Predstavenie

Vaše koníčky, krom pěstování chilli :tiphat:
JurassicChilli
Stálý člen
Reputace: 583
Obrázky: 0

Predstavenie

Příspěvekod JurassicChilli » 26 úno 2016 15:52

Ahojte chillimaniaci!

Volám sa Peter. Mám 42 rokov a pestovaniu rastlín sa venujem už asi 30 rokov. Pestujem hlavne liečivé byliny, citrusy a iné tropické, subtropické a exotické rastliny. V minulosti som už pár rokov pestoval aj chilli, ale moc to u nás doma nikto nejedol, lebo nikto nemal rád pálivé jedlo, tak som sa chilli venoval len okrajovo. V minulom roku (2015) mi ale akosi záhadne začalo chutiť ostrejšie jedlo (asi som tehotný hehe :sm: ) a tak som si povedal, že sa o chilli začnem trochu bližšie zaujímať.

Takže tento rok začínam skromnejšie s pár odrodami a uvidím ako to dopadne, aká bude úroda a či ju zvládnem spracovať. Ak to bude v pohode, tak na budúci rok trochu rozšírim počet pestovaných odrôd.

Tento rok som teda zasadil toto:

- Cayenne červené
- Cayenne žlté
- Acapulco purple
- Koral
- Trinidad Moruga Scorpion
- Serenade (z plodu kúpeného v Lidli, takže nemám úplnú istotu, či je to skutočne Serenade)
- Scotch Bonnet (podobne ako Serenade tiež z plodu z Lidlu a tiež neistota, či je to Scotch Bonnet, viz iné vlákno na tomto fóre.)

potom nejaké sladké papriky

- kápia Radmila F1
- veľkoplodá paprika kalifornského typu Ožarowska
- no name grécka kápia z plodu z Kauflandu (na etikete nebol uvedený názov odrody)

Niektoré odrody ešte nevyklíčili, takže ešte nie je jasné ako to dopadne a koľko bude čoho.

Plánujem si tu na fóre založiť vlastnú galériu vonkajšieho pestovania v ktorej sa pochválim fotkami.

proki73
Moderátor
Reputace: 36

Re: Predstavenie

Příspěvekod proki73 » 26 úno 2016 17:51

Vítám tě zde na foru a přeju mnoho pěstitelských uspěchu a těším se na fotký

wlasta1
Stálý člen
Reputace: 266

Příspěvekod wlasta1 » 27 úno 2016 22:54

Vítej! Představení jak má být... jak říkáš, je potřeba si nejdříve vyzkoušet co a jak efektivně zpracuješ a další rok to máš snazší s výběrem.

Ernest
Stálý člen
Reputace: 10

Příspěvekod Ernest » 28 úno 2016 02:57

wlasta1 píše:Vítej! Představení jak má být... jak říkáš, je potřeba si nejdříve vyzkoušet co a jak efektivně zpracuješ a další rok to máš snazší s výběrem.
Pane Petre, reknete nam ... odkud jste k nam prijel a cim se zivite ..... a reknete nam neco osvych zalibach ....... aaa krizovky .... a jeste divakum reknete, pokolikate s nami soutezite? .... dekuji ... muzete si vybrat prvni pismeno (AZ Kvíz, Chilli Edition 2016) :-)

Držíme palce u bankomatu!

JurassicChilli
Stálý člen

Příspěvekod JurassicChilli » 28 úno 2016 17:16

Ďakujem za privítanie.

Veľmi dobré paprikové obdobie som mal pred pätnástimi rokmi. Mal som fóliovník 6x4 metre v ktorom som pestoval spústu sladkých paprík. Kápie, baranie rohy, sladké hrubostenné, guľaté jabĺčkové a aj obyčajné Citriny na lečo.
Ten fóliovník bol dosť nevalnej konštrukcie a tak sa mi po dvoch rokoch rozpadol. Odvtedy pestujem papriky len obmedzene v malom množstve a najrannejšie odrody, pretože u nás na chladnom Liptove pod Tatrami sa paprikám vo voľnej pôde moc nedarí.

