Jíchy (zákvasy)

Hnojení paprik
Uživatelský avatar
Lexter
Stálý člen
Příspěvky: 1246
Registrován: 11 dub 2017 08:52
Reputace: 1299
Obrázky: 0
Bydliště: Velké Pavlovice, 150 m n. m.

Jíchy (zákvasy)

Příspěvekod Lexter » 20 kvě 2017 10:40

Ahoj, rád bych znal Váš názor na jíchy. Tedy povětšinou bylinné zákvasy. Osobně je používám již léta na klasické papriky, rajčata a vlastně všechno co mám na zahradě. Používám tři typy jích pro celou sezónu:

1) Kopřivová jícha - Dusíkaté hnojivo vyloženě zaměřené na růst.
2) Bylinná jícha (pampeliška, jitrocel, heřmánek, řebříček, přeslička) - uklidňující účinek, vysoký obsah křemíku pro tvorbu pevných stěn, fungicidní účinek díky přesličce atd...
3) Jícha ze slepičinců - výborné hnojivo na květ a a plod, jak každý víte.

Každá jícha je velmi silné hnojivo, takže v době růstu 1 - kopřivový/1 - bylinný/80 - vody a v době květu a plodu 1 - slepičí/50 - vody. Vše jednou týdně. Ideálně večer nebo v zatažených a chladnějších dnech.

Používáte i vy? Jaké? Klady a zápory?
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 909
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 571
Obrázky: 0

Re: Jíchy (zákvasy)

Příspěvekod JurassicChilli » 20 kvě 2017 10:53

V minulosti som používal žihľavový/kopřivový zákvas. Je to moc silné. Uhnal som si ním suchú hnilobu rajčiat. Momentálne mám skvasené slepičince, ale neviem ako ich mám riediť. Už kvasia asi 3 týždne, takže by mali byť hotové. Mám ich v 20 litrovom kýbli. Problém je, že neviem koľko tie slepičince ktoré som dal do kýbla vážili. Možno to bolo pol kila, možno až kilo. Myslíte, že 0,5 litrový kelímok od jogurtu slepičincového zákvasu na 10 litrovú konvu vody bude moc? Urodilo sa aj veľa žihľavy, takže budem zase robiť aj žihľavový zákvas, ale ten už budem musieť tiež dávkovať opatrnejšie.

Uživatelský avatar
Lexter
Stálý člen
Příspěvky: 1246
Registrován: 11 dub 2017 08:52
Reputace: 1299
Obrázky: 0
Bydliště: Velké Pavlovice, 150 m n. m.

Re: Jíchy (zákvasy)

Příspěvekod Lexter » 20 kvě 2017 10:56

JurassicChilli píše:
20 kvě 2017 10:53
V minulosti som používal žihľavový/kopřivový zákvas. Je to moc silné. Uhnal som si ním suchú hnilobu rajčiat. Momentálne mám skvasené slepičince, ale neviem ako ich mám riediť. Už kvasia asi 3 týždne, takže by mali byť hotové. Mám ich v 20 litrovom kýbli. Problém je, že neviem koľko tie slepičince ktoré som dal do kýbla vážili. Možno to bolo pol kila, možno až kilo. Myslíte, že 0,5 litrový kelímok od jogurtu slepičincového zákvasu na 10 litrovú konvu vody bude moc? Urodilo sa aj veľa žihľavy, takže budem zase robiť aj žihľavový zákvas, ale ten už budem musieť tiež dávkovať opatrnejšie.
To je opravdu moc. Ber to takto:

1x týdně: 1 díl zákvasu, 50 dílů vody.
1x měsíčně: 1x10.

Klidně začni na dvojnásobném ředění a podle potřeb přidej. A používej pouze za večera nebo zataženého počasí. Je to skutečně silné.
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 909
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 571
Obrázky: 0

Re: Jíchy (zákvasy)

Příspěvekod JurassicChilli » 20 kvě 2017 11:02

Skúsim začať so slabším riedením ako píšeš a budem postupne pridávať. Škoda, že neviem presnú váhu slepičincov a tým pádom ani silu koncentrácie. Keby som vedel váhu pridaných slepičincov, tak by sa to dalo lepšie vypočítať. Lenže mám len kuchynskú váhu na potraviny a v nej som z pochopiteľných dôvodov nemohol slepičince odvážiť.

Uživatelský avatar
Lexter
Stálý člen
Příspěvky: 1246
Registrován: 11 dub 2017 08:52
Reputace: 1299
Obrázky: 0
Bydliště: Velké Pavlovice, 150 m n. m.

Re: Jíchy (zákvasy)

Příspěvekod Lexter » 20 kvě 2017 11:06

JurassicChilli píše:
20 kvě 2017 11:02
Skúsim začať so slabším riedením ako píšeš a budem postupne pridávať. Škoda, že neviem presnú váhu slepičincov a tým pádom ani silu koncentrácie. Keby som vedel váhu pridaných slepičincov, tak by sa to dalo lepšie vypočítať. Lenže mám len kuchynskú váhu na potraviny a v nej som z pochopiteľných dôvodov nemohol slepičince odvážiť.
Výsledný roztok by neměl být skoro zabarven.
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This

Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 2147
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 3414
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: Jíchy (zákvasy)

Příspěvekod Bacula » 20 kvě 2017 22:17

Používám kopřivovou a kostivalou jíchu. Kostivalová má vysoký obsah draslíku, chilli po ní jede pěkně. Neustále také nakládám banánové slupky, to je také dobré hnojivo.
Bacula

Uživatelský avatar
Lexter
Stálý člen
Příspěvky: 1246
Registrován: 11 dub 2017 08:52
Reputace: 1299
Obrázky: 0
Bydliště: Velké Pavlovice, 150 m n. m.

Re: Jíchy (zákvasy)

Příspěvekod Lexter » 21 kvě 2017 07:14

Bacula píše:
20 kvě 2017 22:17
Používám kopřivovou a kostivalou jíchu. Kostivalová má vysoký obsah draslíku, chilli po ní jede pěkně. Neustále také nakládám banánové slupky, to je také dobré hnojivo.
Já mám banánových slupek a vaječných skořápek plný záhon kde pěstuju dýně. S tím kostivalem je to dobrý nápad. Zkusím tento rok ;). Kvasíš zelenou část nebo kořeny?
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This

Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 2147
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 3414
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: Jíchy (zákvasy)

Příspěvekod Bacula » 21 kvě 2017 11:43

Lexter píše:
21 kvě 2017 07:14
Bacula píše:
20 kvě 2017 22:17
Používám kopřivovou a kostivalou jíchu. Kostivalová má vysoký obsah draslíku, chilli po ní jede pěkně. Neustále také nakládám banánové slupky, to je také dobré hnojivo.
Já mám banánových slupek a vaječných skořápek plný záhon kde pěstuju dýně. S tím kostivalem je to dobrý nápad. Zkusím tento rok ;). Kvasíš zelenou část nebo kořeny?
Snažím se vždy jeden vzít i s kořenem a z dalších beru listy, nechci ho celý zplundrovat.
Bacula


Zpět na „Hnojení chilli paprik“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti