Miky 2016

Co jsme vypěstovali v roce 2016
Bullets
Stálý člen
Reputace: 643
Obrázky: 0

Re: Miky 2016

Příspěvekod Bullets » 26 led 2016 10:05

Díky za další cennou radu! Tohle forum a lidi na něm jsou fakt špička ;)

Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169

Příspěvekod Colostomizer » 26 led 2016 11:07

Lobo, pravdu díš. Ta deformace listů je nejčastěji způsobena drobnými nekrózami (odúmrtí) tkáně. Většinou je problém v odumírnání kořenů, například zahnívání z přelití, nesprávné pH substrátu, předhnojený substrát (to tady nehrozí). Plíseň přímo na listu úplně vyloučit nelze, ale u takhle malých rostlin si dovoluju tvrdit, že by je to zkosilo rovnou a na tohle by nebyl čas ...

Pokus se rostliny nepřelévat a časem by se to mělo upravit. Některé odrůdy jsou na tohle extrémně náchylné.

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

miky
Stálý člen
Reputace: 22

Příspěvekod miky » 26 led 2016 11:18

Dekuji za odpoved, co nejdriv to presadim, docela jsi me vystrasil.
Moje první pěstování - Miky 2016 | You love it even it makes you cry.

Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169

Příspěvekod Colostomizer » 26 led 2016 11:29

Já bych to s intenzivní péčí moc nepřeháněl. Jsou to malé sazeničky a přesazení bude pro ně další šok. Dej jim čas, z takových deformací u mě většina sazenic časem vyrostla. Hlavně teď dávej pozor na optimální vlhkost substrátu.

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

miky
Stálý člen

Příspěvekod miky » 26 led 2016 11:56

Zmenim tedy rezim zalevani, presazeni odlozim a pak koreny promyju vodou.. Kdyby tam byly plisne cim to osetrit (co nejprirozeneji) aby se nepopalily koreny? Moc vam vsem dekuju.

miky
Stálý člen

Report: Klíčení a růst malých rostlinek

Příspěvekod miky » 26 led 2016 19:41

Tak přátelé, kolegové a boti. Konečně vyklíčila poslední rostlinka a já se rozhodl své dosavadní snažení nějak shrnout. Zatím je úspěšně vyklíčena první várka semínek, a to Zimbabwe Bird, Jalapeno Purple, Habanero Bonda Ma Jacques, Black Pearl a Italian Peperoncini. Na výsev ještě čekají Cherry Chocolate, Jalapeno Summer Heat, Bolivian Rainbow, Devils Tongue White a Trinidad Scorpion Moruga. Upřímně jsem rád že jsem s druhou várkou počkal, o tom ale později.

Výsev a klíčení

První semínka jsem vysel 7. ledna, a to odrůdu Zimbabwe Bird, další semínka na sebe nenechala dlouho čekat a byla vyseta 13. ledna. Zajímavé je že se Zimbabwe dosti loudaly a tak klíčily současně s později zasetými papričkami. První klíčky vykukovaly už po 4 dni od výsevu přikoupených semínek a klíčil jsem v krabičce od zmrzliny a velké krabici na potraviny překryté igelitem. Použil jsem rašelinové Jiffy, které se později ukázaly jako dosti nevhodné. Je v nich velmi těžké udržet optimální vlhkost, obzvláště pro začátečníka - paradoxně jsem si myslel že právě pro začátečníky jsou Jiffy určeny. Z tohoto důvodu jsem rád že jsem další semínka ještě nevysel a ty už půjdou do výsevního substrátu který nejspíše smíchám se zbylými Jiffy protože je mi líto je vyhodit.

Klíčivost

Vzhledem k tomu že mi do čerstvě vyklíčených semínek vletěla kočka a rozházela je v boxu tak že jsem nevěděl co kam patří mohou být údaje poněkud zkreslené. Dalo by se říct že čísla jsou nepřesná v případě Habanero Bonda Ma Jacques a Italian Pepperoncini, které od sebe byly nejdál a tak je mi záhadou jejich početní nesrovnalost. Jde o to že jsem si průběh pěstování zapisoval do tabulek, a hodnoty se po incindentu s šílenou mrouskající kočkou neslučovaly s realitou.

Jalapeno Purple - Klíčivost: 8/8 - 100%; Ztráty: 0
Italian Pepperoncini - Klíčivost: 6/8 - 75%; Ztráty: Asi 2
Black Pearl - Klíčivost: 6/8 - 75%; Ztráty: 0
Zimbabwe Bird - Klíčivost: 10/10 - 100%; Ztráty: 0
Habanero Bonda Ma Jacques - Klíčivost: 6/8 - 75%; Ztráty: 2

Celková klíčivost: 85%
Vyseto: 42
Aktuálně: 34

Malé rostlinky

Vyklíčené rostliny jsem umístil do growboxu s osvětlením 2x LED 10W, 4000-4500K, 800lm, není to žádná sláva, do příštího roku hodlám zakoupit zářivky nebo úsporky 6000K, rostlinky ale kupodivu rostou. Teplota je v boxu 25°C, zavlažoval jsem rozprašovačem, nyní přímo na Jiffy kvůli riziku plísní a usazování vodního kamene na listech. Když je slunečno vytahuju sazeničky z boxu za okno kde průměrná teplota 18°C. K nedávno řešenému problému s deformací a poškozením listů: Nejspíš půjde o následky dlouhodobého přemokření, dnes jsem rostlinky nezaléval a vypadají mnohem lépe, dokonce konečně obrašily a tvoří se malinké pravé lístky, je ale velmi těžké udržet vlhkost, některé zase polehaly následkem sucha takže je člověk pořád ve střehu. Nevylučuji ani choroby na kořenech atd, uvidíme jak se holky poperou.

Postřehy
  • Jiffy jsou pro klíčení a následný růst mladých rostlinek nevhodné, špatně zadržují vlhkost, zároveň jsou náchylné na přemokření. Nic pro začátečníky, profík si nejspíše poradí. Další várka semínek půjde do substrátu.
  • Ke klíčení je velmi klíčová ( :D ) teplota, až když jsem začal pořádně topit, začalo se něco dít.
  • Je lepší semínka při výsevu zahrnout tenkou vrstvou substrátu, zbavují se lépe čepičky.
  • Není vhodné rosit rostlinky i s listy, hrozí plísně.
  • Rozmyslete si co chcete kupovat předem, nemusíte pak platit 4x poštovné jako já. :fun:
  • Není vhodné na rostlinkách tolik lpět, přehnaná péče jim nevyhovuje, viz moje přemokřování, strhávání děložních lístků i s čepičkami.
Fotografie k tématu naleznete v následujících příspěvcích:
Děkuji všem na tomto fóru, za rady, pomoc, pochvaly i diskuzi. Ať se vám všem daří MINIMÁLNĚ tak jako mě.
Naposledy upravil 1 dne miky; celkem upraveno 31x.

mikki
Stálý člen
Reputace: 54

Příspěvekod mikki » 26 led 2016 20:16

Krasne shrnuti, drzim palecky, at to pekne roste.

Bullets
Stálý člen
Reputace: 643

Příspěvekod Bullets » 26 led 2016 20:24

Moc hezky si to shrnul ;)

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2016“