Ahoj všem,
po loňském zjištění, že pan Laky kromě řvaní do mikrofonu v Králičí pacičce také vyrábí pálivé dobroty, ochutnání čokoládových bonbónů s Trinidad moruga scorpion a návštěvy Plechové huby 2016 v Meetfactory to začalo všechno směřovat pálivým směrem.
Pod stromečkem jsem našel 20 semínek Bhut jolokia red. Po internetu posbíral všemožné rady a inspirace, na konci ledna jsem zakoupil adekvátní počet jiffů a už to jede.
Veškerý obrazový materiál i s dosavadní pětiměsíčním vývojem a dobovými komenty průběžně doplňuji sem:
http://milosdvorak.rajce.idnes.cz/Chill ... HU_-_2017/
Původní záměr byl pěstovat v bytě a někdy během června přestěhovat na terasu (terasa v horním patře, ne balkon) s využitím nějakého terasového nebo balkonového foliovníku. Některé materiály těmto kytkám předpovídaly výšku 70-100 cm, některé až 150cm (bral jsem to jako dosažitelné jen za ideálních podmínek), takže jsem to bral jako reálné.
Nakonec jsem hodně rád, že z původních 20ti semínek se chytly jen 4, protože ty čtyři kytky už mi anektovaly prakticky veškerý prostor u oken, dvě z nich už svojí výškou překonaly 180cm a nějak se jim nechce přestat. Na terasu už se to nevejde, zkusím s nimi v interiéru vydržet až do konce.
A to jsem jako začátečník Jolokie zasadil do 5l květináčů, takže mě brzy došlo, že jsem jim moc životního prostoru nedopřál. Ale stále mě překvapují...
Jinak něco bližšího o mě:
já a kytky jsme momentálně na pražském Barrandově
ke kytkám se můžeme bavit o kladenském hokeji, extrémní hudbě a amatérském golfu.
milosKL - první pokus něco vypěstovat - Bhut Jolokia Red v interiéru - 2017.
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
Re: milosKL - první pokus něco vypěstovat - Bhut Jolokia Red v interiéru - 2017.
Vítaj na fóre.
Rastliny si mal dať von keď boli menšie. V ideálne teplých podmienkach za oknom z nich narastú iba zbytočne veľké košťata. Spústa zelenej hmoty a plodov málo. Niečo podobné som mal ja minulý rok so Scotch Bonnetmi a Trinidad Moruga Scorpionmi, ktoré som pestoval v teplúčku za oknom celé leto. Boli to obrovské, asi 150 cm vysoké rastliny a na každej tak v priemere len tri plody. Rastliny treba otužovať. V noci musia mať nižšiu teplotu ako cez deň. Musia mať slnko, dážď, vietor. To všetko ich zoceľuje. Konštantná teplota za oknom z nich spraví trasorítky náchylné na choroby.
Rastliny si mal dať von keď boli menšie. V ideálne teplých podmienkach za oknom z nich narastú iba zbytočne veľké košťata. Spústa zelenej hmoty a plodov málo. Niečo podobné som mal ja minulý rok so Scotch Bonnetmi a Trinidad Moruga Scorpionmi, ktoré som pestoval v teplúčku za oknom celé leto. Boli to obrovské, asi 150 cm vysoké rastliny a na každej tak v priemere len tri plody. Rastliny treba otužovať. V noci musia mať nižšiu teplotu ako cez deň. Musia mať slnko, dážď, vietor. To všetko ich zoceľuje. Konštantná teplota za oknom z nich spraví trasorítky náchylné na choroby.
Re: milosKL - první pokus něco vypěstovat - Bhut Jolokia Red v interiéru - 2017.
Rozumím a bylo to i v plánu. Bohužel své možnosti venkovního prostoru jsem podcenil.
Na druhou stranu koukají na jihovýchod, za oknem jsou přes den jak ve skleníku a všechny okna jsou už měsíc permanentně otevřená na větračky, takže se jim vršky v rámci možností pěkně hýbou ve větru. Jen ten déšť...
