Žloutnutí lístků

Choroby rostlin paprik, škůdci, identifikace, likvidace!
sembeth
Stálý člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Žloutnutí lístků

Příspěvekod sembeth » 01 bře 2013 14:47

Zdrac všem,
po prostudování všech vláken na foru jsem dospěl k názoru, že netuším, resp. nevím kde může být problém světlání lístků, resp. totálního blednutí u Fatalii (pH, blokace příjmu N, či jiných prvků, teplotní stres, zálivka, větrání, apod.?). Pro snažší info uvádím max. základních informací + foto:

vyseto - 6.2.2013
umistěno - velko-pařník/grow box, před francouzem na J až JV straně
substrát - univerzal pro papriky a rajčata (zahrnuje antistresory, aktivního humus, hnojivo na cca 4-6 týdnů)
teplota - 25-29°C, jednou mi bohužel utekla krátkodobě nad 35°C, překvapilo slunko a nebyl jsem zrovna doma
vlhkost - 75%-85%
pH - měřeno pH-metrem při 20°C, pH= 6.5
svícení - režim 16/8, denní světlo + aktuálně 6:00-8:00 a 17:00-22:00 (od vyklíčení do 20.2. svíceno více) přisvěcováno 2x23W úsporka, 6500K, 1450lm
větrání - cca 4x denně (30s)
hnojení - malinko lignohumátu na rozvoj kořínků, antistres, příjem živin, atd.
voda - odstáta z vodovodu, přechod na děšťovku
zálivka - rozprašovačem, menší množství častěji, po průzkumu substrátu přelití nepředpokládám, spíš naopak
potvory - žádné, viz žlutá plácačka

Díky panice jsem bohužel malinko cinknul také N (hoštice na papriky + guano), cca 10ml (ml do 330ml vody), pač jsem zřejmě blbě dedukoval na nedostatek N. Zřejmě špatná dedukce.

Foceno 01.03.2013
[thumbnail]gallery/image.php?album_id=1002&image_id=11347[/thumbnail][thumbnail]gallery/image.php?album_id=1002&image_id=11346[/thumbnail][thumbnail]gallery/image.php?album_id=1002&image_id=11345[/thumbnail]

Díky všem za jakoukoliv pomoc vedoucí k vzmužení/záchraně této chillitky :bow:

Wiking
Stálý člen

Příspěvekod Wiking » 01 bře 2013 17:50

Tak v tomhle pripade je problem opacny nez u predchoziho kolegy. Tam bylo zivin malo, tady jich je jednoznacne moc.
Jak pises: "substrát - univerzal pro papriky a rajčata (zahrnuje antistresory, aktivního humus, hnojivo na cca 4-6 týdnů)
" To je jsite dobry produkt, ale je urcen pro velke sazenicky.
Tvoje rostlinky jsou jeste moc malinkaty, takovy substrat muzes pouzit az kdy maji 2-3 par pravych listku, Tvoje maji teprve 1 par. Je to spaleny hnojivem. Takovy malinky rostlinky musis zaset do VYSEVOVEHO substratu. Ten je jen mimimalne vyhnojen, aby nespalil korinky.
A to s tim guanem, to uz byla jen tresnicka na dortiku zkazy! Guano pouzivej az kdyz jsou nasazeny plody!!!
Co ted? No , okamzite vytahnout, umyt vodou, presadit do vysevoveho substratu. Ze se ale vzpamatuji, to nezarucuji.
[glow=red]A Chili a Day keeps the Doctor away!!![/glow]

sembeth
Stálý člen

Příspěvekod sembeth » 03 bře 2013 22:00

Wiking píše:Tak v tomhle pripade je problem opacny nez u predchoziho kolegy. Tam bylo zivin malo, tady jich je jednoznacne moc.
Jak pises: "substrát - univerzal pro papriky a rajčata (zahrnuje antistresory, aktivního humus, hnojivo na cca 4-6 týdnů)
" To je jsite dobry produkt, ale je urcen pro velke sazenicky.
Tvoje rostlinky jsou jeste moc malinkaty, takovy substrat muzes pouzit az kdy maji 2-3 par pravych listku, Tvoje maji teprve 1 par. Je to spaleny hnojivem. Takovy malinky rostlinky musis zaset do VYSEVOVEHO substratu. Ten je jen mimimalne vyhnojen, aby nespalil korinky.
A to s tim guanem, to uz byla jen tresnicka na dortiku zkazy! Guano pouzivej az kdyz jsou nasazeny plody!!!
Co ted? No , okamzite vytahnout, umyt vodou, presadit do vysevoveho substratu. Ze se ale vzpamatuji, to nezarucuji.
Díky za rozřešení problému. Info o substrátu jsem si bohužel pečlive prošel až když jsem psal dotaz, ale stejně mi vůbec nedocvaklo. Stačí nemít v hlavně nasr... a trochu myslet. Minulej rok jsem v tom ale úplně v klidu odpěstil african devils bez sebemenších problémů.
Obratem jsem tedy propláchl vlažnou vodou s trochou lignohumátu a přesadil do substrátu pro výsev. Pár jich chvilkově lehlo, ale celkem rychle se vzpamatovali a zdá se že se zlepšujou (uvedená viz výše na tom byla nejhůř). Tak uvidíme. Věřím, že většína se z toho snad dostane, jináč bych si šel asi hodit. Zřejmě za pět dvanáct.

Ještě bych měl dotaz jak je to přesně z pH pro chilli. Předpokládám, že zásaditější je lepší.

Vitas
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Vitas » 12 bře 2013 22:53

Ahoj tak se chci po delsim case pochlubit s moji zahradkou.Mesic po presazeni uz jsou vsechny papricky krasne zelene a zdrave,rostou jako z vody. Udelal jsem jim novy pestebni box ze stare skrine takovy "parnik" a tam se jim dari velmi dobre :)

11532

11533

11534

11535

11536

11537
TRINIDAD SCORPION MORUGA

11538

11539

11540

11541

[dropshadow=blue][sup]http://vitasekk.rajce.idnes.cz/Vitas_2014_Predpestovani_Chilli/[/sup][/dropshadow]

Filichilli
Stálý člen
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Filichilli » 14 bře 2013 15:10

Moc pěkné kytičky, tunning skříně jim prospěl i ten substrát :) Jinak co se týče Tvého již vyřešeného problému, byl to pravděpodobně nedostatek síry nebo železa ;)

mirino222
Nový člen

Příspěvekod mirino222 » 06 úno 2014 19:19

Zdravím, mám tiež taký menší, možno problém, mám 3 morugy, ktoré som pred týždňom presadil a na konci listov sa vytvárajú ako keby žlté škvrny, men sa možno zdá, že som ich prelial, len chce vedieť váš názor.

Za reakcie ďakujem

15782

15783

lepšie to odfotiť neviem, je mi ľúto, snáď to budete vidieť.

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 08 úno 2014 03:13

mirino222 .... Pěkné kvítí...přidat do zeminy(substrátu) agro perlit...méně zalévat...lehounce přihnojit (vyzkoušej rohovinu).

PS:Ten bílý květník má zespodu odtok.díry...?

mirino222
Nový člen

Příspěvekod mirino222 » 08 úno 2014 09:37

Dík, ono ich chcem začať prihnojovať až tak budúci týždeň, keďže pred nedávnom dostali celkom nový substrát.
A ano, má zo spodu diery.

Zpět na „Choroby a škůdci chilli paprik“