Zdravím opět všechny zkušené jíchaře

. Letos jsem se taky pustil do této hříčky přírody pro potěšení své úrody chilli papriček, ale mám pár dotazů ohledně výroby jích.
Všude se píše, že průběh kvašení trvá zhruba jeden měsíc, respektive dokud nepřestane tvořit bublinky. Kopřivová jícha mi prokvasila tak nějak, začínal jsem s jíchama začátkem května a to všichni jistě víte, že teploty byly velmi nízké a sluníčka pramálo, takže to nebyla žádná hitparáda. Spolu s ní jsem rozjel i slepičí jíchu ve stejnou dobu. Poměr slepičinců na uleželou vodu z barelu byl hrubě 1/3. Jenže ty slepičince zdá se kvasí pořád už po více jak dvou měsících. Pokaždé když se to zamíchá, tak vyraší hromada bublinek a pěkně to zašumí. Chci se tedy zeptat, zda je to normální jev a mám počkat nebo se jedná o nějakou anomálii případně i jiný jev než kvašení. Mám strach to scedit, aby mi to pak následně v plastové nádobě a pet láhvi nevybouchlo přetlakem způsobeným dokvašováním

.
Další dotaz bych měl k jíchařům, jenž dělají hodně kombinované bylinkové jíchy. Přiznám se, jsem člověk z města/paneláku a jíchy dělám u přítelkyně na baráku, ale tím chci naznačit hlavně fakt, že mé znalosti z oblasti bylin a doby sběru jsou mizerné a narazil jsem na seriozní problém co se týče velmi rozdílné doby sběru. Můj plán byl udělat jíchy z kopřivy, pampeličky, přesličky rolní, kostivalu, vratiče obecného, jitrocelu a volitelně z vypěstovaného heřmánku. Můj plán byl to jednoduše rozdělit na tři jíchy: kopřivová, bylinná a slepičí.
Brzy mi došlo, že pampelišky jsem byl nucen udělat s kopřivami, jelikož vykvětají hrozně brzy, ale to mi nebylo nikterak na závadu, pampeliška se jako starter hodí perfektně ke kopřivě, ale se zbytkem to byl opravdu problém. Vračit teprve má sezonu, ale kostival již odkvétá a přešlička byla tak nějak za začátku. Takže jsem se rozhodl to udělat následovně a to začít s kostivalem a přesličkou a dal to kvasit, potom jsem přidal jitrocel (a jednoho uřízlého samce marijány

) a vratič teprve budu přidávat. Rád bych věděl, zda takhle je to normální proces nebo to děláte jinak. Případně sušíte bylinky a pak to děláte v jiných poměrech vůči vodě? Ale osobně mi příjde nejefektivnější dělat jíchy z čerstvých bylin
A taková zajímavost, nehledě na to, že to mám přikryté víkem od toho kyblíku a ještě zavážené kamenem, at to neuletí, tak musím z bylinkové jíchy neustále lovit rodinku chcíplých slímáků (pokud se už nestihli rozpustit )