Martinuv balkon 2016

Co jsme vypěstovali v roce 2016
Kendy
Moderátor
Reputace: 759
Obrázky: 0

Re: Martinuv balkon 2016

Příspěvekod Kendy » 04 črc 2016 09:33

Protoze jednoduse mene palive druhy jsou mensi slecinky a plodi lepe a radostneji
Přesně.. a proto je rád pěstuju. Dobře to roste, člověk z nich má radost a dají se rovnou jíst.
Dalsi vec ktera je treba blbost , ale muze treba v Praze diky coudu z aut vs kytky pod sirym nebem, mit nejaky dopad prave pri desti?
To se mi moc nezdá. Píšeš, že máš část kytek chráněných před deštěm. Jestli mají některé z těch chráněných kytek stejné problémy jako ty, které jsou nechráněné, tak to deštěm nemůže být.

Já mám taky část kytek úplně, nebo částečně chráněných před deštěm a žádný markantní rozdíl nepozoruju. Ale já bydlím na vesnici, takže to není úplně to stejné, na co se ptáš.

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4534

Příspěvekod MartinS » 04 črc 2016 09:47

No ono je to tak, ze se chinesky uz pod strechu nevejdou, a nechce se mi davat "pod mraky" ted krasne plodici Peito, nebo Sugar Rush.
Muselo by to byt switchnute alespon mesic aby clovek poznal rozdil. Vsiml jsem si take ze z kvetinacu dole couhaji hnede koreny, tzn uz ty odumrele.
Je mozne ze kytka nema dost tech kvalitnich bilych korenu a proto shazuje listy a kvety. Jenze to bych asi musel vsechny ty prezimovane vyndat, ostrihat korenovy bal a zasadit treba do 20l kazdou, abych poznal rozdil. Do toho se priznam uz se mi nechce.
Pristi zalivku pridam Lignohumat a uvidime. Vadej jinak necemu stare koreny? Podle me shnijou a poslouzi na pohnojeni kytky ne?
Ta si udela pak nove zejmena s rustem dalsich mladych vetvicek...Tedy tak si to alespon myslim ja.

No kere jsou ted jeste porad mensi nez kdyz jsem je pred zimou sestrihnul. Ani nevim co pak kytka dela s korenovym balem. Jestli jej nechava, i kdyz ma treba desetinovou listovou plochu a nebo jak si s tim hospodari. Prakticky je asi jasne, ze koreny nevydrzi vecne a rostlinka je postupne obnovuje.

Jedna se jen o 4 kere a uz na to asi prdim a necham to osudu. Alespon bude zajimave jak se s tim poperou ve stejnem kvetinaci, stejnem substratu, jiz druhy rok.

Protoze Naganero, Filius, Carolinu jsem pri presazovani zkratil koreny a presadil do vetsiho a 2xTSM, 1x 7Pot a 1x Haba jsem nechal z nedostatku mista v puvodnich kvetinacich. Nicmene vse uz alespon trochu zacalo plodit, coz je vlastne pokrok proti lonsku, kdy se prvni plody superpalivek udrzely az nekdy v srpnu po vedrech.

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 04 črc 2016 10:11

Vadej jinak necemu stare koreny?
Použil jsme letos loňský substrát. Loni napodzim jsem vytáhl kytku z květináče s celým kořenovým balem, strčil do igelitového pytle a chvíli s ní třepal, aby vypadal substrát. Ale to taky znamená, že ten substrát mám plný kořínků, které se během toho procesu utrhly. Ničemu to IMHO nevadí. Stejně jako ty předpokládám, že se postupně rozloží.

Co se týče kořenového balu, tak si myslím, že si nechává jenom to co potřebuje.

Zazimoval jsem v malých litrových květináčích. Vzal kytku a osekal ji kořenový bal na potřebnou velikost. Další rok, když jsem ji přesazoval do většího jsem si všiml, že v substrátu je spousta tmavých, mrtvých kořenů.

Při tom přezimování, bez listů, nebo s minimem listů kytka nechala kořeny zajít. Možná chtěla, nebo to bylo vyvolané okolnostmi.. Nevím.. Ale o spoustu kořenů přišla. Když jsem ji pak dal v únoru do tepla za okno, tak si začala vytvářet nové. A po přesazení zpátky do velkého květináče se pak rozrůstala do "prázdného" substrátu.

rak102
Stálý člen
Reputace: 178

Příspěvekod rak102 » 04 črc 2016 10:48

Na jare je take dobre kytku vytahnout ,oprat veskerou hlinu s korenu,stare odumrele koreny ostrihat nebo orezat necim ostrym.Pak si namychat slabej roztok hypermanganu,koreny v tom vykoupat a zasadit do noveho substratu.Hypermangat ranky desinfikuje a urychli rust novych .U kytek ktere chceme drzet par let je dobre si dat pozor aby se do kvetinace nedostala zizala.

MartinS
Stálý člen

Příspěvekod MartinS » 04 črc 2016 11:06

Haba BMJ Hybrid
32120

7pot Jonah x TSM Hybrid
32121

Prvni Carolina zacina zrat
32126

Druhy plod Carolinky
32122

Perly rostou krasne
32123

Prvni Aji zraje
32124

Prezimovana TSM zacina trochu plodit
32125

Zatim jedinny plod JPGS dozrava
32127

Celkovy pohled na balkon
32128

Zleva 7Pot x TSM hybrid, Haba BMJ Hybrid, Carolina Reaper

32129

MartinS
Stálý člen

Příspěvekod MartinS » 04 črc 2016 11:11

rak102 píše:Na jare je take dobre kytku vytahnout ,oprat veskerou hlinu s korenu,stare odumrele koreny ostrihat nebo orezat necim ostrym.Pak si namychat slabej roztok hypermanganu,koreny v tom vykoupat a zasadit do noveho substratu.Hypermangat ranky desinfikuje a urychli rust novych .U kytek ktere chceme drzet par let je dobre si dat pozor aby se do kvetinace nedostala zizala.
Diky za tip, na prosti sezonu tohle udelam :-)

sakevi
Stálý člen
Reputace: 26

Příspěvekod sakevi » 04 črc 2016 22:24

Martin: hnojis jeste dusikatym hnojivem, nebo uz tam peres neco na květ?

MartinS
Stálý člen

Příspěvekod MartinS » 05 črc 2016 12:02

Uz peru i na kvet. Bio bloom, uz minimalne mesic. Ted jsem pridal trosku granuli.

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2016“