Sezona se pomalu ale jistě přesunula do druhé půle a to je ideální čas na další report i rekapitulaci. V tom dnešním se toho pokusím zhodnotit co nejvíc. Na pěstování mám celkem 4 stanoviště, každé z nich je vhodné pro něco jiného.
Jižní stěna

Zde se nejlépe daří odrůdám C. Chinenses a Baccatum.
Západní stěna

Zde mám Anuumky, pro ostatní druhy tu nejsou vhodné podmínky.
Terasa

Zde mám hlavně okrasky (C. Anuum), odrůdy C. Frutecens i pár Baccatum.
Záhon

Zde se daří Anuumkám, u kterých je výsledek pěstování shodný s pěstováním v květníku u západní stěny. Pro odrůdy C. Chinenses a Baccatum je toto místo nevhodné.
Pěstování odrůd bude nejlepší vyhodnotit dle příslušného botanického zařazení. Tam, kde jsem již ochutnal zralé plody, uvedu subjektivní hodnocení.
C.Chinenses
Nemá cenu tento druh rozpitvávat do detailů, odrůdy jsou vesměs Habanera. Pěstování u jižní stěny vede k dobrým výsledkům, prakticky všechny plodí jak o život. Pálí pekelně, potvory

kromě H. Green již sklízím zralé plody
Takto vypadá celkový pohled na Chinensky

U druhého obrázku se vpravo nachází Brazilian Starfish.
Habanero Chocolate

Habanero Green

Habanero Yellow

Habanero Mustard

Plody odpovídají tvarem, ale ne barvou
Habanero Orange

Habanero Maya Red

Habanero Red

Palem a tvarem jde nejspíš o H. Red Savina
C. Baccatum
Celkem pěstuji 9 odrůd. Většinu z nich jsem již ochutnal a za sebe říkám bomba. Výnos velký až obrovský, jen 2 odrůdy zatím nedozrávají. Letos jsem koupil pro tyto odrůdy větší květináče a pohrál jsem si s předpěstem. Výsledek rozhodně stojí za to.
Takto vypadají rostliny u jižní stěny

Aji Cristal

Z této rostliny jsem již sklidil asi 30 plodů. Kompaktní keřík, i jako okraska poslouží. Chuť je míně nakyslá s překvapivě jemným palem.
Aji White Fantasy
Plody zatím nejsou zralé. Keř je nízký hustý, plodů mraky.
El Oro De Ecuador

Hustý keř, krásné plody. Dnes jsem vyfotil druhou rostlinu, kterou mám u garáže. U jižní stěny tato odrůda narostla víc a má i více zralých plodů. Chuť je příjemně sladká, pal přiměřený.
Aji Amarillo

Tuto odrůdu jsem pěstoval loni. Velká kytka, spousta plodů, nádherné aroma. Usušená se hodí do mé kořenící směsi na žebírka.
Aji Lemon Drop

Tuto odrůdu netřeba představovat. Plodů spousty, nádherné aroma, trochu silnější pal.
Brazilian Starfish

Plodí zatím jen v koruně, boční výhonky se již ukazují. Obrovská krásná kytka s atraktivními plody. Chuť sladká, pal přiměřený
Neznámá Baccatum

Obrovský keř, plody začaly zrát. Jsem na ni zvědavý.
Aji Guyana

Keř má tvar koule, ze všech mých Baccatum se má tendenci nejvíc roztahovat. Plody sladké s jemným palem.
Bishop´s Crown

Klasika, kterou není třeba představovat.
Letos jsem se zaměřil právě na optimalizaci pěstování odrůd C. Baccatum a myslím, že věc se zdařila. Baccatum jsou výborné papričky se širokým spektrem použití.
C. Anuum
Asi jako u většiny z Vás čítá tento druh nejvíc mnou pěstovaných odrůd. patří sem i okrasky a sladké papriky
Anaheim

Testuji pěstování v květníku i na záhoně. Trochu trpí suchou hnilobou, ale po nasazení Wuxalu už je to dobré.
Elephant´s Trunk

Jeden z objevů sezony. Plodí hezky na záhoně i v květináči. Sladká chuť a jemný decentní pal.
Cayenny

Mám červený, žlutý a fialový. V mých podmínkách lépe prosperují v květináčích.
Jalapeno NuMex Pinata

Slouží i jako okraska. Krásná rostlina i plody. Na Jalapeno trochu ostřejší. I tuto odrůdu mám v květináčích
Black Scorpion Tonque

Krásná fialová okraska. Plody má již zralé, jsem zvědavý na chuť.
Apache

Pokusná spiše okrasná odrůda nízkého vzrůstu. Plody teprve vyzkouším.
Bolivian Rainbow

Krásná okraska.
Peru Purple

Další fialová okraska. Plody chtnají trochu nakysle, pal poměrně mírný.
Pimiento de Padron

Další objev sezony. Opečené na oleji, posolené a k tomu toast - velmi dobrá večeře. Hodně plodí. Odrůda, kterou nemusím představovat
Peperoncino
Klasika s mírným palem.
Kozí rohy z Maďarska

Pracovní název pro sladkou a velmi dobrou odrůdu, jejíž sazenici mi přivezli z Maďarska. Pro srovnání jsem zakoupil odrůdu Hungarian Sweet

Rostliny jsou si podobné, prvně jmenovaná má však větší plody a fialově žilkované listy.
Ring Of Fire

Další klasika, kterou zná spousta z Vás.
Jalaeno Early

Výborná mírně pálivá verze Jalapena, jedna z mých stálic.
Jalapeno Summer Heat

trochu pálivější než předchozí, jen mám letos nekvalitní osivo (sprsklé vším možným). Každá rostlina je jiná, to se týká i těch, kterým jsem předpěstovával sazenice. Uvidíme, co z toho vzejde.
Chilli z Maďarska
Znáte ji všichni, z těchto papriček se dělají ony pověstné věnce. Nic moc výnos.
Pár sladkých paprik na záhoně

Celkově Anuumky pěkně prospívají, úroda je větší než loni.
C. Frutecens
Letos se daří jen dvěma odrůdám, rostlina chilli z Izraele vzala za své; nejspíš vlivem chladného počasí na konci června. Rostliny mají spíše okrasný význam.
Chilli z Thajska

Tabasco

Něco z nich zkusím udělat, pal ale minimálně v případě thajského chilli bude velmi vysoký.
C. Pubescens
Jediný zástupce můj tohoto druhu je Rocoto Montufar

Má spoustu malých i větších plodů, uvidíme, co z toho vzejde.
Pomocník hlídá rostliny
Rostlinám doplním kravský hnůj do substrátu, další výživa je zatím stále stejná - střídání tekutého Hoštického a slepičinců v kombinaci s Vitality komplexem a lignohumátem, 1x týdně navíc Wuxal Kalcium. Rostlinám to takto vyhovuje. Celkově lze říct, že výsledek pěstování je oproti minulé sezoně mnohem lepší. Je to dáno hlavně optimalizací předpěstu a výživy. Vliv počasí půjde lépe posoudit až příští sezonu.
Dnešní report končí, ale brzy zde bude další. Těším se s některými z Vás na setkání V Praze, doufám že se tam uvidíme v hojném počtu. Ochutnávku vezmu samozřejmě s sebou. Hezké léto a nejen tady v mém vlákně ahoj
EDIT: průběžně odstraňovány překlepy