Péťova skromná zahrada 2021

Naše pěstitelské snažení v roce 2021
Johny4481
Stálý člen
Reputace: 719
Obrázky: 0

Re: Péťova skromná zahrada 2021

Příspěvekod Johny4481 » 15 led 2021 10:13

Jak se s tavíte k výluhu z tabáku a dalších bylinek Máta Peprná, Levandule, Lichořeřišnice.....?
A co postřik proti plísni (skořice, hřebíček?

Jaké máte zkušenosti?
Není hořkého života. Jen občas pálí, ale většinou příjemně hřeje. Bohu dík.

Tea Racer
Stálý člen
Reputace: 9615
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tea Racer » 15 led 2021 10:19

Výluhy jsou dobré. Jako prevenci stríkám olejem ze skořice, nemají to rádi smutnice, mšice atd...

chilmix
Stálý člen
Reputace: 1011

Příspěvekod chilmix » 15 led 2021 13:39

Co se týče parazitů, jako zastánce přírody se snažím jít nenásilnou cestou....
Na zahradě máme záměrně hodně bylinek i aromatických, takže se je snažíme využít.
Osvědčený je heřmánek, kopřivy, tymián, rozmarýn,
levandule se mi zdá nezabírá, ale těžko hodnotit, bylinky jsou dost pohromadě (rozhodně je to fešanda)
A neměli byste zapomínat, kdo máte zahradu, tak na hmyzí domeček pro škvory a slunéčka.

Lichořeřišnici extrémně doporučuji všeobecně. Když jsme jivysadili poprvé, tak se na ni chytlo kdeco, hodně přitahuje havěť. Rychle se rozrůstá a u nás nedá šanci ani mátě. Je zdravá, skvělá zasyrova, do čaje s květy, pomazánky, tinktury, smoothie atd. Všechny druhy nejsou stejně účinné, nejlepší by měla být licho "větší"
Lichořešnice a její účinky:
- podporuje správnou činnost močového měchýře a urogenitálního aparátu
- Šťáva vymačkaná z listů a semínek rostliny se podává při infekcích močové soustavy a onemocněních horních cest dýchacích. Pití šťávy z lichořeřišnice se doporučuje pro posílení imunity organismu
- Spařená lichořeřišnice se využívá v koupelích, ulevuje od migrén a bolestí různých svalů
- působí na stafylokoky a streptokoky a další bakterie (hlavně na ty, jež jsou usazené v močových cestách
- osvědčuje se prý i při léčbě zánětu prostaty
- při akutních a chronických zánětech močových cest vyvolaných hlavně smíšenou infekcí.
- působí proti padání vlasů, proti tvorbě lupů a zároveň podporuje růst vlasů
- stimuluje imunitní systém
- účinek lichořeřišnice větší přichází po 2 h po požití, proto je dobré rozdělit dávku na 2 a více krát
- Čerstvá šťáva nebo obklady z rozdrcených listů mají dezinfekční účinek při aplikaci na poranění kůže, kde ničí případné mikroorganismy, které by mohly vést k zánětu
- Nasekané lichořeřišnice přidané do koupele mohou pomoci upravit menstruační cyklus
- Nať se sbírá v období květu rostliny a to ve dne mezi dvanáctou a třináctou hodinou
Naposledy upravil 2 dne chilmix; celkem upraveno 15x.

chilmix
Stálý člen

Příspěvekod chilmix » 15 led 2021 13:51

Nějaké zajímavé recepty, možná znáte...

Domácí fungicid z přesličky
Proti parazitním houbám a plísním si můžete připravit přípravek z přesličky. Namočte jeden kilogram čerstvé anebo sto padesát gramů sušené přesličky do deseti litrů vody a nechte vyluhovat dvacet čtyři hodin. Poté vařte směs půl hodiny na mírném ohni.
Počkejte, až vychladne a přefiltrujte ji. Před tím, než dáte směs na rostliny, zřeďte ji pěti částmi vody a o slunečných dnech nechte vysušit na prášek. Takto připravená přeslička pomáhá také proti mšicím.

Heřmánkový výluh
Ke vzpružení a posílení rostlin, aby byly odolnější proti mšicím a dalším nemocem, použijte heřmánek. Připravte si padesát gramů byliny a deset litrů vody. Udělejte nálev, nechte jej odstát asi patnáct minut, poté přeceďte a aplikujte bez zředění na rostliny.

Rajčatový postřik: Listy rajčat obsahují alkaloidy, které účinně hubí hmyz, mšice nevyjímaje. Účinný postřik vyrobíte z 80 g nasekaných listů. Ty namočte na noc ve vodě. Ráno sceďte. Je možné přidat trochu mýdla.

Samozřejmě to bych nebyl já, abych nevyzkoušel něco extra :
Jednou jsem to nechal zajít daleko a mšice byly tak rozšířené, e nebyl stromek vidět - asi pětiletý, prostě hnus.
tak jsem vyzkoušel recept pro dobrodruhy :
Česnek, cibule a pálivé papričky na hmyzí škůdce
Do mixéru si dejte jeden stroužek česneku se slupkou, tři cibule (také je neloupejte) a tři čerstvé pálivé papričky. Přidejte sklenku studené vody a nechte po umixování odpočívat celou noc. Ráno přefiltrujte v látkovém cedníku a dobře vymačkejte vodu.
Tuto směs zřeďte čtyřmi litry vody a polijte jí rostliny zasažené mšicemi, molicemi nebo sviluškami. Opakujte třikrát v intervalu deseti dnů. Česnek a cibule uvařená společně s listy maliníku v pěti litrech vody účinkuje proti parazitním houbám.

Tak jsem to udělal a radši jsem přidal ještě víc papriček -))) nějak se mi to nezdálo...
Po postřiku to vypadalo líp, no zjevně jsem neodhadl míru a po druhém postřiku už popadalo ze stromu i co tam nebylo. Byla to dost síla. Ten stromek to prostě zabalil uprostřed sezony a násadu shodil -(
Ale ty mračna mšic a bordelu bylo pryč. Takže funguje, jen najít "tu správnou míru"

Johny4481
Stálý člen
Reputace: 719

Příspěvekod Johny4481 » 15 led 2021 14:12

chilmix

Tak to je opravdu vyčerpávající. Bylinek je spousta. Sázím mezi zeleninu i afrikány. A hmyzí domeček je rovněž k dispozici. Ikdyž na obrázku ještě není zcela hotov. Fotka je 2roky stará.

Lichořeřišnici mám také, ale poslední léta hodně bojuji s dřepčíky (malí černí broučci). Vždycky se mi pustí do kedluben, ředkviček a i do Lichořeřišnice. Je to černý mor. Všechno sežerou.

70594
Není hořkého života. Jen občas pálí, ale většinou příjemně hřeje. Bohu dík.

chilmix
Stálý člen

Příspěvekod chilmix » 17 led 2021 12:12

14. 1. namočeno do lignohumátu se slabším heřmánkovým výluhem ve štamprličkách na kořalečku. Nic lepšího a ve stejnokroji nemám -)
Vedle jsou nachystány jiffy na hromádce. Vypadají jako žetony do kasína, pivní tác ke smočení.
7058770578
Jen v tom laufu jsem smočil i pár annumek. Ach jo…
Nic se neděje, uvidíme, jak vylezou, když se zadaří, zůstanou v budově za oknem, moc jich není…

Hardware:
Pařníček s vodou, topítko 25 w, záda z rozbité skříně (materiál není ideální, ale je to jen na letošek), teplo-vlhkoměr, větřáček
Světlo: Propagátor TNeon 2x55 W (zde budu rád, kdo napíše zkušenosti či názor)
Myslím 1200,- dobrá cena
Lignohumát, Vitality komplex, Wuxal sus, Neem azal, Vermesfluid-plod pro celou zahradu, bylinkové výluhy
Na papriky a rajčata
- Růst Hoštické na rajčata a papriky přírodní (ještě nevím stopro), asi zapojim i granulovaný kravský (zbytky z loňska) + kopřivová jícha
- Plod Hoštické slepičince tekuté
Substrát a spol
- Forestina substrát s lávou
- Mountfield zahradnický substrát Premium
- použitý substrát z minulého roku
- perlit

Docela mě překvapilo, že Mountfield má dva druhy substrátu Premium (každý je jiný a má jiné složení, já to nevěděl. A jak na to přišel?
To jsem přijel do Olympie v Brně, zrovna jedu kolem a že chci jejich substrát premium, jestli jej mají. Vystavený na prodejně žádný nebyl… Prej samozřejmě že mají. Tak jsem zaplatil a čekal u východu, že mi to naloží do auta. Pak jsem koukal, cože to je, že to má jiný obal, než co nabízí běžně a co maj i na netu. Odpověď z obchodu zněla: žádný jiný nemáme a jiný neznáme…
Na netu je dlouhodobě info, že na eshopu tento není v nabídce, ale na prodejně jej prodají, i když není vystaven. Takže to shrnu, dva stejné názvy Premium zahradnický substrát + stejně velké balení a přece něco jiného… wtf
Máte s tímto nějaké zkušenosti? (v hnědém balení) Díky
https://www.mountfield.cz/premium-subst ... l-1zem0017

Sazeničky budou mít svoji vlastní grow místnost s dvěma okny, čistá jižní strana.
Smontoval jsem pro kytičky menší stolek 180 x 60 cm.
70585
Momentálně je teplota v pařníku kolem 24 - 25 stupňů, celkem se dalo čekat, že víc to nepůjde, „záda“ dobře nesedí a luftují.
Postupem času, jak povyrostou, přemístím do jiné místnosti a tady se bude opakovat stejný proces s rajčátky apod…
Až z nich budou hotovky, tak něco půjde na zahradu, něco pod balkon a něco zřejmě za okno. Se uvidí, co přežije. Původně nebylo na zahradě místo, nakonec jsem našel 2x2 m, haha
Naposledy upravil 1 dne chilmix; celkem upraveno 20x.

vsezved
Stálý člen
Reputace: 2419

Příspěvekod vsezved » 17 led 2021 20:07

Z toho, že máš již zasazené Annum si nic nedělej. Obecná rada je sázet je později, ale já je v loni sázel též v této době s ostatními a žádná tragedie to nebyla. Jen záleží jaké a kolik máš místa, světla a hodně na teplotě. Letos už mám annumky též v jiffech. Jde jen o to aby se ti příliš nevytahovaly a aby se před venkovním vysazením dovnitř vešly.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.

chilmix
Stálý člen

Příspěvekod chilmix » 18 led 2021 21:35

vsezved píše:
17 led 2021 20:07
Z toho, že máš již zasazené Annum si nic nedělej. Obecná rada je sázet je později, ale já je v loni sázel též v této době s ostatními a žádná tragedie to nebyla. Jen záleží jaké a kolik máš místa, světla a hodně na teplotě. Letos už mám annumky též v jiffech. Jde jen o to aby se ti příliš nevytahovaly a aby se před venkovním vysazením dovnitř vešly.
Všechno do pohody,dík za podporu, místa dost, světlo, všecičko bude.
Teď čekám, která krasavice udělá kuku jako první. Nějak se to táhne
:clock:

Zpět na „Co jsme pěstovali v roce 2021“