Urychlení dozrávání plodů (papriček)
- matoha
- Stálý člen
- Reputace: 564
- Obrázky: 0
- Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)
Re: Urychlení dozrávání plodů (papriček)
jj ten pokrok po presune do indooru je badateľný na druhej strane mi začali dosť padať listy čo by až tak nevadilo ale čo vadí tak to sú vošky/mšice.celú sezónu som mal od nich pokoj tak neviem odkiaľ sa teraz nabrali ale fest mi pijú krv
-
- Stálý člen
- Reputace: 113
To je zvláštní. V sobotu jsem dal kytky domů a doposud (středa) u nich neupadl ani jeden list. Jestli to nebude tím, že jsem kytky v polovině září důkladně prostříhal. Pryč šli všechny květy, tvořící se plody, větvičky bez papriček a kvůli prosvětlení i hromada listů.
A pokud se týká mšic, nejlepší je mospilan. Akorát pozor na ochranou lhůtu!
A pokud se týká mšic, nejlepší je mospilan. Akorát pozor na ochranou lhůtu!
-
- Stálý člen
- matoha
- Stálý člen
- Reputace: 564
- Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)
jj čo bolo nezrelé to pekne dozrieva čo bolo dozreté a obraté padajú tomu listy asi to už chce oddychovať ale začína mi kvitnúť jeden z filius blue.bol dlhšie obratý bez plodov najprv pustil nové listy a pár dní nato aj kvety.keď to udrží a zaplodí možno stihne byť na vianoce červený namiesto stromčeka aspoň nebudem musieť dávať sviečky
asi ku nemu dohodím nejaké svetlo nech má motiváciu.foto bude keď bude čas na to lebo nestíham..

-
- Stálý člen
Dovolím si použít toto vlákno, abych odprezentoval výsledky svého letošního snažení.
Devil's Tongue Yellow

Squash Jamaican Yellow

Habanero Red

prý Fatalii Brown asi Fatalii Red

Dorset Naga

7 Pot Trinidad Jonah

Myslel jsem si, že letos uskutečním pouze jednu sklizeň, ale některé "žluto-oranžové" papričky (Devil's Tongue, Squash Jamaican, 7 Pot) začaly měknout, vysychat a hnědnout. Dotčené papričky jsem očistil, nakrájel a dal sušit.

Po 5 dnech sušení na radiátoru je výsledek uspokojivý.

Následuje 2. vlna. Do ní jsem přidal i pár červených papriček, které byly vývojově postiženy nedostatkem vápníku. Zajímavé ale je, že měknou, vysychají a hnědnou téměř výlučně papričky žluto-oranžové barvy.
[image]35344[/image

Devil's Tongue Yellow
Squash Jamaican Yellow
Habanero Red
prý Fatalii Brown asi Fatalii Red
Dorset Naga
7 Pot Trinidad Jonah
Myslel jsem si, že letos uskutečním pouze jednu sklizeň, ale některé "žluto-oranžové" papričky (Devil's Tongue, Squash Jamaican, 7 Pot) začaly měknout, vysychat a hnědnout. Dotčené papričky jsem očistil, nakrájel a dal sušit.
Po 5 dnech sušení na radiátoru je výsledek uspokojivý.
Následuje 2. vlna. Do ní jsem přidal i pár červených papriček, které byly vývojově postiženy nedostatkem vápníku. Zajímavé ale je, že měknou, vysychají a hnědnou téměř výlučně papričky žluto-oranžové barvy.
[image]35344[/image
-
- Stálý člen
Rok 2016 je za námi, vše je sklizeno a uklizeno. Dovolím si ukázat pár fotek ze závěrečné fáze.
Trinidad 7 Pot Jonah Orange před sklizní

Dorset Naga před sklizní

prý Fatalii Brown asi Fatalii Red před sklizní

Habanero Red před sklizní

Squash Jamaican Yellow před sklizní

Devil's Tongue Yellow před sklizní

Úroda zleva Dorset Naga / 7 Pot

Úroda zleva prý Fatalii Brown / Devil's Tongue

Úroda zleva Haba Red / Squash Jamaican

Celková úroda 2016

Bylo sklizeno i pár zelených papriček

Všechny papričky byly zbaveny stopky, rozkrojeny napolovic kvůli kontrole na plíseň a rozmixovány s příměsí oleje a soli. Vzniklý meziprodukt naředěn v poměru 1:1 s rozvařenou cuketou, aby výsledný produkt (Sambal) nebyl příliš suchý. Sambal byl naplněn do sklenic a sterilován.

Výsledkem je skoro 7l výborného domácího Sambalu.
Na závěr několik postřehů týkajících se jednotlivých druhů. Nejlepšími 3 druhy jsou: prý Fatalii Brown (nejvyšší výnos cca 170 papriček z rostliny, kvalitní nekazící se plody), 7 Pot (vysoký výnos, velké pevné hodně pálivé dužnaté plody) a Habanero Red (vysoký výnos, pevné tvrdé dužnaté plody).
Trinidad 7 Pot Jonah Orange před sklizní
Dorset Naga před sklizní
prý Fatalii Brown asi Fatalii Red před sklizní
Habanero Red před sklizní
Squash Jamaican Yellow před sklizní
Devil's Tongue Yellow před sklizní
Úroda zleva Dorset Naga / 7 Pot
Úroda zleva prý Fatalii Brown / Devil's Tongue
Úroda zleva Haba Red / Squash Jamaican
Celková úroda 2016
Bylo sklizeno i pár zelených papriček
Všechny papričky byly zbaveny stopky, rozkrojeny napolovic kvůli kontrole na plíseň a rozmixovány s příměsí oleje a soli. Vzniklý meziprodukt naředěn v poměru 1:1 s rozvařenou cuketou, aby výsledný produkt (Sambal) nebyl příliš suchý. Sambal byl naplněn do sklenic a sterilován.
Výsledkem je skoro 7l výborného domácího Sambalu.
Na závěr několik postřehů týkajících se jednotlivých druhů. Nejlepšími 3 druhy jsou: prý Fatalii Brown (nejvyšší výnos cca 170 papriček z rostliny, kvalitní nekazící se plody), 7 Pot (vysoký výnos, velké pevné hodně pálivé dužnaté plody) a Habanero Red (vysoký výnos, pevné tvrdé dužnaté plody).
Co víc se dá na tohle říct než že je to nádhera a úspěšný pěstitelský rok
Jinak ta Sambala ta vypadá taky žratelně
tento název ale slyším prvně, osvětlil bys z čeho byla uvařena ? 

Jinak ta Sambala ta vypadá taky žratelně

2SHU: pekne, akorat ty haba red se mi moc nezdaji, neni to neco jineho ? mel jsem nekolik kytek HabaRed z ruznych zdroju a zadna nesla tak do spicky.