áno áno určite áno ja to všetko beriem ale ušetríte ma prednášok o škodlivosti.lebo cukor neškodí?soľ neškodí?ocot je tiež v poriadku?sójová omáčka tiež?aj paradajkový pretlak?atď..
ja som chcel vedieť bezpečné dávkovanie nič viac.zistil som ho nakoniec sám tak som ho tu dopísal
konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
Konzervant je I sůl, ocet, cukr... Cokoliv, co prodlouží trvanlivost je konzervant.
konzervanty- látky, které prodlužují trvanlivost potravin tím, že je chrání proti zkáze způsobené mikroorganismy, nebo které potraviny chrání před růstem patogenních mikroorganismů
Tyhle debaty se velmi často zvrhávají v jakýsi ideologický boj o to, co je "chemie" a co není (malá nápověda - všechno je "chemie"). Každý ať si to dělá jak chce, ale přesvědčovat ostatní o tom, že "takhle se to má dělat, jinak se pomalu trávíš"... To nikam nevede.
Jestli matonoha potřebuje vědět, kolik má někam dát něčeho, tak jestli to někdo ví, tak mu jistě poradí. Ale nezrazujte ho od toho jenom kvůli ideologii.
konzervanty- látky, které prodlužují trvanlivost potravin tím, že je chrání proti zkáze způsobené mikroorganismy, nebo které potraviny chrání před růstem patogenních mikroorganismů
Tyhle debaty se velmi často zvrhávají v jakýsi ideologický boj o to, co je "chemie" a co není (malá nápověda - všechno je "chemie"). Každý ať si to dělá jak chce, ale přesvědčovat ostatní o tom, že "takhle se to má dělat, jinak se pomalu trávíš"... To nikam nevede.
Jestli matonoha potřebuje vědět, kolik má někam dát něčeho, tak jestli to někdo ví, tak mu jistě poradí. Ale nezrazujte ho od toho jenom kvůli ideologii.
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Příspěvky: 920
- Registrován: 26 úno 2016 14:23
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
Čo sa týka toho dávkovania, tak každý výrobca ho uvádza na obale trochu odlišne. U ovocia je to 0,3 g/kg - 0,4 g/kg a u zeleniny 0,8 g/kg - 1,0 g/kg. Asi bude najlepšie keď sa budeš riadiť pokynmi na obale s kyselinou sorbovou od konkrétneho výrobcu od ktorého ju kúpiš. Neviem ale ako je to vypočítané. Či výrobcovia počítajú aj s tým, že v produktoch budú iné konzervanty (soľ, ocot), alebo nie. Ak do tej svojej pasty vážne neplánuješ dávať žiadnu soľ a ocot, tak budeš musieť zrejme zvýšiť podiel kyseliny sorbovej až na nejakých 1,5 g/kg a spoliehať sa na to, že to v uvedenom dávkovaní zvládne zakonzervovať.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5420
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9100
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
2 Matoha, to nemá s BIO nic spolecného i na Tvem odkazu píší z čeho to je, kdybys to četl, nebudes to obhajovat.
Navic jak tu rikaji vsichni je to naprosto zbytečné to tam cpát. Drtivá vetsina lidí jsou stejne popelnice a je jim to uplne jedno, nikdo ti nic "necpe". Sám se rozhodni jestli tam budes davat cosi z ropy co je množstvím regulované a nebezpečné...
Navic jak tu rikaji vsichni je to naprosto zbytečné to tam cpát. Drtivá vetsina lidí jsou stejne popelnice a je jim to uplne jedno, nikdo ti nic "necpe". Sám se rozhodni jestli tam budes davat cosi z ropy co je množstvím regulované a nebezpečné...
- math
- Stálý člen
- Příspěvky: 300
- Registrován: 31 srp 2016 12:47
- Reputace: 155
- Obrázky: 0
- Bydliště: Vajnory, Bratislava
- Kontaktovat uživatele:
Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
Ojoj, taky maly flame... snad to tu nevybuchne a nebudeme po sebe strielat morugami
Zaujala ma tato tema a trocha som hladal...
