Čertova zahrádka
-
- Stálý člen
- Reputace: 250
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čertova zahrádka
takhle "male" si mohl dat pod 5L zavarovacky nebo do 2L petky,mohlo to vyjit ,ale je to skoda 

pan_klobouk
- padr
- Stálý člen
- Reputace: 653
Na prvního máje jsem již nevydržel a poslal první rostliny ven. Tam, kde mi zhynul Ring of Fire jsou první 4 rostliny.

Po stranách je ještě mrkev a jarní cibulka, ale ty sklidím dřív, než se chilli rozrostou.
Strašně mě svrbí ruce vyhodit i zbytek ven, ale ten už by neměl ochranu. A to počasí je dost nestálý. Asi chvilku ještě počkám, třeba zatím doroste špenát. O víkendu asi jen zasadím rocoty do truhlíků. Dřív to nešlo, protože skleník byl úplně plný.
Bojuji ve skleníku se mizerama žravejma. První jsou slimáci - letos minimálně 4 sazenice komplet sežrané (v květníku zůstane jen hůlka). Tam je pomoc jediná - granule.
Druhý škodič jsou mravenci - květináče mi stojí na hlíně, mravenci do něj zespodu nalezou a začnou kutat chodbičky. Nevypadá to, že by přímo škodili rostlině (pokud tam tedy nemají mšice), ale vynášejí hlínu a květináč rychle vysychá. Nějak ale nevím, jak s nimi úspěšně bojovat.
Po stranách je ještě mrkev a jarní cibulka, ale ty sklidím dřív, než se chilli rozrostou.
Strašně mě svrbí ruce vyhodit i zbytek ven, ale ten už by neměl ochranu. A to počasí je dost nestálý. Asi chvilku ještě počkám, třeba zatím doroste špenát. O víkendu asi jen zasadím rocoty do truhlíků. Dřív to nešlo, protože skleník byl úplně plný.
Bojuji ve skleníku se mizerama žravejma. První jsou slimáci - letos minimálně 4 sazenice komplet sežrané (v květníku zůstane jen hůlka). Tam je pomoc jediná - granule.
Druhý škodič jsou mravenci - květináče mi stojí na hlíně, mravenci do něj zespodu nalezou a začnou kutat chodbičky. Nevypadá to, že by přímo škodili rostlině (pokud tam tedy nemají mšice), ale vynášejí hlínu a květináč rychle vysychá. Nějak ale nevím, jak s nimi úspěšně bojovat.
- Lexter
- Stálý člen
- Reputace: 1300
Já je mám ve skleníku a i v některých květináčích každý rok. Někdy si nanosí mšice a ty zabiju výluhem z popelníku. Zabilo by to i slona. Mravence nechávám, provzdušnují půdu daleko lépe než žízaly a pokud mají jinde dostatek potravy, nic rostlinám neudělají. Asi 3 metry od pěstírny mám misku s cukrovou vodou. Efekt je takový, že tam chodí baštit a v hlíně mi dělají vzdušno. Zvýšeného odpařování jsem si všiml také, ale pokud už to překračovalo únosnou mez tak stačilo kolem rostlinky dát na zem trochu bílého netkaného svinstva a bylo po problému.padr píše: ↑05 kvě 2017 14:58Druhý škodič jsou mravenci - květináče mi stojí na hlíně, mravenci do něj zespodu nalezou a začnou kutat chodbičky. Nevypadá to, že by přímo škodili rostlině (pokud tam tedy nemají mšice), ale vynášejí hlínu a květináč rychle vysychá. Nějak ale nevím, jak s nimi úspěšně bojovat.
Takhle mimochodem pěstím bazalku. Naseju, pokryju bílou netkanou látkou a přijdu tam až ji rostlinky nadzvedávají. Na jednu zálivku.
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This
- padr
- Stálý člen
Sazenice jsou již pár dní v záhoně a (snad) jim rostou kořeny. Na vršek si budu muset ještě chvíli počkat, ty noční teploty pod 10°C jim moc dobře nedělají. Tady je směs sladkých i pálivých rostlin:

Krásně se vybarvily Cheiro roxa, ve skleníku byly úplně fialové, venku na slunci poněkud vybledly, ale snad zase ztmavnou