Říkal jsem si, jestli je nějak nezkracovat, ale nakonec beru první rok jako testovací, ať se ukážou. Každá z kytek je trochu jiná. Ovšem na jedné z nich je už přes dvacet paprik a další zjevne budou přibývat. Další jsou ve všem tak nějak o tři týdny zpožděné.
Na druhou stranu koukají na jihovýchod, za oknem jsou přes den jak ve skleníku a všechny okna jsou už měsíc permanentně otevřená na větračky, takže se jim vršky v rámci možností pěkně hýbou ve větru. Jen ten déšť...
Říkal jsem si, jestli je nějak nezkracovat, ale nakonec beru první rok jako testovací, ať se ukážou. Každá z kytek je trochu jiná. Ovšem na jedné z nich je už přes dvacet paprik a další zjevne budou přibývat. Další jsou ve všem tak nějak o tři týdny zpožděné.
- Erben61
- Stálý člen
- Reputace: 5228
Ahoj, taky Tě vítám a souhlasím s Jurassicem. Ale v tuto dobu nic není ztraceno, papriky jsou to pěkný silný, pokud nemáš místo, nebál bych se je trochu zkrátit a přesadit do většího květináče, kýble, textilního vaku.Běžně jsem je během vegetační doby zkracoval a tvaroval podle svého ve vrátnici. A konkrétně, teď má být pár dní ochlazení toho bych využil.. Píšeš o terase, zkusil bych takto ,,znásilnit" alespoň dvě..... uleví se ti s místem v bytě a navíc získáš možnost porovnávat jak to bude plodit atd. venku a v indooru. Faktem je že v indooru, mají vyrovnané teploty atd a ženou jak blbý do hmoty a výšky, zrovna teď bojuji s jednou Krishna Jolokií , má více jak 120 cm a nechce kvést. Ať se Ti daří.

Fotka stará snad tři týdny

Fotka stará snad tři týdny
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Dík - No uvažuju o tom více či méně stále.
Co se bojím, tak že ta terasa není prakticky nijak chráněná proti povětrnostním vlivům (hlavně zezhora). Aby tomu nějaká bouřka nebo průtrž neudělala fatální konec.
Chtěl jsem jim pořídit něco toto:
https://www.svet-trampolin.cz/rajcatovn ... -x-150-cm/
když je osekám, tak se mi do toho dvě vejdou.
A s čím nemám zkušenosti (já do teď nevypěstoval ani šnytlík :- ) ), tak co jim můžu v této době provést právě změnou prostředí (přesazení, zkracování a tvarování, nebo přestěhování ven). Ale co píšeš tak chápu, že jim nemám čím uškodit.
Prostor v interiéru zase problém není, je to spíš docela zpestření. Praktický problém jsou ale malé květináče, které pojmou vody tak na tři dny. V půlce června jsem je nechal čtyři dny o samotě a už měly docela svěšené listy, den se vzpamatovávaly a celou dobu mi asi pěkně nadávaly :- )
Spíš jsem zaznamenal nějaké varování, že s dozrávajícími silnými chilli papričkami se blbě žije v jednom pokoji? Tak to jsem chtěl vyzkoušet, co se mnou ty v ložnici udělají :- )
Co se bojím, tak že ta terasa není prakticky nijak chráněná proti povětrnostním vlivům (hlavně zezhora). Aby tomu nějaká bouřka nebo průtrž neudělala fatální konec.
Chtěl jsem jim pořídit něco toto:
https://www.svet-trampolin.cz/rajcatovn ... -x-150-cm/
když je osekám, tak se mi do toho dvě vejdou.
A s čím nemám zkušenosti (já do teď nevypěstoval ani šnytlík :- ) ), tak co jim můžu v této době provést právě změnou prostředí (přesazení, zkracování a tvarování, nebo přestěhování ven). Ale co píšeš tak chápu, že jim nemám čím uškodit.