---
Potassium sorbate is a salt of sorbic acid which is naturally found in some fruits (like the berries of mountain ash). The commercial ingredient is synthetically produced creating what is termed a “nature identical” chemical (chemically equivalent to the molecule found in nature).
---
Kyselina sorbova sa teda nachadza aj v prirode - napr. v plodoch jarabiny. To, ze sa dnes identicka molekula vyraba z ropy, vobec neznamena, ze sa o 50 rokov nemoze vyrabat z raseliny, lavoveho kamena alebo nebodaj, z jarabiny.
Zaujala ma tato tema a trocha som hladal...
---
Potassium sorbate is a salt of sorbic acid which is naturally found in some fruits (like the berries of mountain ash). The commercial ingredient is synthetically produced creating what is termed a “nature identical” chemical (chemically equivalent to the molecule found in nature).
---
Kyselina sorbova sa teda nachadza aj v prirode - napr. v plodoch jarabiny. To, ze sa dnes identicka molekula vyraba z ropy, vobec neznamena, ze sa o 50 rokov nemoze vyrabat z raseliny, lavoveho kamena alebo nebodaj, z jarabiny.
Vajnory, Bratislava
https://vzahradke.blogspot.sk/
https://vzahradke.blogspot.sk/
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2241
- Registrován: 26 lis 2016 15:57
- Reputace: 3674
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.
Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
Za padesát roků mě to trápit nebude, teď mi připadá zbytečné si to do domácího produktu cpát.
Bacula
- OMO
- Stálý člen
- Příspěvky: 2195
- Registrován: 03 říj 2012 19:03
- Reputace: 3021
- Obrázky: 0
- Bydliště: Uh. Hradiště
- Kontaktovat uživatele:
Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
Sorban je fajn, je to asi nejmenší zlo. Lepší ho tam trochu dát a mám jistotu, že mi to nezačne plesnivět. Plíseň v počátcích není vidět a je daleko horší než samotný konzervant. Doma to jde samo bez toho, ale po otevření se to musí hned spotřebovat a nemít otevřenou čili omáčku 2 měsíci v lednici.
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce
- matoha
- Stálý člen
- Příspěvky: 1321
- Registrován: 21 čer 2016 17:16
- Reputace: 564
- Obrázky: 0
- Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)
Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
do omáčky samozrejme ide aj soľ aj cukor aj ocot tam to fakt netreba keď však chcem uchovať (takmer čerstvé) chilli a nechcem všetko sušiť a do mrazáku sa tiež všetko nezmestí tak nejaký spôsob na to musím nájsť a našiel som na to ako najoptimálnejšiu kyselinu sorbovú.ak existuje lepší spôsob určite sa mu brániť nebudem
edit
k tým limitovaným množstvám..vo veľkých množstvách je škodlivá aj čokoláda aj cukor aj soľ aj všetko..nedám na kilo zmesi 5 gramov sorbanu rovnako ako nezjem 5 kíl čokolády za deň
edit 2
ešte k tej rope.ropa je prírodný produkt.ťaží sa aj na lekárske účely.konkrétne aj na morave nie ďaleko od moravskej novej vsi.mám tam kamaráta pred časom sme išli okolo videl som kladivá neveril som tomu zastavili sme aby som sa mohol opýtať či je to fakt tak a je to fakt tak.
edit
k tým limitovaným množstvám..vo veľkých množstvách je škodlivá aj čokoláda aj cukor aj soľ aj všetko..nedám na kilo zmesi 5 gramov sorbanu rovnako ako nezjem 5 kíl čokolády za deň
edit 2
ešte k tej rope.ropa je prírodný produkt.ťaží sa aj na lekárske účely.konkrétne aj na morave nie ďaleko od moravskej novej vsi.mám tam kamaráta pred časom sme išli okolo videl som kladivá neveril som tomu zastavili sme aby som sa mohol opýtať či je to fakt tak a je to fakt tak.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 hostů