Na vyvýšeném záhoně ja část rostlin v jakémsi pařníčku a je na nich krásně vidět, jak jim svědčí volná půda a dostatek světla. Vyrazily spoustu nových listů a už tam jsou i první plody (na kraji jalapeno telica)

Vzpamatovalo se i Habanero - rostlinu mám třetím rokem (asi naposledy), konečně začíná pořádně růst:

No a poslední obrázek - rocota Montufar, našel jsem jí místo v stinnější části skleníku, ještě si toho nevšimla:

Celkově jsem na tom trochu lépe než vloni, ale měl jsem našláplo moc pěkně. Jenže jsem brzy provedl přesun do skleníku - rostliny nachladly, pustily se do nich mšice, slunce a slimáci a ztratil jsem tak minimálně měsíc. Holt mám jen jedny ruce, kromě chilli mám dalších 40(50?) sladkých paprik a hlavně rajčata - 40 různých odrůd, cca 60 rostlin.
Krásně se vybarvily Cheiro roxa, ve skleníku byly úplně fialové, venku na slunci poněkud vybledly, ale snad zase ztmavnou
Na vyvýšeném záhoně ja část rostlin v jakémsi pařníčku a je na nich krásně vidět, jak jim svědčí volná půda a dostatek světla. Vyrazily spoustu nových listů a už tam jsou i první plody (na kraji jalapeno telica)
Vzpamatovalo se i Habanero - rostlinu mám třetím rokem (asi naposledy), konečně začíná pořádně růst:
No a poslední obrázek - rocota Montufar, našel jsem jí místo v stinnější části skleníku, ještě si toho nevšimla:
Celkově jsem na tom trochu lépe než vloni, ale měl jsem našláplo moc pěkně. Jenže jsem brzy provedl přesun do skleníku - rostliny nachladly, pustily se do nich mšice, slunce a slimáci a ztratil jsem tak minimálně měsíc. Holt mám jen jedny ruce, kromě chilli mám dalších 40(50?) sladkých paprik a hlavně rajčata - 40 různých odrůd, cca 60 rostlin.
-
- Stálý člen
- Reputace: 339
Máš to krásné! Habanero super držák!Telica je pořádný kus!
Co děláš s tolika rajčaty a sladkými paprikami? Nejaký receptík? 

Náhoda je matka všech proměn.
- stankar
- Stálý člen
- Reputace: 1311
Taky mam dedu Haba, ale uz 5. nebo 6. rokem, jelikoz jsem se o nej nestaral vecnost, tak se mu nechce obrustat a ma jen 3 vetvicky, ktere mozna uz plodit nebudou, ale loni jsem z nej sklidil par plodu i v zime
Pokud mas to Haba dobre rozjete a dobre ho prezimujes, tak ti klidne jeste poslouzi 

Stankar s1 | Stankar s2 | Stankar s6 | Stankar s7 | Stankar s8 | Stankar s9 | Stankar s10
stankar1990@gmail.com
-
- Stálý člen
- Reputace: 3791
Zajímají mě (samozřejmě kromě chilli) ta rajčata, mám vysazených 30 druhů, která jsou tvá nejoblíbenější?
Bacula
- padr
- Stálý člen
S receptíky to je horší, v podstatě žádný nemám.
Zkoušel jsem vloni kvasit chilli:

Moc to nedopadlo. Poněkud to smrdělo, ale chuťově dobré. Uskladnil jsem to v lednici, postupně se to lepšilo, ale už nic takového podnikat nebudu.
Přímo do huby je nejlepší tahle úprava:

A moc rád mám pasty - rajčata, chilli, cukr, balsamico a pomalu několik hodin vařit a redukovat. Na konci vše rozmixuji, naleju do sklenic a bráním před sežráním. Žádná sterilizace, jen obrátím sklenice dnem vzhůru s horkou pastou uvnitř.
Zkoušel jsem vloni kvasit chilli:
Moc to nedopadlo. Poněkud to smrdělo, ale chuťově dobré. Uskladnil jsem to v lednici, postupně se to lepšilo, ale už nic takového podnikat nebudu.
Přímo do huby je nejlepší tahle úprava:
A moc rád mám pasty - rajčata, chilli, cukr, balsamico a pomalu několik hodin vařit a redukovat. Na konci vše rozmixuji, naleju do sklenic a bráním před sežráním. Žádná sterilizace, jen obrátím sklenice dnem vzhůru s horkou pastou uvnitř.