Prosím Tě když máš s nima zkušenost, dojdou mi ,když je otrhám zelený....mám malý stromek ale spoustu plodů....chci mu odlehčitR-Ha píše:Zavarené nakrájané na kolieska sú vynikajúce. Až lutujem že som tento rok nenasadil mrkvičku. Teraz si ale nevspomínam či sm mal aj ja tvrdé ale mislím že boli o niečo tuhšie ako jala. Pamätám si ale že keď som ich nechal dlhšie dozreté na rastline tak praskali po celej dľžke.
Kendyho Terasa
- Erben61
- Stálý člen
- Reputace: 5228
- Obrázky: 0
Re: Kendyho Terasa
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Všechny papriky dochází po otrhání. Ale záleží na tom, jak moc jim chybělo k dozrání, když je otrháš. Když je necháš, až první začnou oranžovět a pak je všechny sebereš, tak je IMHO velká šance, že ti všechny dojdou do oranžova. Když je sebereš dřív, tak možná taky, ale je to větší riziko.Erben61 píše:Prosím Tě když máš s nima zkušenost, dojdou mi ,když je otrhám zelený....mám malý stromek ale spoustu plodů....chci mu odlehčitR-Ha píše:Zavarené nakrájané na kolieska sú vynikajúce. Až lutujem že som tento rok nenasadil mrkvičku. Teraz si ale nevspomínam či sm mal aj ja tvrdé ale mislím že boli o niečo tuhšie ako jala. Pamätám si ale že keď som ich nechal dlhšie dozreté na rastline tak praskali po celej dľžke.![]()
Toto netuším trhal som len dozreté.Erben61 píše:
Prosím Tě když máš s nima zkušenost, dojdou mi ,když je otrhám zelený....mám malý stromek ale spoustu plodů....chci mu odlehčit![]()
Docházím k závěru, že bakatum jsou nějak moc citlivé na koňský hnůj. Přihnojoval jsem a Ekvádorské zlato se tváří přehnojené jako prase. Okraje listů zkroucené nahoru. Jako jediná kytka. Všechny ostatní jsou v pořádku. A to je to kytka jako kráva. co kytka.. Pořádný strom to je. A přesto je přehnojená.
Příští rok si na to dám pozor a pro bakatum zkusím kravský hnůj.
Příští rok si na to dám pozor a pro bakatum zkusím kravský hnůj.
- matoha
- Stálý člen
- Reputace: 564
- Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)
kendy cca na 7 strane píšeš toto:
Přidal jsem k němu granulovaný
koňský hnůj a čerstvý substrát s
perlitem. Prostudoval jsem dávkování
koňského hnoje. Dávkování je na váhu,
tak jsem odměřil první dávku do
litrového květináče a další už dával
podle objemu.
Zhruba na 10-12 litrů starého
substrátu jsem dával cca 0,75 litru
granulovaného koňského hnoje.
Většinu přímo do substrátu a asi
zhruba čtvrtinu jsem přidával až
nahoru do květináče. Přidával jsem
substrát až zhruba 5 cm pod okraj,
posypal granulátem a zakryl poslední
vrstvou substrátu.
si si istý že tá dávka hnojiva bola v poriadku?nepoznám presne dávkovanie konského granulovaného hnojiva ale vychádzam z toho čo som čítal (asi na seminka-chilli.cz) že pri presádzaní dať na jednu rastlinku 10 gramov granulovaného guána (to a tak som pridával ja) a neverím že konský granul.hnoj je až o toľko slabší aby si ho dal trištvrte litra na 10 až 12 litrov aj keď už používaného substrátu.podľa mňa je to konská dávka..
Přidal jsem k němu granulovaný
koňský hnůj a čerstvý substrát s
perlitem. Prostudoval jsem dávkování
koňského hnoje. Dávkování je na váhu,
tak jsem odměřil první dávku do
litrového květináče a další už dával
podle objemu.
Zhruba na 10-12 litrů starého
substrátu jsem dával cca 0,75 litru
granulovaného koňského hnoje.
Většinu přímo do substrátu a asi
zhruba čtvrtinu jsem přidával až
nahoru do květináče. Přidával jsem
substrát až zhruba 5 cm pod okraj,
posypal granulátem a zakryl poslední
vrstvou substrátu.
si si istý že tá dávka hnojiva bola v poriadku?nepoznám presne dávkovanie konského granulovaného hnojiva ale vychádzam z toho čo som čítal (asi na seminka-chilli.cz) že pri presádzaní dať na jednu rastlinku 10 gramov granulovaného guána (to a tak som pridával ja) a neverím že konský granul.hnoj je až o toľko slabší aby si ho dal trištvrte litra na 10 až 12 litrov aj keď už používaného substrátu.podľa mňa je to konská dávka..
- matoha
- Stálý člen
zabudol som dopísať..bavil som sa s pani čo hnojivá predáva a dozvedel som sa asi toľko že konský hnoj môže (nemusí) obsahovať rôzne semená aj keď je granulovaný.ďalej že na kravský si mám dávať veľký pozor lebo je veľmi agresívny a je lepšie ním vyhnojovať už na jeseň lebo na jar je neskoro a páli rastlinky.tým pádom je do nádob skôr nepoužiteľný.a hlavne si mám dávať pozor na holubince a nepoužívať ich vôbec - kvôli chorobám ktoré holuby roznášajú najznámejšia je asi tuberkulóza.takže ja zostanem pri granulovanom hošt. guáne (10g pod rastlinku pri presádzaní do finálnej nádoby) a tekutých hoštic.slepičincoch cca o dva mesiace na to podľa návodu max. 1 vršok na 3 litre vody
Granulovaný koňský hnůj je
1) Fermentovaný. Tedy můžeš ho použít kdykoliv. na podzim se používá čerstvý koňský hnůj, který v půdě následně teprve fermentuje.
