klasický recept na čistú chilli omáčku alebo skôr pastu tak aby zostala čo najviac zachovaná chuť papričiek.papričky pomlieť povariť a teraz tá konzervácia.na nete sa líšia info aj o spomenutých konzervantoch aj o ich množstvách.
čo je lepšie použiť sorban draselný alebo kyselinu sorbovú respektíve prečo a čím sa to líši.a ďalšia otázka sa týka množstva dajme tomu na kilo výslednej zmesi.koľko sorbanu draselného (kyseliny sorbovej) a k tomu koľko kyseliny citrónovej tak aby to nebolo nad normu a aby to krátko zavarené aj vydržalo ako klasická zaváranina aspoň rok.
otázka je tu kvôli vynechaniu octu cukru aj soli pri konzervácii kvôli zmenám chuti produktu.
konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
- Zrzek
- Stálý člen
- Příspěvky: 1042
- Registrován: 19 říj 2014 22:11
- Reputace: 826
- Obrázky: 0
- Bydliště: Přerov 212m.n.m
Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
Já je jenom za tepla naleju do skleniček, otočím dnem hore a v leničce se mi žádná zatím nezkazila (jak dlouho ale nevím). Po otevření rychle spotřebovat a pozor na cibuli, ta je prevít.
- matoha
- Stálý člen
- Příspěvky: 1321
- Registrován: 21 čer 2016 17:16
- Reputace: 564
- Obrázky: 0
- Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)
Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
práveže to chcem na dlhšie a v chladničke toľko miesta nemám.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5596
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9550
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
Záleží jak moc se máš rád 
Já treba vůbec kdy tohle čtu na etikete nekupuji....
Používám klasickou a stoletím overenou konzervaci napriklad kvalitní solí (hymalájská), cukrem, jablečnym octem atd.... mám sklep kde je v lete i 20°C omáčky vydží i 2 roky...

Já treba vůbec kdy tohle čtu na etikete nekupuji....
Používám klasickou a stoletím overenou konzervaci napriklad kvalitní solí (hymalájská), cukrem, jablečnym octem atd.... mám sklep kde je v lete i 20°C omáčky vydží i 2 roky...
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2292
- Registrován: 26 lis 2016 15:57
- Reputace: 3791
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.
Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
Pokud nechceš ochucovat octem kvůli změně chuti, kyselina citronová ti také změní chuť.
Bacula
- matoha
- Stálý člen
- Příspěvky: 1321
- Registrován: 21 čer 2016 17:16
- Reputace: 564
- Obrázky: 0
- Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)
Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
čítal som že kyselina citrónová chuť zjemní a nie zmení.
a nečítal som o nej ani o sorbane draselnom nič zlé skôr že v malých dávkach prospieva.takže tak.
a jj pýtam sa presne na tieto tri konzervanty ostatné ma tu veľmi nezaujímajú.
a nečítal som o nej ani o sorbane draselnom nič zlé skôr že v malých dávkach prospieva.takže tak.
a jj pýtam sa presne na tieto tri konzervanty ostatné ma tu veľmi nezaujímajú.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2292
- Registrován: 26 lis 2016 15:57
- Reputace: 3791
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.
Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
Nevím, jak by mohla zjemnit a neovlivnit chuť, je kyselá, takže i po přidání do zavařeniny okyselí, tj ovlivní chuť. Navíc třeba u ovocných džemů ovlivňuje i barvu, například jahodová marmeláda při jejím použití ztratí hezky sytou jahodovou barvu. Troufám si říct, že se zavařováním mám dlouholeté zkušenosti.
Bacula
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2175
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2591
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová
Já jsem na Tea Racerovo doporučení /díky/ dělal chu-nanskou chilli pastu - dělá se to za studena, bez konzervantů /pouze fermentace za pokojové teploty/. Úžasná věc, mohu jen doporučit. Přirozená barva, chuť ..... Dělal jsem ji na sklonku loňského léta a v lednici drží beze změn. Jen jsem tam dal silnější druhy chilli a tak je pekelná.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů