Říkal jsem si dneska při ranní kávě na balkóně že nafotím slunovratový report, ale pak mi došlo že za ty dva dny co zbývají kytky klidně vyrostou o dalších 5-10 cm.

Tak jsem focení ještě odložil aby mi to pak nezkreslovalo porovnání mezi roky.
Taky už je zjevné že se opakuje situace z roku 19, po studeném květnu to nadprůměrně teplý červen zachraňuje. Letos ovšem s podstatně studenějším startem na začátku jara. Po dvou dekádách června je stav průměrné měsíční teploty:
červen 2019: 22,4 °C, (nejteplejší měsíc roku)
červen 2020: 16,9 °C
červen 2021: ke dnešku už 19,0 °C, tak uvidíme na konci měsíce.
edit: finální průměrná teplota za červen byla: 19,7 °C.
Rajčata: až teprve dnes se ukázal první zárodek plodu.

Na druhou stranu mi to dává prima možnost porovnat si ranost Stupického a Subarctica. Stupické dnes otevřelo první květ (kytka byla poněkud zaseknutá) ale má pozici kde je více slunce. Tak uvidíme co dozraje jako první, jestli Stupické na osluněné pozici tu ztrátu cca 5-6 dní na Subarctic dožene.
Chinesky: Zatím se jim moc nechce do tvorby plodů (když nepočítám ty co vytvořily ještě když byla kosa ve snaze o minimalistické přežití). Zato ale před několika dny podřadily, daly plyn až na podlahu, a rozrůstají se tempem několik cm každý den.
Heirloom peperoncino: obě kytky už mají plody, ta co byla více zaseklá se spíše snaží je udržet a dozrávat, ta méně zaseklá dává přednost rozrůstání a má jich podstatně méně, ale ke dnešku už dosáhla výšky vnější stěny balkónu. Tak je snad letos se zachováním této genetiky a občerstvením semínek vše na dobré cestě.
Saláty: letos se povedly, ještě ke dnešku mám jeden slot Dubáčku, stále ještě nekvete a nehořkne, ale tento víkend už ho ukončím. A musím rozhodnou co půjde na jeho místo na zbytek sezóny.