konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Recepty na domácí pikantní omáčky
Uživatelský avatar
matoha
Stálý člen
Příspěvky: 1321
Registrován: 21 čer 2016 17:16
Reputace: 564
Obrázky: 0
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod matoha » 02 čer 2017 09:43

klasický recept na čistú chilli omáčku alebo skôr pastu tak aby zostala čo najviac zachovaná chuť papričiek.papričky pomlieť povariť a teraz tá konzervácia.na nete sa líšia info aj o spomenutých konzervantoch aj o ich množstvách.
čo je lepšie použiť sorban draselný alebo kyselinu sorbovú respektíve prečo a čím sa to líši.a ďalšia otázka sa týka množstva dajme tomu na kilo výslednej zmesi.koľko sorbanu draselného (kyseliny sorbovej) a k tomu koľko kyseliny citrónovej tak aby to nebolo nad normu a aby to krátko zavarené aj vydržalo ako klasická zaváranina aspoň rok.
otázka je tu kvôli vynechaniu octu cukru aj soli pri konzervácii kvôli zmenám chuti produktu.
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

Uživatelský avatar
Zrzek
Stálý člen
Příspěvky: 1041
Registrován: 19 říj 2014 22:11
Reputace: 821
Obrázky: 0
Bydliště: Přerov 212m.n.m

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod Zrzek » 02 čer 2017 13:46

Já je jenom za tepla naleju do skleniček, otočím dnem hore a v leničce se mi žádná zatím nezkazila (jak dlouho ale nevím). Po otevření rychle spotřebovat a pozor na cibuli, ta je prevít.

Uživatelský avatar
matoha
Stálý člen
Příspěvky: 1321
Registrován: 21 čer 2016 17:16
Reputace: 564
Obrázky: 0
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod matoha » 02 čer 2017 14:27

práveže to chcem na dlhšie a v chladničke toľko miesta nemám.
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 4932
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 7498
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod Tea Racer » 02 čer 2017 14:56

Záleží jak moc se máš rád :-)
Já treba vůbec kdy tohle čtu na etikete nekupuji....
Používám klasickou a stoletím overenou konzervaci napriklad kvalitní solí (hymalájská), cukrem, jablečnym octem atd.... mám sklep kde je v lete i 20°C omáčky vydží i 2 roky...

Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 2147
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 3414
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod Bacula » 02 čer 2017 16:02

Pokud nechceš ochucovat octem kvůli změně chuti, kyselina citronová ti také změní chuť.
Bacula

Uživatelský avatar
matoha
Stálý člen
Příspěvky: 1321
Registrován: 21 čer 2016 17:16
Reputace: 564
Obrázky: 0
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod matoha » 02 čer 2017 17:15

čítal som že kyselina citrónová chuť zjemní a nie zmení.
a nečítal som o nej ani o sorbane draselnom nič zlé skôr že v malých dávkach prospieva.takže tak.
a jj pýtam sa presne na tieto tri konzervanty ostatné ma tu veľmi nezaujímajú.
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 2147
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 3414
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod Bacula » 02 čer 2017 19:41

Nevím, jak by mohla zjemnit a neovlivnit chuť, je kyselá, takže i po přidání do zavařeniny okyselí, tj ovlivní chuť. Navíc třeba u ovocných džemů ovlivňuje i barvu, například jahodová marmeláda při jejím použití ztratí hezky sytou jahodovou barvu. Troufám si říct, že se zavařováním mám dlouholeté zkušenosti.
Bacula

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 2001
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 1979
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod gandalf » 02 čer 2017 20:02

Já jsem na Tea Racerovo doporučení /díky/ dělal chu-nanskou chilli pastu - dělá se to za studena, bez konzervantů /pouze fermentace za pokojové teploty/. Úžasná věc, mohu jen doporučit. Přirozená barva, chuť ..... Dělal jsem ji na sklonku loňského léta a v lednici drží beze změn. Jen jsem tam dal silnější druhy chilli a tak je pekelná.


Zpět na „Recepty na domácí chilli omáčky / chilli sauce“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti