Ten tyčový mixér je vlastně taky tříštivý mlýnek.
Tříštivý mlýnek je o tom, že nějaké nože surovinu vysokou rychlostí rozmlátí a roztříští. Tyčový mixér a ten strojek z Lídlu fungují stejně.
Dražší jsou potom přístroje, které mají uvnitř něco jako "mlýnské kameny" a doopravdy chilli, nebo kávu pomelou v pravém slova smyslu.
Ty jsou lepší, protože v těch tříštivých se může káva i chilli přepalovat. Malé drobné části látají vysokou rychlostí po nádobě a tím se zahřívají. mohou se přepálit a káva, nebo chilli zhořkne.
Dá se mlít i na těch tříštivých. Já taky melu s tyčovým mixérem. Ale musíš opatrně. Nemůžeš to tam prostě dát a držet knoflík, dokud se ti to nezdá dost jemné. Je potřeba dělat přestávky a nechat surovinu vychladnout.
Mletí papriček
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Příspěvky: 920
- Registrován: 26 úno 2016 14:23
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
Re: Mletí papriček
Ďakujem za odpoveď. Moc mi pomohla. Tak ja teda ten kafemlýnek kupovať asi nebudem, ak to zvládne aj tyčový mixér. O tom pripalovaní viem. Niečo som si tu na fóre o mletí už prečítal, takže budem si dávať pozor. Mlieť budem po malých dávkach, ktoré využijem za pár dní. Nebudem mlieť naraz veľké množstvo, pretože by mi aj tak z mletých papričiek vyprchala aróma.
Re: Mletí papriček
Musíš počítat s tím, že to neumeleš tak krásně rovnoměrně, jako je namletá kupovaná paprika. Budeš tam mít i větší a menší kousky. IMHO to nijak nevadí, ale počítej s tím.
- franco
- Stálý člen
- Příspěvky: 255
- Registrován: 13 led 2016 14:14
- Reputace: 134
- Obrázky: 0
- Bydliště: Villa Fudemus
Re: Mletí papriček
Ak ti môžem poradiť, po zomletí presitkuj tú mletú papriku cez jemné sitko, čo ti zostane na sitku, šupni zas do mixéra. U nás sa volakedy mlela domáca sladká paprika v trieštivom mlynčeku vyrobenom z plastového kýbla a vysokootáčkového motora s nožom z nereze, taká zväčšenina trieštivého mlynčeka na kávu, no a po namletí sme preosievali papriku cez sitká na múku.JurassicChilli píše:Ďakujem za odpoveď. Moc mi pomohla. Tak ja teda ten kafemlýnek kupovať asi nebudem, ak to zvládne aj tyčový mixér. O tom pripalovaní viem. Niečo som si tu na fóre o mletí už prečítal, takže budem si dávať pozor. Mlieť budem po malých dávkach, ktoré využijem za pár dní. Nebudem mlieť naraz veľké množstvo, pretože by mi aj tak z mletých papričiek vyprchala aróma.

- JurassicChilli
- Stálý člen
- Příspěvky: 920
- Registrován: 26 úno 2016 14:23
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
Re: Mletí papriček
To by mi nevadilo. Kľudne môžu byť aj väčšie kúsky. Ide mi hlavne o to, aby to papriku rozdrvilo na sypkú hmotu. Pred pár rokmi, keď som pestoval chilli som sa bláhovo spoliehal, že mi papriky zomelie mlynček na mak, tak som bol sklamaný a celá úroda červeného Cayenne ostala nezomletá, pretože hoci boli papriky krásne usušené, tak pri mletí v mlynčeku na mak ako by stále v nich bol nejaký aromatický olejíček, ktorý bránil mletiu. Proste sa to na mlynčeku na mak zomlieť nedalo. Preto by som chcel byť na túto sezónu lepšie pripravený.Kendy píše:Musíš počítat s tím, že to neumeleš tak krásně rovnoměrně, jako je namletá kupovaná paprika. Budeš tam mít i větší a menší kousky. IMHO to nijak nevadí, ale počítej s tím.
Re: Mletí papriček
Jak jsem napsal. Používám na mletí nějaký ten cutter z tyčového mlýnku. Žádný problém nemám.
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Příspěvky: 920
- Registrován: 26 úno 2016 14:23
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
Re: Mletí papriček
Super nápad. Niekde som tu čítal, že niekto používa aj paprikové vločky. To by tiež nemuselo byť zlé. Hrubšie vločky do gulášu a jemnejšie zomletá paprika na finálne dochucovanie na tanieri.franco píše: Ak ti môžem poradiť, po zomletí presitkuj tú mletú papriku cez jemné sitko, čo ti zostane na sitku, šupni zas do mixéra. U nás sa volakedy mlela domáca sladká paprika v trieštivom mlynčeku vyrobenom z plastového kýbla a vysokootáčkového motora s nožom z nereze, taká zväčšenina trieštivého mlynčeka na kávu, no a po namletí sme preosievali papriku cez sitká na múku.

- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5597
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9550
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mletí papriček
Pokud to chci do jidla, kde se to bude delsi dobu varit, tak je nejlepší obyčejný a poctivý hmoždíř. Jinak tristivý mlynek. Ale papricky suším po pulkách a melu či rozmlatím tesne pred spotrebou, tím mi prijde zachovaní hlavne vůně.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host