Trefná otázka ! Stejnou otázku jsem si taky pokládal.. Roční okrasky za oknem měli tendenci prakticky od minulého dubna neustále kvést celý rok, občas jsem květy zastřihnul, at se tak nevysilují a byly 3 sběry do zimy. Jenže ony se vysilovaly i přes hnojení tak, že část listů přes zimu opadla ( u "bonsai" chilli opadly téměř všechny listy), ale jejich obnova byla minimální, všechno šlo do květu.Nebyly zazimované klasicky. Jen u oranž. thanksgiving a u black pearl se listy docela držely. Po zimě jsem se snažil květy zastřihávat a listy obnovit, což se celkem dařilo, hnojil jsem minimálně.
Myslím, že u okrasných menších rozměrů v omezeném květináči to prakticky vyjde na stejno, jestli zasadíš nově nebo ne. Jen máš prostě častější sklizeň, pokud jim dáš vše, co potřebují. Ale že by bylo více plodů, to zatím říct nemůžu. Nerozrůstají se téměř, ale je teprve jaro, dokážu odpovědet s jistotou až v létě, kdy to bude v plném proudu. Odrudy na okně byly - Medusa, Loco, Thanksgiving, Border, BlackPearl, "Bonsai" chilli.
Pokud se jedná o chinensky ve větších nádobách (12l+), tak rozdíl je veliký, ty se zvětšují stále a nahazují veliké množství květů, přes zimu mi u některých narostly šlahouny delší jak metr. U nich přezimování či místo v u okna bez přezimování doporučuju rozhodně. V zimní zahradě jsem měl 3x habanero, 1x chinense hybrid a 1x jalapeno ( to ale nejevilo prakticky žádnou větší aktivitu přes zimu, takže u ní by bylo lepší možná vyloženě zazimovat a nebo vysadit znova )
Baccatum a pubescens, s nimi zatím zkušenostmi s přezimováním nemám, ale u pubescenc je podle zkušenosti jiných určitě taky víc než vhodné, přecejen, dožívají se více jak 15 let.
Mykorhízu doporučuju, rostliny jsou stabilnější a jsou mohutnější včetně kořenového balu.
Filichilli windoor/outdoor '14
-
- Stálý člen
- Reputace: 1
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
- chilli-max
- Stálý člen
- Reputace: 4
- Kontaktovat uživatele:
Re: Filichillli windoor/outdoor '14
Já jsem hlavně zvědavý jak si poradíš s třásněnkami...já s těmi kur.ami bojuji v domácích podmínkách už půl roku a stále se mi je nedaří úplně zlikvidovat. Do foliáku určitě koupím dravé roztoče na udržení populace třásněnek na uzdě. Doma v bytě a při tom množství rostlin je likvidace těch mrch skoro nemožná.
Určitě dej info, jestli ti pomohl ten Rock effect .
Určitě dej info, jestli ti pomohl ten Rock effect .
http://www.foto-tapety.cz
- Colostomizer
- Stálý člen
- Reputace: 169
Díky za vyčerpávající odpověďFilichilli píše:Trefná otázka ! Stejnou otázku jsem si taky pokládal.. Roční okrasky za oknem měli tendenci prakticky od minulého dubna neustále kvést celý rok, občas jsem květy zastřihnul, at se tak nevysilují a byly 3 sběry do zimy. Jenže ony se vysilovaly i přes hnojení tak, že část listů přes zimu opadla ( u "bonsai" chilli opadly téměř všechny listy), ale jejich obnova byla minimální, všechno šlo do květu.Nebyly zazimované klasicky. Jen u oranž. thanksgiving a u black pearl se listy docela držely. Po zimě jsem se snažil květy zastřihávat a listy obnovit, což se celkem dařilo, hnojil jsem minimálně.
Myslím, že u okrasných menších rozměrů v omezeném květináči to prakticky vyjde na stejno, jestli zasadíš nově nebo ne. Jen máš prostě častější sklizeň, pokud jim dáš vše, co potřebují. Ale že by bylo více plodů, to zatím říct nemůžu. Nerozrůstají se téměř, ale je teprve jaro, dokážu odpovědet s jistotou až v létě, kdy to bude v plném proudu. Odrudy na okně byly - Medusa, Loco, Thanksgiving, Border, BlackPearl, "Bonsai" chilli.
Pokud se jedná o chinensky ve větších nádobách (12l+), tak rozdíl je veliký, ty se zvětšují stále a nahazují veliké množství květů, přes zimu mi u některých narostly šlahouny delší jak metr. U nich přezimování či místo v u okna bez přezimování doporučuju rozhodně. V zimní zahradě jsem měl 3x habanero, 1x chinense hybrid a 1x jalapeno ( to ale nejevilo prakticky žádnou větší aktivitu přes zimu, takže u ní by bylo lepší možná vyloženě zazimovat a nebo vysadit znova )
Baccatum a pubescens, s nimi zatím zkušenostmi s přezimováním nemám, ale u pubescenc je podle zkušenosti jiných určitě taky víc než vhodné, přecejen, dožívají se více jak 15 let.
Mykorhízu doporučuju, rostliny jsou stabilnější a jsou mohutnější včetně kořenového balu.

------------------------------------------------------------------------------------
Poznámka pod čarou:
Víceletá Rocota by mě velmi bavila, ale mám jeden problém ... místo

-
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Budou mít rozhodně rychlejší start, pokud místo máš, proč ne
U větších odrud se to vyplatí.
Chilli-Max : Rock Effect pomohl, box je čistý, okrasky jsou taky v pohodě od té doby. Ještě to jednou preventivně stříknu a bude to v pohodě
Menší update, box roste dál a dál, chinensky jsem už musel přesadit, trápily se v 0,5l kelímkách. A roční chinense + jalapeno early jsem dal do skleníku, už jsou tam 2 týdny a baví je to
Několik chinense ještě čeká v zimní zahradě.

