Čertova zahrádka

Naše pěstitelské snažení v roce 2017
Uživatelský avatar
padr
Stálý člen
Příspěvky: 359
Registrován: 29 črc 2015 10:13
Reputace: 653
Obrázky: 0
Bydliště: Slavkov u Brna

Čertova zahrádka

Příspěvekod padr » 21 bře 2017 14:44

Zkusím si také vést deníček, hlavně pro vlastní paměť.

Chilli pěstuji většinou venku na vyvýšeném záhoně. Něco málo mám ve skleníku, něco v normálním záhoně. Jednu kytku si nechávám přes zimu v květináči doma, aby bylo něco čerstvého na zub.

Sazenice nemám zdaleka tak vypiplané jako místní machři, protože vedle chilli potřebuji i kolem 40 rostlin normálních paprik a hlavně asi 60 rostlin rajčat (momentálně cca 30 odrůd). Skákat kolem toho můžu jen omezeně, takže přežijí jen ti nejsilnější.

První výsev jsem provedl 5.1.2017, do země šly:
Montufar Pi
Ring of fire
Cheiro roxa
Canario yellow
7pot Jonah
Naganero triple
Jolokia white
Pimento diomar

Vytvořil jsem si "growbox" - krabice z Ikey za cca 200 Kč (pokud si dobře pamatuji, mám ho již druhou sezónu), k tomu termostat w1209 od číňanů (případným zájemcům doporučuji hned verzi s krabičkou), 12V adaptér, kousek kabelu a obyčejnou žárovku.


ObrázekObrázekObrázek

O topení se stará obyčejná žárovka, kterou po vyklíčení vyměním za LED. Ta příliš netopí, takže svítí několik hodin za den.

Hlavní klad je ta bezúdržbovost - vyseju, nasadím žárovku, nastavím teplotu. Za týden začnu kontrolovat, jak vylezou sazenice, tak vyměním žárovku. Nic nenastavuji, nezalévám, nestarám se. Mám určitý propad, protože ne všechno klíčí stejně rychle, takže většinou nasazuji LED žárovku v době, kdy ještě některá semena nelezou (ale vylezlé sazenice by se začaly vytahovat). Případně jdou rostliny z boxu, protože už musím sít další várku a venku nemají tak jednoduché podmínky. A to vůbec nemluvím o tom, že míchám annuumky s chinenskama. Ale jak jsem říkal - podporuji přirozenou selekci, chci jen silné jedince :)

Uživatelský avatar
padr
Stálý člen
Příspěvky: 359
Registrován: 29 črc 2015 10:13
Reputace: 653
Obrázky: 0
Bydliště: Slavkov u Brna

Re: Čertova zahrádka

Příspěvekod padr » 21 bře 2017 15:04

První výsev nedopadl příliš dobře, vylezlo tak 60-70% semen. Usoudil jsem, že hlavním důvodem byl výsevní substrát (ve mně přece chyba být nemůže!). Použil jsem univerzální Gramoflor, mám s ním dobré zkušenosti (loni jsem si poničil sazenice Agro hnusem s glyfosáty). Substrát jsem míchal s perlitem a páleným jílem (zbyl mi z předělávky dna v akva). Na rostliny je to výborná směs, jsem s ní spokojený. Na klíčení už to taková hitparáda není, tak jsem poslušně naklusal pro supresivní substrát a pod něj dávám vlastní zeminu ze zahrady s Garmoflorem. Takto mi stačí 5l výsevního substrátu, který je drahý a já jsem držgrešle.

takže 10.2. šly do země:
Aji lemon drop
Jalapeno Telica
Shishito
Don Padron
Červená velká pálivá
Peperonchino
Jala Chichimeca
Habanero

Velká červená pálivá je nějaká divočina, která mi vyrostla místo kápií z vlastních semínek. Velké konzumní papriky s pálivostí - děti řvou, já zas skoro nic necítím, takže dobrý kompromis do salátu. Klíčivost díky substrátu výborná. Hned po nich šly do země také sladké papriky:
Monanta
Tamina
Corno di toro yellow
Hamík
Ester
Pimento najerano rojo
maxiroh
Citrina
Granova

26.2. nastává tlačenice u okna. Sazeničky jsem rozsázel do květináčků, trochu jim přitom potrhal kořínky a zasadil je do suchého substrátu, trvalo mi to přes hodinu, takže na konci si všechny způsobně lehly:
ObrázekObrázek

Stačilo ale den počkat a už vzývaly Raa:
Obrázek

Všímaví si všimnou, že tam jsou i sazeničky lilků a rajčat, ostatní si to teď přečetli. Lilky jsou taky potvory líné, takže musí do země brzy. Na rajčata mám zase spoustu objednávek od známých (jo, mám málo místa i času, ale jsem i měkkosrdcatej a co by člověk neudělal za pochvalu). Rajčata budu řízkovat, abych ušetřil za semena.

