Přez snahu - stále opadávají květy

Ptejte se na dotazy ohledně rostlin a plodů
Camel
Stálý člen
Reputace: 41
Obrázky: 0

Re: Přez snahu - stále opadávají květy

Příspěvekod Camel » 03 zář 2015 07:54

tak zde jsou fotky tech 2 haba.
vlevo plodici, vpravo bezkvetovy byvaly chcipacek :)
zraje to pozde protoze jsem dostal pozde vysazene sazenicky, ale snad to na podzim doma dojde...

Obrázek
Obrázek
Obrázek

edit: jeste me napadlo, zatim z tech plodu se asi neda urcit co je to presne za haba ze ?

vaseks0001
Nový člen
Reputace: 0

Příspěvekod vaseks0001 » 03 zář 2015 09:30

Dnes ráno jsem kontroloval rostlinky tří ze čtyř mají plno květů. Zatím jsem nenašel nic popadané. Tak jsem zvědavý, zda něco začne plodit. U jednoho květu začíná uvadat sukně a zatím květ drží

Ernest
Stálý člen
Reputace: 10

Příspěvekod Ernest » 03 zář 2015 13:18

Predem sorry za delku .... neco z toho je jen pozorovani podle mych rostlin ... neco z toho jsou hodiny procitani internetu (ale znate to, ruku do ohne za to dat nejde)

Camel:
urcit co je to za Haba zatim tezko, tech druhu habanera je tolik a vetsina z nich sdileji zakladni tvar... a to nemluve od odvozenin jako 7pot, ktery uz tvori celou vlastni rodinu
poznas to az nasadi barvu - coz je u tebe rekl bych jeste par tydnu daleko - a nelekeje se ... ta barva nekdy jde ve vice krocich - takze z tehle svetle zelene, muze skocit treba rovnou do zlute ... ale taky do oranzove a az z ni do nejake dalsi. Ale tech klasickych variant / at uz jakkoliv krizenych je relativne malo .... oranzova, cervena, zluta.... pak hneda .... a vzadu se krci bila

K te neplodici kytce - prijde mi to jako z kopiraku .... to horni patro ktere ti udelala je uplne to same co sem mel ja - najednou se zahusti a udela talir listu nahore.

Jinak plody, ktere tam mas vypadaji na chlup stejne s tema myma .... zejmena s tema co nasadili minuly tyden (ty mesic stare uz nahazuji barvu) ... i podle velikosti rostlin usuzuju, ze jsou proste trosku mlade a zacali pozdejs .... jedna se to snazi dohnat ... druha si proste dava na cas
ostatne rekl bych, ze o tom to cele je, o case ... tak snad bude v zari jeste chvilka, kdy budou moct jeste neco vyplodit ... ale zacina to byt zavod s podzimem....

I v mexiku v Yucatanu, kde maji idealni podminky pro habanero, rikaji, ze jim kytky kvetou v rozmezi az 9ti tydnu ... tedy nektere jsou o vice nez mesic napred / pozadu ... tak nezoufej - jsou to proste kytky a muzou byt proste palicate :-)

Tedy ...
  • vidis nekde na rozvetveni nejake zacinajici dalsi kvety? ... na obrazku sem tam vidim nejakou tecku, ale nejsem si jisty ... to horni patro mas docela hezky hutne tak by tam mohli bejt ...
  • Jsou stale ve stejne pozicic? Zkousel si je nejak prohodit? .. dat je na svetlejsi mista? / mista kde by meli delsi cast dne svetlo ? ... ta v rohu muze dostavat odrazem vice svetla / tepla ... docela se vytahujou do vejsky - to muze byt mene svetla
A nakonec troska zmateni...
  • te neplodici jeste chvilku zkousej ubrat na dusiku a dopovat ji draslikem a fosforem...
  • kdyby to nemelo zadny valny efekt ani po dalsim tydnu (tenhle tyden nema byt asi takove vedro, tak snad to pomuze).. zkus to opacne, dej dominantne davku dusiku ... zkazit tim uz moc nejde
Vysvetlivka - teorie z literatury na internetu:
zni to trosku nelogicky, kdyz se tu bavime o fosforu a drasliku celou dobu - ale Habanero je takova zvlastni potvora, ktera dusik vlastne strasne miluje ... a podle vedecu (mexiko) dusik mel lepsi vysledky v poctu kvetu a vynosnosti.
Draslikem jsme zacinali proto, ze v prvni rade ma taky pozitivni vliv (jen o trosku mensi u habanera) ... je dobry na tvorbu plodu.... ale hlavne proto, ze vetsina beznych hnojiv a vetsina substratu, ktere tady koupis jsou hodne naklonene k dusiku ... a ten ocividne nestacil......takze jsme zkouseli narovnat pripadny deficit na druhe strane / zmenit vyzivu.
Kytka obvykle potrebuje tech prvku vice najednou ... nekdy se stava, ze potrebuje jeden aby mohla prijimat druhy a podobne .... nebo dokonce nektere kombinace se navzajem vyslovene blokuji (fosfor a vapnik v hnojivech) ... takze je to o tom doplnovat co chybi

Camel
Stálý člen
Reputace: 41

Příspěvekod Camel » 03 zář 2015 13:56

-dusik uz moc nedavam, sypu do nich paprikovy kristalon ktery ma NPK tusim 7:12:36, a jednou za 1-2 tydny mezi hnojenim priliju lignohumat.
-na kvety kouknu, rano jak jsem to fotil se mi zdalo ze uz tam neco rasi :)
-pozici jsem zmenil po tom opadani, mel jsem je na balkonovem nabytku, tak jsem je dal na parapet at maji vice svetla.

ale dost mi dela radost jalapeno (skoda ze jsme nenafotil), 11 vyzranych macatych plodu a vypada to ze jeste neco da :)

*tohle je moje prvni sezona kdy jsem fasnul pozde sazene jala a haba sazenicky. sam jsem sadil akorat rohy ktere uz postupne sklizim tak tohle je trochu navic. ale pristi rok je to jasne, zacnu klicit uz v unoru, predpestuji v terarku na umelem osvetleni a veskery navic plevel jako rajcata, pazitky a dalsi smeti poleti a budou jen chilli papricky :) holt balkon neni nafukovaci.

Ernest
Stálý člen

Příspěvekod Ernest » 03 zář 2015 20:09

Jo to balkon rozhodne neni....aktualne mi habanera narostli tak do sirky... ze kolem nich neprojdu

...kdyz si rikal ze jsou pozdejsji...jak asi stare muzou tedy byt? moje byly koncem května sotva tak 10 a 15 cm vysoke

vaseks0001
Nový člen
Reputace: 0

Příspěvekod vaseks0001 » 04 zář 2015 09:51

Dnes před odjezdem k doktorovi jsem kontroloval mé chilli a zase plno květu upadlo :-( Plno jich bylo žlutých stačilo fouknout a upadli :-( Škoda asi to chce přesadit do velkého květináče. Musím si první uzdravit ruku. Nebo dělám něco špatně. Nebo málo světla.

Ernest
Stálý člen

Příspěvekod Ernest » 04 zář 2015 13:33

To je prave ono ... mozna na to nemas uplne vliv, mozna delas vse spravne ... jen tehle kytce se nechce :-(

na zacatku mi to prislo uplne sileny - proc chovani kytky neni 100% predvidatelne a ovlivnitelne ... ze nejde dat tri kapky neceho a kytka hned poslechne a udela co chci ja .....

ale kdyz sem si vzal, ze jsou kytky nejsou uzavrene v hydroponicke laboratori ale normalne v kvetniku venku, a ze teda neovlivnim jak moc je ostre slunce, chladna noc nebo jake bude vlhko ....tak sem se smiril s tim, ze jsem porad jen relativne mala cast rovnice....

nota bene ... kvety mi to shazuje porad ... smiril sem se s tim, protoze vidim, ze to nahodilo hrst plodu -> takze podminky to ma dobre ... a presto kvety stale opadavaji .....
opadavaji vsem ....

Ernest
Stálý člen

Příspěvekod Ernest » 04 zář 2015 16:07

Jeste pro ilustraci sem udelal jeden obrazek ... pri trose mzourani jsou videt kvety, ktere se teprve chystaji rozkvest - pripominam, ze mi po vikendu opadali vsechny rozkvetle kvety .... tedy tohle je nove vicemene ...

26801

rekl bych ze schopnost tvorit nove kulicky je spojena i s tim ze mi stale dorustaji / vetvi se dalsi a dalsi vrchni vetve ... u dolnich vyhonku se spise netvori

Zpět na „Otázky týkající se rostlin a plodů“