Kendyho Terasa

Naše pěstitelské snažení v roce 2017
Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159
Obrázky: 0

Re: Kendyho Terasa

Příspěvekod Dr.Pedr » 18 bře 2016 16:40

Slunce dokáže divy i za oknem..(proto se u skleníků zapatlávají skla bílou barvou nebo se přes ně přehazuje rákosový koberec...s otužováním to chce opatrně...nějaký čas polostín a pomalu přidávat na intenz. slunečního svitu...(každý den chvilku a v čase kdy sluníčko nemá takovou sílu) :tiphat:

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 18 bře 2016 18:26

Dr.Pedr píše:Slunce dokáže divy i za oknem..(proto se u skleníků zapatlávají skla bílou barvou nebo se přes ně přehazuje rákosový koberec...s otužováním to chce opatrně...nějaký čas polostín a pomalu přidávat na intenz. slunečního svitu...(každý den chvilku a v čase kdy sluníčko nemá takovou sílu) :tiphat:
Jo.. Já vím.. Ale moderní okna zadrží okolo 98% ultrafialového záření. To není to stejné jako stará skla na skleníku. Myslel jsem, že popálení není možné. Asi to souvisí s tím, že předtím neměly žádné přirozené světlo, takže jim stačilo i málo.

Navíc to chytlo jenom jalapena (Serrano jsou taky taková jalapena). Ty jsou opravdu na popálení hodně citlivá. Další dvě přesazené úplně stejně (Anaheim a El Oro de Ecuador) jsou zcela v pořádku.

No.. Člověk se pořád učí. Holky to přežijí, i když je to asi na chvilku zpomalí.

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 18 bře 2016 18:40

Jasně... :thumbup: ...zastávám heslo že ,,když už si mám něco podělat ..tak podle svého,, ..čilichili přeloženo ..pokus - omyl..kytky to přežijou jde se dál.. :respect:

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 31 bře 2016 21:06

Tak jsem se dnes po delší době dostal k focení.

Fotil jsem poměrně dost pozdě večer. Zdá se mi, že některé mají dost svěšené listy. Připouštím, že fotky jsou nic moc. Nejsem moc dobrý fotograf a foťák by to asi chtělo novější.

Vzhledem k tomu, že se mi nelíbí, jak fórum vkládá vodoznak do obrázků, tak jsem sice fotky nahrál do galerie, ale současně i k sobě na doménu a linkuju je zvenku.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Dělají mi holky vcelku radost. Mám je už skoro všechny v litrových květináčích za okny. Svítím ještě asi třem. Ani bych nemusel, ale nemám za okny místo. Vedu s manželkou boj o "místo na slunci". Bylinky jsme ji už přestěhoval ven s tím, že budu hlídat noční teploty a případně je dám na noc do tepla. Teď ještě něco vymyslet s tou hromadou orchidejí, co za oknem zabírají místo pro chilli. nějak to o víkendu musím vymyslet a půjde na okno i zbytek.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Pár listů je popálených od sluníčka. Překvapivě (pro mě překvapivě) mě je spálilo slunce přes okno. minulý rok se mi to nestalo. ale minulý rok jsem kytkám nesvítil a nebyly bez přirozeného světla. Asi to bude tím, že žily jenom na umělém a pak je dokázalo popálit i to málo ultrafialového záření, které přes současné sklo dokáže projít.

sakevi
Stálý člen
Reputace: 26

Příspěvekod sakevi » 02 dub 2016 08:27

Zajimava zkusenost s temi popalenymi listy.. Mel jsem letos taky poprve pod lampama, ted jsou za oknem a nic neregistruju..

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 02 dub 2016 08:59

možná máš v okně lepší skla, nebo jsi při svícení použil lampu, která vydávala i něco ultrafialového záření..

Já dával na okno už třetí vlnu a vždycky mi to jednu nebo dvě popálilo. vždycky starší listy.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 10 dub 2016 14:03

Další update zhruba po 14 dnech.

Všechno roste jako z vody :-) Letos asi jen stěží budu moci čekat s finálním přesazením na Zmrzlé. To by mě žena asi vynesla z domu v zubech.

První vlevo je El oro da Equador. Roste nehorázným způsobem. Vytváří velké listy, ale zatím se nevětví. Vpravo jsou dvě přezimované. Ta velké jsou Italská pepperroncina, vedle Jala Telica. Telica by potřebovala přesadit. Rostou, ale pomalu. Nechám to na finální přesazení. Jsou to Jala, s těmi není kam spěchat. Uprostřed Anaheim, který taky neví co by roupama dělal.
Obrázek

Detail Anaheimu
Obrázek

Zazimovaná Pepperoncina se zuřivě snaží kvést. Uštípal jsem už desítky květů a přestalo mě to bavit. Nechám to být. Stejně to kytka asi shodí sama.
Obrázek

Další okno. Holky se trošku vytahují, ale nic co by vadilo
Obrázek

Pár detailů..
Obrázek
Obrázek

Třetí okno.. Ty dva prázdné květináče nejsou úplně prázdné. Kočičí terorista mi ožral jednu kytku. Myslel jsem (doufal jsem), že ještě podroste, ale už měsíc vypadá stejně. Jsou to Jala Numex pinata. Tak jsem před týdnem dal naklíčit další dvě Jala. Numex Pinatu jsem měl poslední, a ještě jednu Tellicu. Obě dvě už začínají klíčit, tak jsem je dal rovnou do litrového květináče. není zrovna brzo.. Ale jsou to Jala. S těmi ještě stíhám.
Obrázek

Pár detailů
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Takhle vypadá ta okousaná chudinka. Zajímavá věc, že ve stejném stavu už měsíc. Ani nezdechal, ani nenasadila na nové listy. Asi to už s ní vzdám.
Obrázek

VrteP
Stálý člen
Reputace: 462

Příspěvekod VrteP » 10 dub 2016 18:03

Ahoj máš pěkný klacky který jedou nekolikátý rok.Letos možná zkusím taky něco zazimovat.
Jinak velká trpělivost s mrzáčkem.Držím palce ať to rodýchá.
S pozdravem VrteP p.s. Díky za rady.

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2017“