Sušení a uskladnění

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
RoMeiRo
Nový člen
Reputace: 1
Obrázky: 0

Sušení a uskladnění

Příspěvekod RoMeiRo » 01 říj 2017 16:22

Ahoj...

v rámci svého představení jsem zmínil, že by jsme doma rádi po prvním úspěchu začli s pěstováním od nuly... Omlouvám se za otázky, které tu třeba již byly tázané, ale ať čtu jak čtu, tak bych rád věděl všechno a přesně přímo pro mé podmínky. Tak se nezlobte - jsem naprostý začátečník, i když se snažím číst všemožné, od informací po návody...

Vykuchal jsem nějaké dozrálé papričky Trinidad Scorpion Peach, kde nám kytka stále ještě plodí ve skleníku.

Mám tedy momentálně k dispozici 29 semínek (6x ze 27.9. / 23x z 1.10.)

1) Semínka jsou probraná od špatných (pouze jedno) a suším je na teplotně stabilním místě (v obýváku) na kuchyňské papírové utěrce - sem tam prohodím, aby se nepřilepili. Je to tak správně?

2) Poznám nějak, že už jsou semínka usušená a je možné je uskladnit? Např. týden, dva týdny?! Nebo odhadnutí pohledem?

3) Až budu uskladňovat - v čem? Je možné použít tyto produkty? Po kolika kusech, např. po 10? Že bych semínka vložil do pytlíku a pak do malé krabičky?
Obrázek
Obrázek

4) Bude sklep ideální místo? Nějak kontrolovat stav uskladňování? Vysadit bych chtěl klasika někdy kolem února...

Děkuji mockrát! Potřebuji si ujasnit základní věc, tak abych i vlastní i koupené semínka dobře zabalil a uskladnil a nepřišel o ně... Chystám se koupit i další odrůdy tak abych věděl...

Bacula
Stálý člen
Reputace: 3791

Re: Sušení a uskladnění

Příspěvekod Bacula » 01 říj 2017 22:53

1)-ano, je to v pořádku
2)-v běžné bytové teplotě je určitě 14 dní v pohodě
3)-zipové sáčky jsou fajn, osobně bych dala všechna semínka stejného druhu do jednoho sáčku, ale to může každý dělat jinak
4)-do sklepa bych to nedávala, může tam být vlhko.Skladuji v panelákové komoře, každý má ale jiné možnosti. Osobně bych tuto papričku sela dříve než v únoru, klidně začátkem ledna.
Bacula

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4521

Příspěvekod MartinS » 01 říj 2017 23:43

Sklep urcite ne.

Pokud neni suche misto doma, daji se pouzit dvirka lednicky. Nebude tam pod nulou a seminka takto vydrzi nekolik let. Ve skrini ci supliku, muzou casem preschnout. Zalezi na bydleni :-)
Kazdy rok se klicivost snizuje. Ale pokud ma clovek x seminek, tak to asi neni treba resit.

Uplny nesmysl je davat k seminkum silicagel jak to nekdo dela...

Takto je mozne je spolehlive znicit uplnym vyschnutim.

chris
Stálý člen
Reputace: 3908

Příspěvekod chris » 02 říj 2017 00:48

@MartinS: Dík za varování, netušil jsem že lze semínka přesušit, po usušení je mám prozatím právě v tubách se silikagelem ve víčku, tak trochu jako prevenci před nedostatečným usušením a napadením plísní. Takže ven s nimi a šup s nimi do nějakých sáčků kde budou přecijen trochu moci dýchat podržet nějakou tu minimální bytovou vlhkost.

Tea Racer
Stálý člen
Reputace: 9606
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tea Racer » 02 říj 2017 09:30

Sušit se dá v mensi míře na modemu či routeru. Stačí dát na papir ne na savy (toaletak, ubrousek) a máš to suché za pár dní. Pak dej do vzduchotesné nádoby, lékovka, sklenicka... a do tmy, teplota pokojová a nižší, pod 8 °C bych to nedával, muže pak byt problem z kolísáním, vlhostí a pak plísní.

RoMeiRo
Nový člen
Reputace: 1

Příspěvekod RoMeiRo » 02 říj 2017 16:41

Děkuji Vám mockrát za reakce... O vůbec prvním kroku mám tedy docela slušnou představu - alespoň teď vím co a jak..

O sklepu jsem si právě myslel, že tam je právě sucho, ale když se nad tím člověk zamyslí, v zimě tam může být chlad asi větší než je žádoucí a vlhkost tím pádem může být větší (to je fakt), takže tohle je pro mě zásadní informace. Hodím tedy do pytlíčků a najdu doma nějaké temné a suché místo a snad to bude dobré...

Jinak o sušení o routeru jsem někde četl (snad i tady na fóru) a je to dobrý tip, akorát mám hodně malý router a ten vůbec žádné teplo nevydává :D takže to mám schované za notebookem na stole, který alespoň trošku tepla vydává, i když v pokoji je sama o sobě dostatečná teplota...

Ještě jednou prozatím děkuji a omlouvám se za hloupé dotazy, na které už jste určitě museli odpovídat milionkrát, ale nechci zkrátka nic podcenit.

A přeci jen se ještě zeptám, abych neudělal chybu... koukám na obyčejné digitální vlhkoměry - je nějaká doporučená hranice vlhkosti místa pro uskladnění? Asi to nebudu umět odhadnout, tak když bych si koupil jen pro orientační představu...

A mimo řeč: kytka, kterou jsem dáva v tématu o představování se rozhodla nahodit zase kvítka (Trinidad Scorpion Peach), tak jsem to pro jistotu otrhal aby šla síla do zelených plodů. A poměrně mě fascinuje, že ve skleníku i když už tam není taková teplota, plody dozrávají každým dnem a to dost výrazně, takže ještě kolem 40 papriček tam je.. To mě hrozně baví a dělá mi to radost :-)

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4521

Příspěvekod MartinS » 02 říj 2017 17:51

Myslim si ze 30-50% vlhkosti je na pohodu.

Bacula
Stálý člen
Reputace: 3791

Příspěvekod Bacula » 02 říj 2017 18:56

Nevím, jaká je vlhkost v naší komoře, kde semínka mám a obejdu se bez této informace. Líbí se mi citát, co tu někdo používá-není to raketová věda.
Bacula

Zpět na „Začátečnický koutek“