Kendyho Terasa

Naše pěstitelské snažení v roce 2017
Kendy
Moderátor
Reputace: 759
Obrázky: 0

Re: Kendyho Terasa

Příspěvekod Kendy » 07 čer 2016 10:03

goodspeed79 píše:Ahoj tak problém je přesně jak Pise kolega Kendy. ..blokace příjmu prvků. . Osobě používám hnojivo kristalon paprika rajče a tam se týdne strida vápník.fosfor a dusíkate .. jinak další poznatek je ze odstranit první papriku v prvním a druhém větvení na hlavním stonku má velký význam pro další násadu kvetu a následné plodů a zároveň se paprika nezastaví v růstu stonku..
No.. Kendy se na to ptal :-)

Pokud je to blokace. Jak je možné, že tím trpí jenom kytky jednoho rodu (baccatum) a annumky problém nemají?
Proč se to víceméně samo spravilo?

BTW: to s tou první parpikou není až tak přesné. Je dobré odstranit květy nasazené příliš brzy. První květ zpravidla roste na prvním rozdělení. Já letos otrhal snad několik set květů na parpikách, které mi doma kvetly před tím, než jsem je mohl vysadit ven.

Pokud už jsou venku a mají rozumnou velikost, tak není důvod jim ty květy brát. Pokud se na to kytka nebude cítit, tak stejně květ shodí sama. Je pak úplně jedno, kde ten plod naroste. Klidně může znovu vyrůst na prvním rozdělení a není důvod ho odstranit. Je to plod jako každý jiný. Pokud už kytka bude mít plodů moc (na svoji velikost), tak další květy už bude shazovat. První a druhé větvení není ničím vyjímečné proti jiným větvením.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 07 čer 2016 11:32

Ještě bych rád dodal.

Já jsem vcelku nakloněn myšlence, že je za tím nedostatek stopového prvku (pravděpodobně železa, ale mohou za tím být i jiné), nebo potažmu skutečnost, že přemíra jednoho prvku bránila ve vstřebávání jinému. Klidně to tak mohlo být. Je to i docela pravděpodobné. Moje další teorie je vlastně jenom nedostatek fosforu (tomu nahrávají zase jiné argumenty).

Proč tím trpí zejména baccatum by se taky vysvětlit dalo. Jsou prostě jiné než annumky :-) a jejich chemismus se dostal přes nějakou hranici dřív, než chemismus annumek.

Ale zdá se mi divné, proč k tomu došlo a proč to zase více-méně samo odeznělo.

Zrzek
Stálý člen
Reputace: 826

Příspěvekod Zrzek » 07 čer 2016 16:17

Ty bílé lístky jsou celkem mladé, pokud by to byl nedostatek něčeho tak by to mělo začínat u nejstarších listů (při nedostatku železa, což by to připomínalo by šli spíše do žluté barvy a né tak čistě bílé) a taky to že úplně nové lístky jsou v pořádku mi vnuklo myšlenku, že je to spíše vnější poškození. Tipl bych že toho wuxalu bylo více a může za to on, nebo na něj přehnaná reakce.
Spíše než abych do nich teď cpal další věci, bych je raději nechal týden odpočinout (jen vodu) a uvidíš.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 07 čer 2016 17:07

Zrzek píše:Ty bílé lístky jsou celkem mladé, pokud by to byl nedostatek něčeho tak by to mělo začínat u nejstarších listů (při nedostatku železa, což by to připomínalo by šli spíše do žluté barvy a né tak čistě bílé) a taky to že úplně nové lístky jsou v pořádku mi vnuklo myšlenku, že je to spíše vnější poškození. Tipl bych že toho wuxalu bylo více a může za to on, nebo na něj přehnaná reakce.
Spíše než abych do nich teď cpal další věci, bych je raději nechal týden odpočinout (jen vodu) a uvidíš.
Wuxal jsem jim dal proto, protože jsem měl spoustu bílých listů. Tedy nejdřív byl problém, potom až wuxal.

Zrzek
Stálý člen
Reputace: 826

Příspěvekod Zrzek » 07 čer 2016 18:17

To mě teda fakt zajímá. Tak snad to nebude nic závažného. Držím palce

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 07 čer 2016 18:30

Zrzek píše:To mě teda fakt zajímá. Tak snad to nebude nic závažného. Držím palce
:-) Popravdě si nemyslím, že je to nějaký velký problém. Mě to (asi stejně jako tebe) zaujalo. Zajímalo by mě, co se stalo.

goodspeed79
Stálý člen
Reputace: 11

Příspěvekod goodspeed79 » 08 čer 2016 09:43

Ahoj tak jsem trošku hledal jak vy řešit problém. Můj osobní názor, nejdřív bych změřil pH pudy, podle kyselosti můžeš potvrdit blokaci příjmu prvků. Dal jsem nasel hodně šikovnou stránku kde jsou popsány příznaky od chorob a virů az po nedostatek prvků a také patogeny..
https://seminis.co.uk/information/disea ... -eggplant/

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 08 čer 2016 09:46

goodspeed79 píše:Ahoj tak jsem trošku hledal jak vy řešit problém. Můj osobní názor, nejdřív bych změřil pH pudy, podle kyselosti můžeš potvrdit blokaci příjmu prvků. Dal jsem nasel hodně šikovnou stránku kde jsou popsány příznaky od chorob a virů az po nedostatek prvků a také patogeny..
https://seminis.co.uk/information/disea ... -eggplant/
:-) Děkuji za snahu i za odkaz. Určitě si to pročtu.

Ph se mi ale moc měřit nechce. Vzhledem k tomu, že je to loňský substrát, ve kterém všechno dobře roste (jak annumky, tak baccatum) se mi moc nezdá, že by ph bylo vyšinuté.

Navíc, jak jsem napsal, na nových listech žádný problém není. Takže i když problém byl (a já nevím jaký), tak teď už není.

Nicméně za ten odkaz jsem ti opravdu vděčný. nikdy nezaškodí si něco takového pročíst.

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2017“