Retrox píše: ↑04 bře 2022 06:20
Přelití určitě ne, musí jít tedy o přehnojení.
Zajímavé je ze to dělá jen baccatum (aji norteno), annuum ani chinense to nedělají (stejný substrát, zálivka, hnojení, umístění..).
Já do těchto vláken s dotazy nerad přispívám. Ale opět použiju svoje: "Není to atomová věda, jen pěstujeme kytky, nestavíme jaderný reaktor!"
Já chápu začátečníky s 5 kytkama, že sledují každý lupen, ale ze zkušenosti říkám, že čím víc se s tím člověk se*e, tím víc to stojí za prd. Samozřejmě že i mně některé odrůdy padly víc do oka (nebo moji kříženci) a tak je víc sleduji. Ale zrovna mi tady valí cca 200+ kytek a když to nějaké nepůjde, tak se z toho nehroutím. Co by měl na to říci takový koniash, který toho bude mít letos...tuším 500+.
Takže moje rada. Pokud kytka prospívá, roste, přibývají listy, tak nehrotit. Já zalévám vodou z akvária a přidávám maximálně vitalitykomplex (díky Tearacerovi za inspiraci). Víc nic. Pokud se tomu chceš fakt pověnovat, tak použij návod Petra Poláška, ten má tu výživu vytuněnou do detailu. Ale nikdy neočekávej, že budou dvě kytky stejné, že ve stejných podmínkách pojede vše "dle plánu". Nic takového neexistuje a díky přírodě za to. Ta různorodost je skvělá.
No a rada na závěr. Vysít vždy víc semínek od každé odrůdy. Sazenice pak můžeš vždy "zahubit" a nebo je prostě někomu nadělíš. Udělají spoustu radosti i jiným lidem. Ale hlavně Tě pak nebude štvát každý zmačkaný, flekatý, deformovaný lístek. Jen kdyby to mělo víc kytek, tak by jsi pak řešil škůdce/nemoc.
Hezké dny všem.