Tento rok je viac-menej testovací. Chcem hlavne vyskúšať ktoré odrody chilli tu dozrú. Z minulosti mám už overené, že sa celkom dobre darí Cayenne red. Veľa z nasadených plodov dozrie, majú univerzálne použitie a príjemnú pálivosť. Takže tento rok je to moja hlavná odroda a najviac na ňu spolieham. Podarilo sa mi zohnať aj Cayenne yellow. Tá má tento rok premiéru a dúfam, že bude mať podobné vlastnosti ako jej červená sestra. Ďalej sa mi osvedčilo Acapulco purple. Tiež spoľahlivo dozrieva, pretože je to malá okraska s dobrými plodmi a s veľmi slušnou pálivosťou. Dá sa pestovať v truhlíkoch a na jeseň preniesť dnu a čerstvé, dozreté plody trhať celú zimu.
Korál od NOHELGARDEN je poloranný, tak snáď aspoň niečo dozrie. Serenade patrí k Jalapeňám, takže by mala byť tiež rannejšia. Problémy asi budú robiť hlavne Scotch Bonnet a Trinidad Moruga Scorpion. Chinensky som ešte nepestoval a tu na fóre som sa dočítal, že chinensky vo všeobecnosti dozrievajú pomerne neskoro, tak uvidím.

Papriky pestujem vo voľnej pôde, v 10 litrových kontajneroch a pohrávam sa s myšlienkou, že tento rok zase postavím fóliovník. Tentokrát menší. Na tých pár chilli by malo stačiť 3x2 metre. Nechcem doň moc investovať. Rád by som ho postavil z materiálu "co dům a zahrada dá", takže sa ešte uvidí, či sa mi podarí niečo uplácať. Ešte stále mám nezničiteľné PET fólie z predchádzajúceho fóliovníka (údajne majú životnosť 200 rokov), takže stačí dať dokopy len nejakú prenosnú konštrukciu.

Ak máte dobré tipy na ranné odrody s pálivosťou tak 50 000 - 100 000 SHU tak môžete napísať. Preferujem druh annuum, ale môžu byť aj iné druhy. :jalapeno: :naga: :chipotle: :jolokia:

Loony
Nový člen
Reputace: 4

Příspěvekod Loony » 28 úno 2016 20:09

Ernest píše:
wlasta1 píše:Vítej! Představení jak má být... jak říkáš, je potřeba si nejdříve vyzkoušet co a jak efektivně zpracuješ a další rok to máš snazší s výběrem.
Pane Petre, reknete nam ... odkud jste k nam prijel a cim se zivite ..... a reknete nam neco osvych zalibach ....... aaa krizovky .... a jeste divakum reknete, pokolikate s nami soutezite? .... dekuji ... muzete si vybrat prvni pismeno (AZ Kvíz, Chilli Edition 2016) :-)

Držíme palce u bankomatu!
https://www.youtube.com/watch?v=_tmS_KLHIc8 :thumbup:

Erben61
Stálý člen
Reputace: 5228

Příspěvekod Erben61 » 28 úno 2016 21:34

Tak vítej Juraji, zajímavý čtení Tvé příspěvky, je vidět,že už máš přehled a zahradničíš delší dobu. Co se těch ranných odrůd týče, tak můžu poradit, možná to znáš,na tomto odkazu máš filtr podle parametrů:
http://www.seminka-chilli.cz/druhy-papr ... pp=30&os=0

Já tam taky vždycky studoval a studuji. Taky se zabývám chilli pár roku a letos poprvé jdu intenzivně do chinnesek, nemám skleník, tak doufám že mi to pujde. Navnadila mě totiž loňská balkonová invaze, spousta chlápků zde, měla výborný výsledky.Jinak mám zkušenosti ,pěstoval jsem je opakovaně,že v pohodě dozrávají Pequin mix, Border a Anaheim, všechny tři solidní výnosy při nenáročném pěstování v nádobách a mírný, nebo u Borderu- 4/10 stupnice SHU silný pal .Můžu Ti i poslat semena úplně pozdě ještě není ale čistotu nezaručuju-loni jsem je měl dost pohromadě. Jinak ať se Ti daří :wave: :tiphat:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

JurassicChilli
Stálý člen

Příspěvekod JurassicChilli » 28 úno 2016 23:03

Erben61 píše: Jinak ať se Ti daří :wave: :tiphat:
Ďakujem.

Ten filter na stránke seminka-chilli som pred pár dňami skúšal. Je to dobrá pomôcka. Určite mi pomôže vybrať na budúcu sezónu nejaké odrody. Len u niektorých odrôd si nie som istý, či sa jedná o správne informácie. Napríklad je tam uvedené, že Trinidad Moruga Scorpion Red má dobu zretia 60 dní a žltá varieta Trinidad Moruga Scorpion Yellow má dobu zretia až 120 dní. Je možné aby bol u tej istej odrody v iných farebných varietách tak obrovský rozdiel v dozrievaní? Inak ten časový údaj sa počíta od klíčenia po dozretie, alebo od kvitnutia po dozretie? Pretože u mňa začínajú papričky kvitnúť v lepšom prípade v prvej polovici júna, tak musím vyberať papričky s dobou zretia maximálne do 90 dní.

Zpět na „Představte se v chilli fóru“