatné. Viz
Chlorofyl (Wikipedie)
Snaha o co nejpřesnější okopírování absorpčního spektra chlorofylu se táhne už od dob speciálních akvarijních zářivek až po ty speciální grow "full spectrum" LED. Jenže skutečně full spectrum má sluneční světlo a rostliny nemají jen chlorofyl, ale i celou řadu dalších pigmentů, které mají ve spojením s přirozeným slunečním světlem různé regulační funkce. LEDky s bílým světlem jsou ve skutečnosti řešené luminoforem, takže podobně jako zářivky a podle toho se rozlišují od "teplé" po "studené". Takže ta moje sestava začala kombinací dvou 30W reflektorů s barevnou teplotou 6300 K a jednoho "teple bílého" 20W reflektoru. Tím se překryly případné "díry" ve spektru a ty 10W červené a modré tam jsou čistě jen pro doplnění modré a červené "čáry" spektra a vzdálenost jsem u nich tolik neřešil. Spíš mi šlo o rovnoměrnost pokrytí celé osvětlené plochy.
Proměření intenzity světla jsem dělal jen orientačně mobilem s nainstalovaným luxmetrem. 30W reflektory dávají ve vzdálenosti cca 20 cm kolem 20 000 lx. Pro zajímavost, z trubicové zářivky dostaneme max. 5 000 lx ve stejné vzdálenosti, v podstatě bez ohledu na její watáž. U rampy mi i při rozdílných výškách kytek intenzita světla ve výšce vrcholků neklesne pod 10 000 lx.
Loni (zima 2016/17) jsem pod rampou zimoval několik paprik a stačilo jim to. Letos jsem začal od výsevů a jeden 30W reflektor jsem dal nad výsevy a zkušenost je zatím dobrá. Nic se nevytahuje, nekroutí, nežloutne. Občas mám pocit, že to děláme zbytečně složité a v jednoduchosti je krása. A snad to nejdůležitější: Pokud možno nekupujte reflektory u firmy Berge, zkušenost jsem měl hodně špatnou, do 3 měsíců provozu (12 hod./den) mi z 5 reflektorů odešly všechny. Takže jsem koupil v akci reflektory EXTOL Light Economy (450,- Kč/ks), které zatím svítí k mé naprosté spokojenosti. Pokud by odešly, asi bych vyzkoušel i ty grow LED čipy, tomu se nebráním. Ale mám pocit, že skutečně FULL spectrum je pro kytky přirozenější. Takže bych je asi taky kombinoval s čipy se studenou a teplou bílou barvou světla.
Snad ještě k tomu teplu. LED refloktory naštěstí moc tepla nevyzařují (alespoň ne ve směru, kam svítí). Přesto bych asi nedával kytky blíž, než těch cca 20 cm. V místnosti ale může být problém s chlazením opačného konce reflektorů - žebrování dosahuje i přes 60°C, což je trochu moc. Takže větráček přece jenom asi neuškodí. Pokud bych začal experimentovat s těmi grow full spectrum COB čipy, tak bych k nim nejspíš koupil masivní AL žebrovaný chladič (prodávají se i v metráži), pasivní chlazení by se mi líbilo víc.