Kendyho Terasa

Naše pěstitelské snažení v roce 2017
JurassicChilli
Stálý člen
Reputace: 583
Obrázky: 0

Re: Kendyho Terasa

Příspěvekod JurassicChilli » 26 čer 2016 20:16

Máš moc pekné rastliny a spústu plodov. Ja to mať takto pekne zaplodené, tak by som sa asi nezdržal a už by som určite niečo koštnul. :rolleyes: Ak nebudú nejaké extrémne výkyvy počasia, tak by som mal byť na tom plodovo podobne možno za mesiac. Páči sa mi hlavne to Rodeo F3 a zaujímalo by ma, či je úrodnejšie oproti Korálu. Plody majú podobné, dalo by sa povedať, že úplne rovnaké. Aký medzi nimi môže byť rozdiel? Pálivosť? Rannosť? Výnos? Výška rastliny? To Rodeo F3 vyzerá byť pekne veľké, kdežto moje Korále majú tak 20 cm a podľa internetu vyrastú maximálne do 35 cm.

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 26 čer 2016 20:28

Ještě moc zralé nejsou.

První se obsypala přezimovaná pepperoncina a ty už budou v technické zralosti. Alespoň nějaká větší část plodů. Ještě je tak dva týdny nechám (pořád se plody zvětšují) a budu první sklízet.

Další po nich byla Ring of Fire a Jala. Část plodů jalapenos už má tu správnou velikost, ale ještě se na nich neobjevila strupovitost. Telica moc strupovitá nejsou ani při finálním dozrání, ale počkám na první příznaky, než začnu sklízet.

Korál jsem nikdy neměl. Minulý rok jsem měl Large Red Cherry. Taky takové kulaté feferonky. Nízký pal, vynikající chuť. Ale štvalo mě, jaké z nich rostly obrovské a žíznivé keře. Moc zalévání. Plodů měla vcelku dost, ale na to, kolik s nimi bylo práce a kolik ve finále zabraly místa se mi to nezdálo moc efektivní. Tak jsem letos zkusil to Rodeo.

Podle semínek-chilli by měl vyrůst cca 100cm na výšku a 60 na šířku. Ten zhruba metr na výšku už má teď. Uvidíme, jak půjde dál. Měl by mít pálivost 5000 a dobu zrání 70 dní.

http://www.seminka-chilli.cz/rodeo-f3-50.html

Podle obrázků značná výnosnost, ale tak, jsou to reklamní obrázky že..

Chtěl jsem něco, co bych mohl křoupat k jídlu. Něco s tlustčí stěnou, ne extrémně pálivou a výraznější chutí. Doufejme, že jsem se trefil.

Erben61
Stálý člen
Reputace: 5228

Příspěvekod Erben61 » 26 čer 2016 20:39

:thumbup: Pěkný, fakt jsi v tuto chvíli asi šampion, co se velikosti a množství plodů týče. Mě jalapena baví, :jalapeno: :jalapeno: mám malinký, mrkvičky ,banana sweety taky začínají,cayeeny všechno mi taky jede, včetně zprclých anaheimů ,všecko množství maličkých plodů, květů, ale ty máš před ,,začátkem léta´´hotový papriky. Pověstný klobouček dolů. :wave: :tiphat:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 26 čer 2016 20:46

Já doufám, že stihnu dvě sklizně. :-) A že ta druhá bude výrazně větší, než ta první. I loni jsem je stihnul u jalapenos. a letos mám proti loňsku dost náskok.

Alespoň u toho, co rychle roste. Jala určitě, pepperoncina..

Měl jsem to loni dost posunuté. Někdy na konci července jsem u většiny kytek sklízel. Jak se jim odlehčilo od plodů, tak opravdu hodně povyrostly a nasadily na mnohem víc plodů. Stihly i dozrát, i když jsem něco nechal dozrávat doma s jablky. On byl loni problém s počasím. Když se kytky chystaly na druhou úrodu, tak přišli děsná a dlouhá horka a kytky shazovaly květy jeden vedle druhého. Teprve až se ochladilo, tak si je začaly držet.