A další už se rochní.

Hybrid chinense (Trinidad Congo?) roční

Habanero yellow roční

Jalapeno Early roční

Jalapeno Early z řízku v kuchyni za oknem jen pro radost. Ty listy drží už dlouho v takové barve, nové jsou zelené

Chilli-Max : Rock Effect pomohl, box je čistý, okrasky jsou taky v pohodě od té doby. Ještě to jednou preventivně stříknu a bude to v pohodě

Menší update, box roste dál a dál, chinensky jsem už musel přesadit, trápily se v 0,5l kelímkách. A roční chinense + jalapeno early jsem dal do skleníku, už jsou tam 2 týdny a baví je to

Několik chinense ještě čeká v zimní zahradě.
A další už se rochní.
Hybrid chinense (Trinidad Congo?) roční
Habanero yellow roční
Jalapeno Early roční
Jalapeno Early z řízku v kuchyni za oknem jen pro radost. Ty listy drží už dlouho v takové barve, nové jsou zelené

O zednických kýblech jsem taky uvažovala, vypadají dobře. Výhody zimní zahrady, dostatek prostoru a světla jsou na kytičkách vidět. Já je mám dost vytáhlé, jak mají málo místa a soutěží o světlo na jediném okně. Při řízkování je dáváš nejdřív do vody a nebo rovnou do hlíny?
-
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
V Globusu měli na ty kyble akci, popřípadě ještě tady http://www.maxeuro.cz/vedro-stavebni-20-l-d_1652.html" onclick="window.open(this.href);return false; mají dobré ceny a pobočku v Ově, takže si pro ně můžeš zajet
Ten řízek je z ulomené větve a tak jsem ji zaříznul šikmo a dal do vody, žádné pomocné přípravky. Trvalo to dlouho, asi měsíc, kdy už měl kořeny a šel do hlíny.

-
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Čas pokročil a konečně jdeme ven
Letos jsem vyčkával s předpěstem, takže princezny nejsou tak velké jako minulý rok, ale ony to doženou, plutonium jsem aplikoval, to půjde
(doufám)
Skleník pravá strana ( užasná netkaná folie, vypadá to hrozně, možná to ještě změním a nařežu tkanou ). Mmch blíž karbonátu - baccatum (Amarillo, Pinneaple), u chodníku odzadu Pimientos de Padron 3x, Jalapeno Early 2x, Kozí roh 2x (tatík se do něj zamiloval)

Skleník levá strana - tkaná textílie, vypadá to líp (samozřejmě před mým zásahem), v bednách se sluní např Bhut Jolokia White, 7 Pod Douglah, Poinsettia, Thai Red, Mrtě Jalapenos Early, Cayenne red a další princezny.. + budou zde i sladké papriky (žluté, černé a zelenočervené)

Letošní nový "foliovník", překvapení, všechno kbelíkovky, chinense. Stál pár korun, jen ta práce byla horší
Má i další menší mísnosti na izolaci paprik např pro genetickou čistostu.

Peito De Moca, rozběhla se venku i s Chupetihnem.

A roční žlutá habanera už začínají plodit

Skleník pravá strana ( užasná netkaná folie, vypadá to hrozně, možná to ještě změním a nařežu tkanou ). Mmch blíž karbonátu - baccatum (Amarillo, Pinneaple), u chodníku odzadu Pimientos de Padron 3x, Jalapeno Early 2x, Kozí roh 2x (tatík se do něj zamiloval)
Skleník levá strana - tkaná textílie, vypadá to líp (samozřejmě před mým zásahem), v bednách se sluní např Bhut Jolokia White, 7 Pod Douglah, Poinsettia, Thai Red, Mrtě Jalapenos Early, Cayenne red a další princezny.. + budou zde i sladké papriky (žluté, černé a zelenočervené)
Letošní nový "foliovník", překvapení, všechno kbelíkovky, chinense. Stál pár korun, jen ta práce byla horší

Peito De Moca, rozběhla se venku i s Chupetihnem.
A roční žlutá habanera už začínají plodit

-
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Skoro vše, až na sladké papriky, některé chillis příjdou za zahradu bráchovi, je vše v zemi.
Pohledy do skleníku - chybí ještě zasadit sladké papriky, ale s něma jsem si dal teda trochu načas.

Království chinensek
Chybí tady už jen Chupetinho Alaranjado a Peito De Moca, zatím kempí ve skleníku a jedna Naga Jolokia. Za nějaký čas nastane u pár jedinců ještě přesazení do větších nádob.

Jigsaw od Fatalii

7 POD Douglah (Chocolate) - test trimmingu - prostříhání listí - rychlejší iniciace tvorby nových sekunárních výhonů bez zásahů do hlavních větví.

7POD Brainstrain - test FIM metody (Fuck*d I Missed) používané u konopí. Opět iniciace tvorby nových výhonů a snaha o více větví z vidlice.

A na závěr jeden z pohledů na už značne plodící habanera.

At se daří
Pohledy do skleníku - chybí ještě zasadit sladké papriky, ale s něma jsem si dal teda trochu načas.
Království chinensek

Jigsaw od Fatalii
7 POD Douglah (Chocolate) - test trimmingu - prostříhání listí - rychlejší iniciace tvorby nových sekunárních výhonů bez zásahů do hlavních větví.
7POD Brainstrain - test FIM metody (Fuck*d I Missed) používané u konopí. Opět iniciace tvorby nových výhonů a snaha o více větví z vidlice.
A na závěr jeden z pohledů na už značne plodící habanera.
At se daří