Výsev teď v zimě

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
MikeLacroix
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Výsev teď v zimě

Příspěvekod MikeLacroix » 17 pro 2017 21:41

Ahoj,
původně jsem chtěl s výsevem počkat až někdy na únor, ale když pozoruju, jak se mi brutálně olisťují zazimované papriky, napadlo mě, že bych s výsevem začal hned. Je to blbost nebo se papriky můžou chytnout (doma na parapetu)?

Bacula
Stálý člen
Reputace: 3792

Re: Výsev teď v zimě

Příspěvekod Bacula » 17 pro 2017 22:39

Ahoj, vysít teď určitě můžeš. Já to nechám na začátek ledna, ale je tu dost nedočkavců, co teď vysívají, nebo už mají dokonce sazeničky.
Bacula

chris
Stálý člen
Reputace: 3908

Příspěvekod chris » 17 pro 2017 23:26

Máš-li podmínky, imho klidně sázet už na slunovrat.
Já nebudu sázet chinesky dřive než v půlce února a anumky dříve než začátkem března, neměl bych pak ty (dle odrůdy) klidně i 70-90 cm vysoké/široké kytky.ve druhý půlce dubna a v květnu kde mít, než budou moci po zmrzlých na léto ven.

matoha
Stálý člen
Reputace: 564
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Příspěvekod matoha » 18 pro 2017 00:01

rozumná reč chris k tomu treba dodať už iba to že pokiaľ to bude mať pod svetlami tak si zbytočne na ďalšie dva mesiace navyše zvýši účet za elektrinu
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

Tea Racer
Stálý člen
Reputace: 9615
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tea Racer » 18 pro 2017 09:14

Ono nekdy pozde, znamená dříve. Není dobre to prehánet, mozná koncem ledna divosky.... nebo v pulce. Ale zbytek unor až březen.

lobo
Stálý člen
Reputace: 2160

Příspěvekod lobo » 18 pro 2017 10:28

Za mě do toho jdi určitě ted hned !

Zvláště pokud je to tvoje první sezona. Důvod je prostý a to ten že případné nezdary a přešlapy které uděláš se budou moci zachránit protože prostě budeš mít dost času. Takhle když začnes v Únoru a v půlce Března a nedejbože ti většina sazenic odejde tak jsi vyřízenej a s nějakým dohánením to můžeš rovnou odpískat, už nic nedoženeš. Mluvím z osobní zkušenosti. Letošní sezonu jsem druhou vlnu Chinensek dával koncem Února ale vlivem špatného substrátu jsem si nadělal velké problémy a málem mi z té druhé vlny nezbylo nic. A nebyl to jen muj problém. Subtrát který v roce 2016 patřil mezi TOP substráty pro sazenice letos totální průser byl strašně překyselený a každý kdo ho letos měl tak tomu to kosilo sazenice jak na běžícím páse. :rn:

Argumenty typu že když začneš ted a budeš svítit že si zvedneš účet za elektřinu bych nebral vůbec v potaz. Samozřejmě, že se ti zvýší spotřeba elektrické energie ale v důsledku ti to za 3 - 4měsíce svícení udělá maximálně 150 - 250 Kč navíc což bych bral jako zanedbatelnou částku. Když vezmeš v potaz kolik peněz človek měsíčně prokouří, prochlastá a prožere a rozhází za nesmysly.

Jinak pokud začneš ted tak určitě pouze s Chinenskama, jak říkám u těch se ti to vyplatí a nejlíp to poznáš na začátku Června , kdy už ti začnou rostliny dávat první plody a ostatním budou teprve horko těžko nakvétat, v Září již budeš mít většinu sklizně za sebou a ti co vysévali v Únoru a Březnu se budou modlit aby byl hezký podzim aby něco sklidli. Není nic horšího než když se s rostlinou patláš od semínka 7 měsíců a pak nestihneš sklidit zralé plody anebo jich sklidíš jen pár. Osobně se řídím měřítkem, že pokud rostlian nenaplodí minimálně 50 plodů ej to propadák a neúspěch a něco se v průběhu pěstován ístalo špatně. Někdy to jde ovlivnit jak otřeba špatné hnojení ale něco neovlivníš, hlavně počasí !

Co se týče Annumek tak u těch rozhodně můžeš vyčkat na Březen uplně v pohodě. Jsou to nenáročné rostliny, jak já říkám je to plevel a pokud to občas zaliješ tak se můžeš těšit na úrodu.

:tiphat:

Holu
Moderátor
Reputace: 1027

Příspěvekod Holu » 18 pro 2017 10:52

Z vlastni zkusenosti jsem loni zacal moc brzo. Do konce roku pujdou do zeme jen divosky a to jmenovite Flexuosum, jelikoz tam to trva ty dva mesice, nez se neco zacne dit. Chinesky na letosek planuji jen jednu odrudu a vysev bude nekdy na konci ledna. Annumky + Baccatum klasicky na konci unora.

Kazdy ma ale zazite jine praktiky, takze tohle je jen to, jak to planuji ja. Ostatni na to mohou mit (a ocividne maji) odlisny nazor. U me je to taky hodne variabilni. Kdyz se mi chce, tak jdu vysit. :)

Din0
Stálý člen
Reputace: 422

Příspěvekod Din0 » 18 pro 2017 10:58

Souhlasím, jen mě se tento rok chtělo vysít teď, už to leze, je to v jiffech a nezbývá, než nastartovat sezonu a těšit se z růstu a práce :)
Pálí, pálí, to to pálí :firychil: :veryhot: :firy:

Zpět na „Začátečnický koutek“