Prostor v interiéru zase problém není, je to spíš docela zpestření. Praktický problém jsou ale malé květináče, které pojmou vody tak na tři dny. V půlce června jsem je nechal čtyři dny o samotě a už měly docela svěšené listy, den se vzpamatovávaly a celou dobu mi asi pěkně nadávaly :- )
Spíš jsem zaznamenal nějaké varování, že s dozrávajícími silnými chilli papričkami se blbě žije v jednom pokoji? Tak to jsem chtěl vyzkoušet, co se mnou ty v ložnici udělají :- )
- Erben61
- Stálý člen
- Reputace: 5228
Pokud se ti ten foliáček na terasu vejde a dokážeš ho ukotvit, aby ti jej neodnesl vítr, nic proti tomu. Mám podobný na předpěst, dávám je tam někdy v dubnu než jdou definitivn ven. A o tom varování nic nevím.Jakože by vylučovalí capsaicin do prostoru??? To je blbost. A psal jsem , že při opatrnosti, troše šikovnosti případně pomoci někoho se dá přesadit cokoliv. Toto vše je jen polemika, nakonec rozhodnutí je na tobě.
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erben 2017 Open
-
- Stálý člen
- Reputace: 3791
Ahoj, vítám tě tady. Osobně bych je také vystrčila ven. Záleží na podmínkách, každý máme trochu jiné.
Bacula
-
- Stálý člen
- Reputace: 3908
Zdravím kolegu začátečníka.
Jednak velice díky za fotky s datací a popisy, je to vynikající studijní materiál, ale to víš sám. Mít 4 stejný kytky se stejným časováním je na porovnání a učení se co a jak uplně super.
Na indoor jsou super, je vidět že tam mají (na indoor) docela dost světla a kvalitní péči.
Ale být tebou, tak minimálně jednu kytku zkusím přestěhovat ven na terasu, už kvuli tomu že bez toho nezískáš zkušenost s postupným otužováním na slunce, nepotkáš se s breberkama co běžně venku jsou, neodzkoušíš si chování substrátu na volném povětří pro příští rok, nevyzkoušíš si větruodolné uvazování...prostě imho většinu základních věcí, kterou jsi mohl zjistit v indooru, už máš úspěšně za sebou.
A když holt příroda ukáže nemilosrdnou tvář, tak máš furt 3 další, furt máš dle čeho porovnávat, nebo i třeba dát další pokus.
A venku bych jí dopřál větší květináč, pokud můžeš zalévat dostatečně často, jdi do látkového.
Prostě nevyužít terasu vůbec je imo opravdu škoda.
A držím palce ať se daří.
Jednak velice díky za fotky s datací a popisy, je to vynikající studijní materiál, ale to víš sám. Mít 4 stejný kytky se stejným časováním je na porovnání a učení se co a jak uplně super.
Na indoor jsou super, je vidět že tam mají (na indoor) docela dost světla a kvalitní péči.
Ale být tebou, tak minimálně jednu kytku zkusím přestěhovat ven na terasu, už kvuli tomu že bez toho nezískáš zkušenost s postupným otužováním na slunce, nepotkáš se s breberkama co běžně venku jsou, neodzkoušíš si chování substrátu na volném povětří pro příští rok, nevyzkoušíš si větruodolné uvazování...prostě imho většinu základních věcí, kterou jsi mohl zjistit v indooru, už máš úspěšně za sebou.
A když holt příroda ukáže nemilosrdnou tvář, tak máš furt 3 další, furt máš dle čeho porovnávat, nebo i třeba dát další pokus.
A venku bych jí dopřál větší květináč, pokud můžeš zalévat dostatečně často, jdi do látkového.
Prostě nevyužít terasu vůbec je imo opravdu škoda.
A držím palce ať se daří.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"