Neznámá choroba
Re: Neznámá choroba
Larvy vrtalek vidim i na tvych fotkach, zlute "kapsle" Podle toho jak je zrovna larva nazrana.
-
- Stálý člen
- Reputace: 220
- Obrázky: 0
Ok,
děkuji, koupím rock effect a budu doufat, že se nezjeví i vrtalka.
děkuji, koupím rock effect a budu doufat, že se nezjeví i vrtalka.
-
- Stálý člen
- Reputace: 3908
Pár vrtalek = jejich chodbiček mívám v listech rajčat na balkóně každý rok. Ale zatím nikdy se mi to nerozmohlo do stavu že by to potřebovalo chemický zásah, maximálně bylo potřeba zlikvidovat těch několik listů kde se chodbičky vyskytly v míře větší než nepatrné (stejně musím v té době už rajčata prostorově omezovat, takže škoda na kytkách bývá prakticky nulová).
Zatímco třásněnka, to je jiný level, je potřeba jí řešit obratem, nenechat jí se pomnožit. Viz ten Martinem odkazovaný článek, u nich škodí každé sání nejen mechanicky ale i "slintavými" toxiny, pokud se ti pomnoží nad kritickou mez tak je vysoká pravděpodobnost že ti kytku zahubí a stačí jich pár na to, aby kytku hodně vykolejily a narušily její růst a tvorbu/dozrávání plodů.
Zatímco třásněnka, to je jiný level, je potřeba jí řešit obratem, nenechat jí se pomnožit. Viz ten Martinem odkazovaný článek, u nich škodí každé sání nejen mechanicky ale i "slintavými" toxiny, pokud se ti pomnoží nad kritickou mez tak je vysoká pravděpodobnost že ti kytku zahubí a stačí jich pár na to, aby kytku hodně vykolejily a narušily její růst a tvorbu/dozrávání plodů.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
-
- Stálý člen
No to se nečte dobře, četl jsem, že by jim mohl znepříjemnit život postřik mýdlovým roztokem, to bych asi dneska stihl....
https://www.nkz.cz/praxe/okrasna-zahrad ... ne-rostlin
https://www.nkz.cz/praxe/okrasna-zahrad ... ne-rostlin
Jasny, jinak vrtalek seda zbavit bez chemie. Kdyz to budes pozorovat, staci rozmackat v zarodku.
V pripadne hodne pozkozeneho listu, jej proste utrhnout a checknout dalsi.
Ty trasnenky jsou horsi, ale rock effect by mel pomoci. Napriklad svilusky, ty jsou asi nejhorsi ze vsech, podle me.
Molice a vrtalky povazuji za pomerne neskodne...
Msice jsou tak nejak mezi, jsou otravne a blbe se jich zbavuje pokud se k tobe dostanou mravenci.
Nicmene spis je to hnus na vizual, taky se daji hubit slusne.
V pripadne hodne pozkozeneho listu, jej proste utrhnout a checknout dalsi.
Ty trasnenky jsou horsi, ale rock effect by mel pomoci. Napriklad svilusky, ty jsou asi nejhorsi ze vsech, podle me.
Molice a vrtalky povazuji za pomerne neskodne...
Msice jsou tak nejak mezi, jsou otravne a blbe se jich zbavuje pokud se k tobe dostanou mravenci.
Nicmene spis je to hnus na vizual, taky se daji hubit slusne.
-
- Stálý člen
- Reputace: 3908
Asi trochu záleží na pěstebních podmínkách, ale pro můj balkón zcela souhlasím.
Z dvojice nejhorších savých potvor co jsem potkal, tj. třásněnky vs svilušky, jsou imho svilušky větší zhouba.
Bráno jedinec vs jedinec bych sice řekl že třásněnka ubližuje kytce víc, ale jako kolonie je to u mne rozhodně naopak. Svilušky se namnoží, a hlavně šíří, daleko agresivněji. Třásněnka se mi zatím vždy omezila na jednu kytku, maximálně na jeden slot (prorostlá dvojice kytek). Svilušky mívají snahu rychle migrovat z kytky na kytku napříč sloty truhlíků a napříč truhlíky.
Vrtalky viz příspěvek výše.
Molice u mne nebyl nikdy problém, větrný balkón (afaik narozdíl třeba od skleníku) jim zjevně moc nevyhovuje.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
-
- Stálý člen
No dobre, postrikem zahubim ty co jsou na kytce, ale co s tema previtama, ktery se hemzej v substratu pod morugou? To vychcipa po postriku kytek taky? Nebo postrik aplikovat i na substrat?
Klidne postrikej i substrat. Pokud se ti tam neco dalsiho hemzi, muze byt dalsi skudce. Mas foto?