JurassicChilli
Stálý člen
Reputace: 583

Příspěvekod JurassicChilli » 26 čer 2016 20:52

Korál pestujem prvý rok a zatiaľ veľká spokojnosť. Je to najrannejšia odroda zo všetkých ktoré mám. Ako prvá má už plody. Na internete som sa dozvedel, že môže mať až 30 000 SHU, takže by mala byť asi 6x "silnejšia" než Rodeo F3. To Rodeo F3 ma zaujalo. Možno ho na budúci rok zasejem a budem v praxi sledovať rozdiely medzi ním a Korálom.

Ale rastlinky máš fakt luxusné. Holt Jižní Morava je Jižní Morava. :thumbup:

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 26 čer 2016 21:06

Je to tak. U nás roste všechno jak blbé.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 07 črc 2016 11:36

Tak jsem si experimenálně ověřil, jak dlouho vydrží granulovaný koňský hnůj udržovat dostatečné množství živin v substrátu.

Při doporučeném dávkování (dávkoval jsem do substrátu a ten přišel do květináčů) je to +- dva měsíce. V závislosti na velikosti květináče, velikosti rostliny a množství a velikosti plodů. Já mám rostliny velké a mají spoustu plodů :-)

Ty dva měsíce jsem prakticky nehnojil. Žili jenom z toho granulátu, plus dostali párkrát wuxal (ve kterém je trošku dusíku) na list.

Ale holky už přestaly stíhat dodávat živiny. Začaly mi rychle dozrávat malé plody. Místo toho, aby se kytka snažila nechat dozrávat nějaký z té hromady velkých plodů, co na ní visí, tak nechává dozrávat prťavé plody pár týdnů po opylení. Nestíhá a snaží se zachránit alespoň něco. Což mi teda vadí, protože bych rád viděl, že i ten nový malý plod hezky doroste do standardní velikosti.

Plus mi ajiny začaly ve větší míře shazovat malé lístky. Každý den několik. Mají jich pravda spoustu, takže nějaké akutní nebezpečí nehrozí, ale je vidět, že něco je špatně.

Vzhledem k tomu, že mi během těch dvou měsíců sesedl substrát v květináčích, tak jsem hezky přihodil ke kytkám další hrst granulátu (do věších květináčů víc, do menších méně) a zakryl ho trochou čerstvého substrátu. To jiste pomůže, ale nepomůže to hned.

Takže se konečně dočkaly a včera odpoledne dostaly do zálivky hnojivo. Jednak plnou dávku lignohumátu a hlavně téměř plnou dávku hoštického tekutého s guanem. Má NPK myslím 7-4-6 (zhruba), takže dostanou jak dusík, tak draslík. Dávkují se dvě víčka na 6 litrů. Do 5 litrových konví jsem dával 1,5 víčka. Skoro doporučené množství.

Uvidíme, jak se osvědčí, ale myslím, že ještě tak za 10 dní jim dám ještě jednu dávku, i když už slabší.

Kytky jsou už velké, tak se přehnojení až tak nebojím. Mají to kam skládat.

O víkendu pošlu fotky.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 10 črc 2016 12:23

Tak přihnojení zabralo.

Ajiny omezily padání malých listů a kytky začaly nechat dozrávat i velké plody. Vývoj správným směrem je dobře vidět u nejvíc přetížených pepperoncin, u kterých začala tmavnout tak třetina, možná polovina všech plodů. I když na fotkách to díky stínům není až tak dobře vidět.

A teď slíbené obrázky:

Nejdříve celkový pohled. Začíná mi to tam pěkně džungovatět.
32243

Jala numex piňata, přezimovaná pepperonicna, Jala Teica. Tři v jednom.
32239

Další pepperoncina. Tentokrát nepřezimovaná, z letošního výsevu. Taky jsou přetížená a kytka mi začala dozrávat malinké plody. Ale lepší se to.
32240

Plody na Thai Red. Nedařilo se mi ji pořádně vyfotit. Pořád je přesvícená. Plodů je ale spousta.
32244

Malý náhled na Ring of Fire.
32241

Anaheim
32235

Long Slim Cayeny
32236

Rodeo F3
32242

Detail plodů na el Oro da Equador
32237

A jeden ze dvou pomocníků. Druhému (černému) se zapózovat nechtělo.
32238

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2017“