2) Prohřátý v páře, která spolehlivě zničí zárodky semen, která prošlá trávícím traktem zvířete neporušená.
Používám konkrétně tohle (z jiného eshopu):
http://www.ok-shop.cz/forestina-hostick ... 025-179155
NPK 1,5% N + 2% P2O5 + 2% K2O
Hlavní termíny pro aplikaci hnojiva:
březen, duben, květen, červen, červenec, srpen
Dávkování:
> základní hnojení 1,3 - 3 kg na 10 m2 před výsadbou
> vyhnojení skleníku 2 - 4 kg na 10 m2 před výsadbou
> dávka na jeden truhlík (50 cm) s balkónovými rostlinami 200 - 300 g
> růže a trvalky 100 - 200 g na 1 rostlinu
> zelenina a ovoce 300 - 400 g na 1 rostlinu
> jehličnany a okrasné keře 600 - 800 g na rostlinu
> podzimní příprava půdy 1,5 - 3 kg na 10 m2
Ten termín "pro jednu rostlinu" je takový dost zavádějící. Půlmetrové jala a jedenapůlmetrové Ekvádorské zlato je pořád jedna rostlina, ale zjevně by se mělo dávkovat trošku jinak.
Odměřil jsem do litrového květináče těch cca 350-400g a následně dávkoval podle objemu, abych to nemusel vážit. do 8 litrových květináčů s malými rostlinami trošku méně, do 15 litrových s velkými rostlinami trošku víc.
Ale spíš jsem dával trošku méně. Protože mám 19 rostlin, které jsem hnojil hned v květnu při přesazení a dohnojoval teď a pořád mi ještě trošku toho granulátu zbylo.
Všechny annumky jsou v pořádku, ale bakatum mají každou chvíli nějaké trable. Nejdřív chloróza u všech a teď přehnojení. Ale je to jenom u jedné z nich. Ajiny vypadají bez problémů, stejně jako annumky, ale el Oro Da Equador je přehnojený.
Holt ho nechám drobet vyschnout a bude nějakou dobu dostávat čistou vodu.
1) Fermentovaný. Tedy můžeš ho použít kdykoliv. na podzim se používá čerstvý koňský hnůj, který v půdě následně teprve fermentuje.
2) Prohřátý v páře, která spolehlivě zničí zárodky semen, která prošlá trávícím traktem zvířete neporušená.
Používám konkrétně tohle (z jiného eshopu):
http://www.ok-shop.cz/forestina-hostick ... 025-179155
NPK 1,5% N + 2% P2O5 + 2% K2O
Hlavní termíny pro aplikaci hnojiva:
březen, duben, květen, červen, červenec, srpen
Dávkování:
> základní hnojení 1,3 - 3 kg na 10 m2 před výsadbou
> vyhnojení skleníku 2 - 4 kg na 10 m2 před výsadbou
> dávka na jeden truhlík (50 cm) s balkónovými rostlinami 200 - 300 g
> růže a trvalky 100 - 200 g na 1 rostlinu
> zelenina a ovoce 300 - 400 g na 1 rostlinu
> jehličnany a okrasné keře 600 - 800 g na rostlinu
> podzimní příprava půdy 1,5 - 3 kg na 10 m2
Ten termín "pro jednu rostlinu" je takový dost zavádějící. Půlmetrové jala a jedenapůlmetrové Ekvádorské zlato je pořád jedna rostlina, ale zjevně by se mělo dávkovat trošku jinak.
Odměřil jsem do litrového květináče těch cca 350-400g a následně dávkoval podle objemu, abych to nemusel vážit. do 8 litrových květináčů s malými rostlinami trošku méně, do 15 litrových s velkými rostlinami trošku víc.
Ale spíš jsem dával trošku méně. Protože mám 19 rostlin, které jsem hnojil hned v květnu při přesazení a dohnojoval teď a pořád mi ještě trošku toho granulátu zbylo.
Všechny annumky jsou v pořádku, ale bakatum mají každou chvíli nějaké trable. Nejdřív chloróza u všech a teď přehnojení. Ale je to jenom u jedné z nich. Ajiny vypadají bez problémů, stejně jako annumky, ale el Oro Da Equador je přehnojený.
Holt ho nechám drobet vyschnout a bude nějakou dobu dostávat čistou vodu.
- matoha
- Stálý člen
ten termín 10 gramov na rastlinku je pod priesadu takže treba rátať cca 10 až 30 cm vysokú rastlinku a nie jeden a polmetrové mláďa žirafy
samozrejme pod menšiu odrodu dám trochu menej ako 10 gramov.
ten konský hnoj je niečo iné v popise píšu že granulované na obale už nie a 157 korún za 8 kg je niečo úplne iné ako som mal na mysli ja lebo 1 kg granulovaného guána má stálo skoro 5 eur a to fakt nesedí.podľa toho čo píšu k tomu hnoju že 300 až 400 gramov na jednu rastlinku to máš dobre a ja používam asi niečo ako koncentrát.
ten konský hnoj je niečo iné v popise píšu že granulované na obale už nie a 157 korún za 8 kg je niečo úplne iné ako som mal na mysli ja lebo 1 kg granulovaného guána má stálo skoro 5 eur a to fakt nesedí.podľa toho čo píšu k tomu hnoju že 300 až 400 gramov na jednu rastlinku to máš dobre a ja používam asi niečo ako koncentrát.