Chilli pěstuji většinou venku na vyvýšeném záhoně. Něco málo mám ve skleníku, něco v normálním záhoně. Jednu kytku si nechávám přes zimu v květináči doma, aby bylo něco čerstvého na zub.
Sazenice nemám zdaleka tak vypiplané jako místní machři, protože vedle chilli potřebuji i kolem 40 rostlin normálních paprik a hlavně asi 60 rostlin rajčat (momentálně cca 30 odrůd). Skákat kolem toho můžu jen omezeně, takže přežijí jen ti nejsilnější.
První výsev jsem provedl 5.1.2017, do země šly:
Montufar Pi
Ring of fire
Cheiro roxa
Canario yellow
7pot Jonah
Naganero triple
Jolokia white
Pimento diomar
Vytvořil jsem si "growbox" - krabice z Ikey za cca 200 Kč (pokud si dobře pamatuji, mám ho již druhou sezónu), k tomu termostat w1209 od číňanů (případným zájemcům doporučuji hned verzi s krabičkou), 12V adaptér, kousek kabelu a obyčejnou žárovku.
O topení se stará obyčejná žárovka, kterou po vyklíčení vyměním za LED. Ta příliš netopí, takže svítí několik hodin za den.
Hlavní klad je ta bezúdržbovost - vyseju, nasadím žárovku, nastavím teplotu. Za týden začnu kontrolovat, jak vylezou sazenice, tak vyměním žárovku. Nic nenastavuji, nezalévám, nestarám se. Mám určitý propad, protože ne všechno klíčí stejně rychle, takže většinou nasazuji LED žárovku v době, kdy ještě některá semena nelezou (ale vylezlé sazenice by se začaly vytahovat). Případně jdou rostliny z boxu, protože už musím sít další várku a venku nemají tak jednoduché podmínky. A to vůbec nemluvím o tom, že míchám annuumky s chinenskama. Ale jak jsem říkal - podporuji přirozenou selekci, chci jen silné jedince