Sazenice mám u francouzkého okna otočeného přímo na jih, na nohy jim hřeje podlahový topení. Aby se měly jako prasata v žitě, tak jim ještě svítím zbytkem LED pásku (cca 1,5m, normální 5050 ledky, zbytek z osvětlení skleníku). Nestačí to, je z toho velká tlačenice, svítí jen na některé. Plácl jsem se přes kapsu a objednal z číny 5m pásků. Takže teď promýšlím konstrukci na příští sezónu. Něco, co žena psychicky unese, já sestavím a bude to zadarmo. Nemožné ihned, zázraky do dvou dnů.

Uživatelský avatar
Cenisek
Stálý člen
Příspěvky: 61
Registrován: 13 bře 2017 08:20
Reputace: 26
Obrázky: 0
Bydliště: Ostrava

Re: Čertova zahrádka

Příspěvekod Cenisek » 21 bře 2017 15:09

pěkné řešení ten growbox :-) sbírám v klidu inspiraci na další rok, možná bych tam jen místo té žárovky, která je vlastně jen topení, použil nějaký topný kablík. Měl jsem ho v terárku a asi tam bude poměr teplo/odběr lepší, nevadí mu vlhko mokro... a navíc by mě asi vadilo, že mě doma bliká žárovka podle toho jaká je teplota ....ve dne v noci pořád :-D
...připravit se! ...zamířit! ...PAL! :firychil:

Uživatelský avatar
padr
Stálý člen
Příspěvky: 359
Registrován: 29 črc 2015 10:13
Reputace: 653
Obrázky: 0
Bydliště: Slavkov u Brna

Re: Čertova zahrádka

Příspěvekod padr » 21 bře 2017 15:27

Topítka nemaje použil jsem žárovku a přes bednu hodím vždy deku. Slouží jako další izolant. V té fázi je potřeba jen teplo, ne světlo, takže se to dá strčit někam do kouta.

Uživatelský avatar
padr
Stálý člen
Příspěvky: 359
Registrován: 29 črc 2015 10:13
Reputace: 653
Obrázky: 0
Bydliště: Slavkov u Brna

Re: Čertova zahrádka

Příspěvekod padr » 23 bře 2017 15:32

Přidávám fotky z 15.3. - rostlinky z prvních výsevů se již začínají větvit a objevují se první minipoupákta.
Obrázek

Celkově se mi to tradičně nemůže vejít k oknu, rajčata začínají mít navrch. Jetš bude potřeba tak 14 dnů počkat, pak už pošupajdí do skleníku.
ObrázekObrázek

Zatím přemýšlím o toppingu (bo jak se to jmenuje). Dosud jsem papriky nikdy nezaštipoval a příliš si mi nezdá, že by to extra potřebovali. Youtube je plný videí bláznů, kteří napěstují keřiska, aby z nich pak udělali malé chudáčky s vysvětlením, že potřebují silné větve pro úrodu. A vrátí se tím v růstu o měsíc zpět.

Já tedy hnojím jen kompostem na podzim a při výsadbě trochu granulovaného hnoje. Během sezóny pak už jen vodu a případně wuxal kvůli vápníku. Tím pádem asi nemám tak špičkovou úrodu, ale zas nepotřebuji extra silné větve. Což mě vrací na začátek, jestli seřezávat nebo ne.

Uživatelský avatar
padr
Stálý člen
Příspěvky: 359
Registrován: 29 črc 2015 10:13
Reputace: 653
Obrázky: 0
Bydliště: Slavkov u Brna

Re: Čertova zahrádka

Příspěvekod padr » 27 bře 2017 11:40

Chodím očima postrkovat vyvýšený záhon, kam přijde většina chilli:
Obrázek

Zatím tam mám ředkvičky, špenát a pod. Všechno už je venku, ale většina asi nebude sklizena během 14 dnů, kdy bych tam chtěl dát první krasotinky. Tak z toho mám těžkou hlavu, co obětovat.

O víkendu bylo krásné počasí, tak jsem letnil. Všechno šlo ven, trnul jsem jak moc se popálí od sluníčka. Se sluníčkem to dopadlo celkem dobře, škody nejsou velké. Horši ale je, že mi něco žralo listy:
Obrázek
Zjistil jsem to až doma, prohledal rostliny a nic jsem nenašel. Ale přesto může někde nějaká housenka či něco obdobného být, tak jsem ve stavu nejvyšší pohotovosti.

pan_klobouk
Stálý člen
Příspěvky: 414
Registrován: 12 led 2016 21:06
Reputace: 250
Obrázky: 0
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Re: Čertova zahrádka

Příspěvekod pan_klobouk » 27 bře 2017 11:53

to byl fofr :D
pan_klobouk

hudobnik
Stálý člen
Příspěvky: 164
Registrován: 10 črc 2016 14:52
Reputace: 35
Obrázky: 0
Bydliště: Brno

Re: Čertova zahrádka

Příspěvekod hudobnik » 27 bře 2017 11:57

Nebojis sa vonku este mrazov?


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2017“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 18 hostů